Železo

Železo je najdôležitejšou zložkou krvného farbiva hemoglobínu, ktorá sa nachádza najmä v plodinách ako sú mäso, pečienka, vaječný žĺtok a celozrnné výrobky. Tento stopový prvok slúži na prenos kyslíka do všetkých orgánov a má v našom tele významné miesto.

Tabletky železo Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to železo?

Železo (Fe) je najdôležitejšou zložkou krvného farbiva hemoglobínu, obsiahnutého v červených krvinkách a slúži na prenos kyslíku do všetkých orgánov. Významným zdrojom železa sú mäso, pečienka, vaječný žĺtok a celozrnné výrobky. Nedostatok železa môže spôsobiť anémiu a znížiť fyzickú zdatnosť alebo odolnosť voči infekciám.

Železo predstavuje základný stopový prvok. Ľudské telo obsahuje asi 3 - 5 g železa, 60 - 70 % je viazaných v hemoglobíne, 10 - 20 % v zásobách v pečeni, slezine a kostnej dreni ako feritín a hemosiderín.


Prečítajte si aj:

Čo robiť, ak máme vo svojej strave nedostatok železa?

Biochemická funkcia

  • transport kyslíku a elektrónov
  • regulácia nešpecifickej obranyschopnosti
  • súčasť svalového farbiva myoglobínu
  • zložka enzýmov (cytochróm, kataláza, peroxidáza)
  • tvorba energie
  • detoxikácia voľných kyslíkových radikálov

V akých plodinách sa vyskytuje železo?

Mäso, vajíčka, pečienka, strukoviny, zelenina.

Aká je denná potreba železa?

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 14 mg/deň

Je nutné zabezpečiť bezpečnosť užívania železa

  • smrteľná dávka pro dvojročné dieťa je 200 - 250 mg/kg telesnej hmotnosti
  • zdraví dospelí bez nežiadúcich vedľajších prejavov: 25 - 75 mg/deň
  • biologickú dostupnosť železa zvyšuje vitamín C
  • nesmie sa podávať pri hemochromatóze a talasémii

Železo Zdroj foto: Shutterstock.com

Rizikové skupiny

  • sideropenická anémia (chudokrvnosť z nedostatku železa) je celosvetovo najčastejším deficitom stopového prvku (najmä v rozvojových krajinách v dôsledku nedostatku potravín bohatých na bielkoviny)
  • tehotenstvo (dvojnásobná požiadavka), dojčenie
  • fáza rastu
  • veľký športový výkon
  • silné menštruačné krvácanie
  • krvácanie do zažívacieho traktu
  • lieky, najmä antacidá, tetracyklín, nesteroidné antireumatiká
  • špeciálna strava, napr. vegetariánstvo
  • interakcia so zložkami potravín (napr. soľami kyseliny šťavelovej)
  • poruchy vstrebávania živín cez zažívací trakt

Aké sú príznaky nedostatku?

  • klinicky zjavné sú zriedkavé, subklinický deficit je dosť častý u mladých žien
  • anémia (chudokrvnosť)
  • strata chuti do jedla, nevolnosť, zápcha
  • únava
  • zvýšená vnímavosť na infekcie
  • v prípade nedostatku v priebehu tehotenstva vyššie riziko predčasného pôrodu

Aké sú príznaky predávkovania?

  • pri zneužívaní alkoholu a v prípade častých krvných transfúzií
  • patologické zásoby železa vo forme hemosiderínu s tkanivovým poškodením pečene, slinivky a srdca

Použitá literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992

Prečítajte si aj:

Čo robiť, ak máme vo svojej strave nedostatok železa?

zuzulienka9

zelezo je zaklad a ked chyba tak boli hlava, pride unava a komplikuje sa nam zivot ... mne s nizuckou hladinou zeleza v krvi pomohla zmena stravy na viac zeleninky a strukovin a tiez jahnacina a aj doplnok captafer, ktory zlepsil jeho prirodzene vstrebavanie z potravy a asi do mesiaca som mala optimalne hodnoty (:

soplik2020

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.