zelezo je zaklad a ked chyba tak boli hlava, pride unava a komplikuje sa nam zivot ... mne s nizuckou hladinou zeleza v krvi pomohla zmena stravy na viac zeleninky a strukovin a tiez jahnacina a aj doplnok captafer, ktory zlepsil jeho prirodzene vstrebavanie z potravy a asi do mesiaca som mala optimalne hodnoty (:
Železo
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo je to železo?
Železo (Fe) je najdôležitejšou zložkou krvného farbiva hemoglobínu, obsiahnutého v červených krvinkách a slúži na prenos kyslíku do všetkých orgánov. Významným zdrojom železa sú mäso, pečienka, vaječný žĺtok a celozrnné výrobky. Nedostatok železa môže spôsobiť anémiu a znížiť fyzickú zdatnosť alebo odolnosť voči infekciám.
Železo predstavuje základný stopový prvok. Ľudské telo obsahuje asi 3 - 5 g železa, 60 - 70 % je viazaných v hemoglobíne, 10 - 20 % v zásobách v pečeni, slezine a kostnej dreni ako feritín a hemosiderín.
Prečítajte si aj:
Čo robiť, ak máme vo svojej strave nedostatok železa?
Biochemická funkcia
- transport kyslíku a elektrónov
- regulácia nešpecifickej obranyschopnosti
- súčasť svalového farbiva myoglobínu
- zložka enzýmov (cytochróm, kataláza, peroxidáza)
- tvorba energie
- detoxikácia voľných kyslíkových radikálov
V akých plodinách sa vyskytuje železo?
Mäso, vajíčka, pečienka, strukoviny, zelenina.
Aká je denná potreba železa?
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 14 mg/deň
Je nutné zabezpečiť bezpečnosť užívania železa
- smrteľná dávka pro dvojročné dieťa je 200 - 250 mg/kg telesnej hmotnosti
- zdraví dospelí bez nežiadúcich vedľajších prejavov: 25 - 75 mg/deň
- biologickú dostupnosť železa zvyšuje vitamín C
- nesmie sa podávať pri hemochromatóze a talasémii
Zdroj foto: Shutterstock.com
Rizikové skupiny
- sideropenická anémia (chudokrvnosť z nedostatku železa) je celosvetovo najčastejším deficitom stopového prvku (najmä v rozvojových krajinách v dôsledku nedostatku potravín bohatých na bielkoviny)
- tehotenstvo (dvojnásobná požiadavka), dojčenie
- fáza rastu
- veľký športový výkon
- silné menštruačné krvácanie
- krvácanie do zažívacieho traktu
- lieky, najmä antacidá, tetracyklín, nesteroidné antireumatiká
- špeciálna strava, napr. vegetariánstvo
- interakcia so zložkami potravín (napr. soľami kyseliny šťavelovej)
- poruchy vstrebávania živín cez zažívací trakt
Aké sú príznaky nedostatku?
- klinicky zjavné sú zriedkavé, subklinický deficit je dosť častý u mladých žien
- anémia (chudokrvnosť)
- strata chuti do jedla, nevolnosť, zápcha
- únava
- zvýšená vnímavosť na infekcie
- v prípade nedostatku v priebehu tehotenstva vyššie riziko predčasného pôrodu
Aké sú príznaky predávkovania?
- pri zneužívaní alkoholu a v prípade častých krvných transfúzií
- patologické zásoby železa vo forme hemosiderínu s tkanivovým poškodením pečene, slinivky a srdca
Použitá literatúra:
- Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
- Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
- Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
- Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
- RDA. National Academy Press, 1989
- Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
- Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
- Combs G G. The Vitamins, 1992
Prečítajte si aj:
Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.