Vitamín B2

Vitamín B2 (riboflavín) hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvolňovaní energie zo sacharidov. Dôležitým zdrojom riboflavínu je mäso, vajcia, orechy, listová zelenina a mliečne výrobky. Nedostatok vitamínu nie je frekventovaný, pretože ho obsahuje väčšina potravín. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo.

vitamin_B2_18-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Definícia

Synonymum: riboflavín

Vitamín B2 je vo vode rozpustný vitamín, skladovaný vo veľmi malom množstve v ľadvinách, srdci a pečeni. Deriváty: flavín-mononukleotid (FMN) a flavín-adenín-dinukleotid (FAD).


Prečítajte si tiež:

Vitamín B4 udržuje zdravú pleť

Biochemické funkcie

  • bunkové dýchanie
  • transport elektrónov
  • syntéza a oxidácia mastných kyselín
  • oxidácia aminokyselín FMN a FAD
  • koenzýmy alebo súčasti flavoproteínov alebo flavínových enzýmov v oxidatívnom metabolizme aminokyselín
  • prenos ubichinónov
  • tvorba peroxidu vodíka

Spolu s vitamínom A chráni slizničnú výstelku dýchacieho, tráviaceho a močového ústrojenstva, endotel obehového a nervového systému, kožu a oči. Spolupôsobí pri regulácii syntézy dôležitých hormónov: somatotropného hormónu, tyroxínu a inzulínu.

Výskyt v potrave

Nachádza sa v potravinách živočíšneho a rastlinného pôvodu, zdrojom sú najmä mlieko a mliečne výrobky, bravčové mäso a hydina, kvasnice, hovädzia pečeň, srdce a ľadviny, baranina, jahňacina, morské ryby (napr. sleď, makrela, losos), vajcia, celozrnné výrobky, brokolica, vlašské orechy. brokolica_vajcia_18-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Nároky: Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 1,5 mg.

Bezpečnosť: Tolerovaná horná hranica príjmu: 60 mg/deň.

Rizikové skupiny

Patria sem najmä starší ľudia, mladšie ženy, obzvlášť v prípade užívania antikoncepcie. Ku zvýšenej potrebe vitamínu B2 dochádza v tehotenstve, pri dojčení, náročných športových výkonoch, vysokom príjme bielkovín v strave, chronickej dialýze pri poruche vstrebávania (malabsorpcii), fototerapii novorodencov s hyperbilirubinémiou a pri chronickom užívaní liekov (napr. perorálna antikoncepcia, tricyklické antidepresíva)

Príznaky nedostatku

Objavia sa závažné poruchy osobnosti v dôsledku metabolického poškodenia nervových buniek poruchy rastu, zápalové procesy na slizniciach (defekty na perách, v ústach, očiach, na koži) únava, strata chuti do jedla, zažívacie poruchy, úzkosť a hypertenzia, porucha vstrebávania železa v čreve v závažných prípadoch anémie.

Príznaky hypervitaminózy:

Nie sú známe.


Prečítajte si aj tento článok:

Vitamín B4 udržuje zdravú pleť


Literatúra:

Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997

Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000

Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000

Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999

RDA. National Academy Press, 1989

Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000

Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993

Combs G G. The Vitamins, 1992