Vitamín B6

Vitamín B6 (pyridoxín) hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Významným zdrojom sú mäso, mliečne výrobky, celozrnné produkty, banány a kvasnice.

vitamin_b_6 Zdroj foto: Shutterstock.com

Nedostatok môže byť spojený s deficitom aj iných B vitamínov, môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého množstva alkoholu. Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.

Definícia:

Synonymum: pyridoxín
Rozpustný vo vode
Zahŕňa všetky 3-hydroxy-2-metylpyridín-deriváty (napr. pyridoxol, pyridoxal, pyridoxamín) s biologickou aktivitou pyridoxínu.
Všetky deriváty sú metabolizované v organizme, vitamín je udržiavaný len malým počtom tkanív, 60 % dennej dávky sa vylúči do 24 hodín

Biochemická funkcia

  • koenzým asi 100 enzýmov v metabolizme aminokyselín a tukov
  • úloha v modulácii hormónov a hemoglobínu (zvyšuje afinitu kyslíku, bráni polymerizácii krvného farbiva hemoglobínu v červených krvinkách pri makrocytárnej anémii)
  • kontroluje tvorbu a funkciu niacínu, červených krviniek, žlčových solí a mnohých hormónov, vrátane tých, ktoré sú spojené s rastom, sexualitou a štruktúrou kostry
  • pomáha v prevencii zubných infekcií a kazov
  • účinkuje ako koenzým vo svaloch, tkanivovom moku, pečeni a nervovom tkanive
  • zúčastňuje sa udržiavania chemickej rovnováhy telesných tekutín a reguluje vylučovanie vody, produkciu energie a odolnosť voči stresu
  • vplyv na endokrinný systém

Výskyt v potrave

  • Obzvlášť v živočíšnych produktoch (napr. kuracie a bravčové mäso, pečeň, červené mäso, ryby, mliečne výrobky, mäsité pokrmy) a potravinách rastlinného pôvodu (napr. celozrnné výrobky, zemiaky, strukoviny, banány, orechy)
  • Kvasnice

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 2 mg. Tolerovaná horná hranica príjmu: 1 g/deň


Prečítajte si tiež:

Aké vitamíny dostanete z jedného vajíčka?

Tieto potraviny vám dodajú hlavne v zime potrebné vitamíny a energiu

Surová alebo varená? Ako najlepšie uchovať vitamíny v zelenine?


Rizikové skupiny

  • cukrovka (diabetes mellitus)
  • fajčiari
  • nedostatok horčíka
  • príjem B6 je väčšinou sprevádzaný nedostatkom aj ostatných B vitamínov, vo vekovej skupine 19 až 35 rokov a u osôb zneužívajúcich alkohol
  • viac vitamínu B6 je treba pri zvýšenom príjme bielkovín (20 mg/g bielkoviny) a tukov v potrave, v tehotenstve, pri dojčení, chronickej dialýze, v prípade poruchy vstrebávania živín (malabsorpcia), pri chronickom užívaní liekov (napr. antikoncepčných tabletiek, izoniazídu, D-penicilamínu, kortizónu), pri nespavosti a podráždenosti

Príznaky nedostatku

  • Dermatitída (zápal kože), zápaly v oblasti úst, nespavosť, nervové poruchy, podráždenosť, depresia
  • strata vlasov
  • zvýšenie hladiny homocysteínu
  • anémia (chudokrvnosť)
  • poruchy imunitného systému, rastu, svalov

Príznaky hypervitaminózy

  • Nie sú známe.

Pri veľmi vysokých dávkach neuropatie.

Literatúra

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.