Skúste vysadiť nasledujúce jedlá zo svojich raňajok a uvidíte, že chudnutie vám pôjde oveľa rýchlejšie.
Prebiotiká podporujú dobré baktérie v črevách, ktoré zabezpečujú zdravie tráviacej sústavy, zlepšujú imunitu, pôsobia protizápalovo, zvyšujú vstrebávanie vápnika i hustotu kostí a navyše, nasýtia na dlhšiu dobu. Zistila sa i súvislosť medzi stravou s vysokým obsahom prebiotík a zníženým rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva.
Prehnali ste to v predchádzajúcich dňoch s jedlom alebo alkoholom a teraz vás trápi nafúknuté brucho, plynatosť či iné problémy? Je načase naordinovať si tentokrát iné druhy potravín a nápojov, ktoré vám môžu pomôcť dostať svoje trávenie a energetickú hladinu zase späť do normálu.
Omega-6 mastné kyseliny sú pre náš organizmus nevyhnutné, ale telo si ich nedokáže vyrobiť samo. Musíme ich dopĺňať zo stravy. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami zabezpečujú správne fungovanie mozgu a jeho zdravý vývoj. Podporujú takisto stav pokožky a rast vlasov, zdravie kostí, posilňujú metabolizmus a reprodukčný systém.
Maďarská kuchyňa je do značnej miery ovplyvnená pastiermi, ktorí kočovali. Jedlo muselo byť pripravené rýchlo a najmä muselo byť sýte. V tom čase varili prevažne v kotlíkoch, napríklad kotlíkový guláš je aktuálny dodnes.
Je dokázané, že pitie kávy zlepšuje pamäť, zdravie srdca a tiež znižuje riziko vzniku cukrovky. Tieto benefity však vyjdú nazmar, ak si do kávy pridávate niektoré z nasledujúcich ingrediencií.
Cholesterol sa považuje za hlavný rizikový faktor pri vzniku srdcových ochorení. Udržať jeho správnu hladinu pomáha zdravý životný štýl a vyvážená strava. Jeho množstvo v krvi si môžete overiť aj sami.
Ak hovoríme o kuchyni severských krajín, tak máme na mysli predovšetkým kuchyňu Dánska, Nórska, Švédska, Fínska a Islandu. Vzhľadom k podobným prírodným podmienkam sú tieto kuchyne dosť podobné kuchyni Lotyšskej, Estónskej i Litovskej. Typické sú pre ne jednoduché jedlá.
Jesť zeleninu surovú alebo varenú? Mnohí tvrdia, že surové potraviny obsahujú viac živín a varenie môže zničiť časť vitamínov a prospešných enzýmov. No na druhej strane, varenie môže zase pomôcť urobiť niektoré živiny vstrebateľnejšie pre organizmus.
Ukázalo sa, že správne potraviny a nápoje pozitívne prispievajú k zdraviu vagíny. Dokážu odvrátiť infekcie či zabrániť suchosti. Ktoré by ste teda mali zaradiť do vášho jedálnička?
Máte sedavú prácu a často dostávate nezvládnuteľnú chuť na sladké? Máme pre vás riešenie. Výskumy dokázali, že uchovávanie zdravších alternatív v bezprostrednej blízkosti predchádza voľbe vysoko kalorických možností. Cynthia Sass, americká výživová poradkyňa a dietetička, radí, čo schovávať v šuplíku vášho pracovného stola, aby ste si udržali zdravú líniu.
Trávenie je alfou i omegou pohody a spokojnosti, ale aj hmotnosti. Ak má človek problémy s trávením, nemôže si pochutnať na dobrom jedle. Musí starostlivo voliť, čo môže zjesť a čo nie. Obáva sa ochutnávania nových jedál a obedov či večerí s rodinou alebo priateľmi.
Ak vás trápi bolesť a problémy pri predmenštruačnom cykle či menopauze, alebo chcete predísť cystickej fibróze prsníkov a rakovine, zaraďte do jedálnička týchto 5 potravín a nápojov, ktoré zlepšujú zdravie prsníkov.
Počiatky pestovania hrozna sa datujú do štvrtého až šiesteho tisícročia pred naším letopočtom, kedy toto ovocie poznali na Blízkom východe. No niektorí tvrdia, že sa pestovalo už pred dobou ľadovou. V súčasnosti je známych viac ako 100 rôznych odrôd hrozna. Existujú tmavo modré, zelené, biele, červené, ale aj čierne, žlté, oranžové či ružové.
Sú chutné, zdravé a neobyčajne výživné - týchto 10 potravín obsahuje menej ako 40 kalórií. Prečítajte si čo obsahujú, na čo všetko pomáhajú a aké chutné pokrmy si z nich doma môžete pripraviť.
Poľská kuchyňa je podobná stredoeurópskym a škandinávskym kuchyniam. Tiež sa jej pripisuje vplyv židovskej, francúzskej, tureckej i talianskej kuchyne. Vďaka talianskej kuchyni konzumujú viac zeleniny, ktorú pripravujú nasurovo, ale aj dusenú a varenú. Typická je úprava zeleniny na „poľský spôsob“ - uvarená zelenina sa poleje roztopeným maslom a opraženou strúhankou.
Existuje veľa mylných predstáv o zemiakoch - sú nezdravé a plné prázdnych kalórií. No pravdou je, že škroby obsiahnuté v zemiakoch môžu byť pri správnej úprave prospešné pre zdravie DNA.
Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny a zároveň sa veľmi jednoducho pripravujú. Natvrdo uvarené vajcia sú chutné samy o sebe len so štipkou soli. Ale existuje mnoho ďalších spôsobov, ako tento spôsob prípravy spestriť.
O kozom mlieku kolujú najrôznejšie povery. Vraj je ľahšie stráviteľné a je vhodné aj pre alergikov. Dokonca by malo mať pozitívne účinky v boji s rakovinou. Sú tieto tvrdenia pravdivé? Skúsme sa na kozie mlieko pozrieť bližšie.
O mlieku sa hovorí ako ideálnej potravine. Dokáže rýchlo zasýtiť a pritom obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov a iných prospešných látok pre ľudské zdravie. Predstavte si mlieko, ktoré je ešte viac krémovejšie, lahodnejšie a obsahuje neporovnateľne viac bielkovín a vitamínov. Hovoríme o ovčom mlieko.