Zakysané mliečne výrobky tvoria veľmi širokú kategóriu potravín. Ide o mliečne výrobky, u ktorých bola časť mliečneho cukru (laktózy) premenená zo špeciálnych baktérií mliečneho kvasenia na kyselinu mliečnu a vplyvom zvýšenej kyslosti dochádza k zraneniu bielkovín. Ich pravidelná konzumácia má na naše zdravie blahodarné účinky.
O tom, že pečenie nemusí potešiť len maškrtné jazýčky, ale i oči, vás presvedčia nasledujúce fotografie koláčikov. Pri pohľade na ne si poviete, že tieto umelecké diela je jednoducho škoda zjesť.
Mandarínky sú blízkymi príbuznými pomarančov, bývajú však výrazne sladšie, šťavnatejšie a lepšie sa šúpu. V 19. storočí ich doviezli z Číny, dnes sa pestujú v južnej Európe, severnej Afrike a Amerike.
Med je oveľa viac ako len sladidlo a je dobré nepovažovať ho iba za sladkú spracovanú tekutinu v plastovej fľaštičke medvedíka. Spoznajte druhy medu a objavte jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie.
Ananás je chutný žltý plod, na povrchu chránený tvrdou šupinatou kôrou a na vrcholku s tuhým špicatým zeleným listom. Plod môže vážiť až 3 kg. Po prvýkrát bol vyšľachtený v 19. storočí na Havajských ostrovoch, ktoré sa následne stali jeho hlavným svetovým producentom.
Jeseň je tu a už na vás niečo lezie? Začnite s posilnením imunitného systému. Imunita je odolnosť organizmu voči vonkajším vplyvom. Pri nedostatku vitamínov má telo problém bojovať s chorobou. Preto treba do svojej životosprávy zaradiť aj tieto potraviny a doplnky.
Rastlina artičok je trvalka, ktorá pochádza z južnej Európy a severnej Afriky. Má dlhodobú históriu v užívaní ako zdroja potravy i liečiva. V minulosti sa listy tejto rastliny používali napríklad na liečbu tráviacich problémov, bolesti a močových kameňov.
Pokiaľ beriete vaše tréningy o čosi vážnejšie, máte vyššie ciele a chceli by ste, aby vaše výkony stále rástli, je potrebné zaradiť do výživy aj niektoré doplnky. Výber je na vás, záleží, akému športu sa venujete a čo potrebujete zlepšiť. Predstavujeme vám niekoľko overených tipov.
Príjem vody je individuálny a ovplyvňuje ho strava a životný štýl. Zdravý dospelý človek by sa mal pohybovať v rozmedzí od 2,5 do 3 litrov vody, počas horúčav okolo 5 litrov. Zabudnite na umelé sladidlá a sýtené minerálky. To najlepšie osvieženie nájdete len v čistej prírode.
Raňajky sú základom dňa. To, čo ráno zjete, sa odrazí na tom ako sa počas dňa cítite. Ako k nim pristupuje módna blogerka Deziré?
Kivi je exotické ovocie pochádzajúce z Číny, ktoré sa v súčasnosti najviac pestuje na Novom Zélande. Má šupku pokrytú chĺpkami, zelenú dužinu a v strede drobné jedlé semienka.
Proteíny spolu s vápnikom a vitamínom D predstavujú kľúčové výživové zložky pre zdravé kosti a pri prevencii osteoporózy. Proteíny zvyšujú IGF-1, faktor s pozitívnou aktivitou na kostrový vývoj a tvorbu kostí. Viaceré štúdie dokazujú, že so zvýšenou konzumáciou proteínov sa zvyšuje hustota kostnej hmoty.
Pravidelnosť v zdravom stravovaní je jedno z najdôležitejších pravidiel. Skúste si pripraviť malé porcie na celý deň. Stačí malé sústo každé 2-3 hodiny a telo dostane pravidelný prísun energie.
Centrom trávenia sú žalúdok a tenké črevo. Trávenie škrobu začína už v ústach zožuvaním potravy. Tráviace enzýmy sú prítomné v slinách, žalúdočnej šťave a v tenkom čreve.
Mangold je prastará zelenina, ktorá po čase upadla do neznáma. Dnes sa opäť používa v kuchyni a ako alternatíva namiesto špenátu, kapusty a iných druhov listovej zeleniny.
Biely cukor je nazývaný „bielym zabijakom storočia“. Ide o najkalorickejšiu bombu a priberá sa po ňom. Spôsobuje mnoho civilizačných chorôb, jeho nadmernou konzumáciou si môžete privodiť cukrovku 2. typu, oslabenie imunitného systému.
V lete väčšina z nás nechce zaťažovať tráviaci systém jedlami, ktoré konzumujeme v ostatných ročných obdobiach. Prirodzene sa nám žiada viac ovocia, zeleniny, tekutín. Pozrite sa na niekoľko tipov, ako prispôsobiť a odľahčiť váš jedálniček na leto.
Grilovanie býva niekedy zbytočne kalorické najmä kvôli dresingom, ktoré používame. Ako sa vyhnúť výčitkám svedomia spôsobeným nezdravými ingredienciami a aké pravidlá dodržiavať, aby bolo grilovanie čo najzdravšie?
Citróny sú tmavozelené, svetlozelené alebo žlté plody citrónovníka. Ide o ovocie vajcovitého tvaru, najčastejšie veľkosti slepačieho vajca. Okrem toho, že majú vysoký podiel vitamínu C, sú aj silným antioxidantom, ktorý chráni naše bunky.
Obmedzili ste alebo prestali používať bielu múku a snažíte sa zmeniť svoj životný štýl k zdravšiemu? Predstavíme vám niekoľko možností zdravých náhrad, aby ste sa nemuseli ničoho chutného vzdávať.