Týchto 5 druhov rýb má zázračné účinky na vaše telo

Ryby patria medzi najzdravšie potraviny, vďaka ich vysokému obsahu bielkovín, vitamínov a živín, a tým majú významný vplyv na zdravie človeka. Ako súčasť zdravej výživy sa preto odporúča ich konzumácia minimálne dvakrát za týždeň.

Ryby Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo sú ryby dôležité?

Vďaka nízkemu obsahu tuku sa zaraďujú ryby medzi vysoko kvalitné bielkoviny. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny ako D a B2 (riboflavín), vápnik, fosfor a na ďalšie minerálne látky ako železo, zinok, jód alebo horčík. Vďaka tomuto zloženiu pomáhajú ryby udržiavať zdravé srdce a mozog – znižujú riziko srdcového infarktumozgovej mŕtvice. Rovnako môžu i znižovať riziko depresie, Alzheimerovej choroby alebo demencie.

Ryby majú pozitívne účinky aj v oblasti kozmetiky. Omega-3 mastné kyseliny v rybách sú presne tým typom zdravého tuku, ktorý potrebuje vaša pleť pre lepšiu hebkosť a vaše vlasy pre krajší lesk.


Prečítajte si aj:

Prečo sú dôležité omega-3 mastné kyseliny?     

Ktoré ryby sú tie najlepšie?

1. Losos

Určite nikoho neprekvapí, že práve táto ryba sa radí medzi top najzdravších. Už dlhý čas sa o nej hovorí ako o výživnej potravine, ktorá by nemala chýbať v žiadnom jedálničku. Je výborným zdrojom vitamínov (vitamín B6, B12), minerálnych látok a bielkovín. Pomáha udržiavať stabilnú hladinu inzulínu v tele, zlepšuje pamäť a efektívnosť mozgu, znižuje riziko rakoviny obličiek a napomáha k udržiavaniu zdravej pleti.

2. Pstruh dúhový

Tento typ ryby je taktiež bohatý na vitamíny (najmä vitamín B12) a na bielkoviny. Význam pstruha spočíva hlavne v znižovaní zlého cholesterolu v organizme a v chránení tela pred obehovými problémami  (napr. trombóza).   

3. Platesa

Ryba platesa je významným zdrojom vitamínu B12, B6, kyseliny listovej a horčíka, vďaka čomu napomáha k zlepšovaniu prietoku krvi, kyslíka a živín v celom ľudskom tele. Konzumácia tejto ryby poskytuje i ochranu proti rakovine vaječníkov a zažívacieho traktu a rovnako podporuje aj zdravé fungovanie mozgu.     

4. Makrela

Makrela obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri diabetikoch - kontrolujú hladinu cukru v krvi. Konzumácie tejto ryby nielenže reguluje hladinu cukru, no znižuje i celkové riziko vzniku cukrovky. Vysoký hladina draslíka pomáha udržiavať krvný tlak na optimálnej úrovni a tým znižuje riziko zdravotných komplikácií spojených s hypertenziou.  

5. Čierna treska     

Tento typ tresky je významný vďaka obsahu kyseliny DHA, ktorá je dôležitá pri vývoji mozgu a očí človeka. Primárnu úlohu hrá obzvlášť v čase tehotenstva – pri raste a vývoji centrálneho nervového systému vyvíjajúceho sa plodu. Na druhej strane pomáha i pacientom s reumatoidnou artritídou (znižuje zápal).      


Prečítajte si aj tento článok:

Prečo sú dôležité omega-3 mastné kyseliny?