Vyznáte sa v terminológií a číslach, ktoré sú na etiketách potravín? Je dobré ich poznať, aby ste si vedeli vybrať potraviny so správnym zložením látok.
Riasy môžu vyzerať ako slizký špenát, ale sú výbornou morskou zeleninou s vysokým obsahom živín. Ich konzumácia pomáha pri chudnutí a tráviacich problémoch.
Krajiny balkánskeho polostrova ponúkajú mnoho chutných špecialít, ktorých sa cudzinci nevedia nabažiť. Aké sú ich typické jedlá a ktoré potraviny najčastejšie konzumujú?
Kumkvat je citrusové ovocie, ktoré pochádza z Číny, tvarom a chuťou pripomína pomaranč. Obsahuje množstvo vitamínov a účinných látok a môžete si z neho pripraviť lahodné dezerty či koktejly alebo ho aj zavariť.
Zápcha je veľmi nepríjemnou záležitosťou, spôsobuje nadúvanie, bolesti brucha a pobyt na WC je priam utrpením. Strava s nízkym obsahom vlákniny a vody je najčastejšou príčinou zápchy a problémov s trávením.
Káve príliš neholdujete, ale občas máte chuť posedieť si pri nej s priateľmi? Existujú viaceré alternatívy, ktoré neobsahujú kofeín, ich chuť je sladšia a navyše majú mnoho zdravotných benefitov.
Pitie vody s citrónom je súčasťou mnohých detoxikačných kúr a diét. Okrem toho tak doprajeme organizmu vitamín C či draslík. Avšak, voda s citrónom môže tiež spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, keď sa jej pije príliš veľa.
Aj vy sa niekedy zobúdzate s nafúknutým bruchom, ale prázdnym žalúdkom? Hladovať po celý deň nie je riešením, a preto sa oplatí vyskúšať niektoré z týchto smoothie.
Mnoho z nás má v súčasnosti sedavý spôsob života, konzumuje spracované potraviny či prijíma lacné kalórie. Toto všetko vedie k zvýšenému riziku vzniku obezity, cukrovky alebo srdcových ochorení. Ako sa tomu vyvarovať?
Každý z nás vie, že jedlo ovplyvňuje nielen naše emócie, ale aj kvalitu spánku a celkový zdravotný stav. Niektorí ľudia dokonca veria, že špecifická strava môže po určitom čase priniesť životnú rovnováhu.
Konzumácia rýb sa veľakrát odporúča kvôli ich vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín, ale existuju aj prípady, keď je dobré sa rybe vyhnúť.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môžeme konzumovať ovocie a zeleninu neobmedzene. Získame cenné vitamíny, minerály a antioxidanty. Ovocie sa neodporúča jesť po jedle, jeho trávenie potom prichádza na rad oveľa neskôr. Citrusové ovocie by sme mali jesť v lete, pretože ochladzuje. Vhodným typom na takéto osvieženie je aj mango.
Supetrpotravina pemikán je plná zdravých bielkovín a sacharidov, ktoré vaše telo potrebuje. Pripravte si túto výživnú mäsovú dobrotu, ktorá sa nepokazí pri žiadnej teplote.
Ľudia fermentovali potraviny už pred viac ako 8000 rokmi a strava vtedy obsahovala oveľa viac probiotík a enzýmov ako dnes. Fermentová zelenina je bohatým zdrojom užitočných baktérií, enzýmov a vitamínov. V organizme vytvára zásadité prostredie a mení sa energia JIN na energiu JANG, čo priaznivo pôsobí najmä na ľudí, ktorým býva často zima.
Maslo ghee (ghí) je zložené takmer len z nasýtených tukov a je bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Tu je jednoduchý návod ako si ho vyrobiť aj v pohodlí domova.
Zaujímavú krajinu, obklopenú Atlantickým oceánom, Stredozemným morom, oddelenú úzkou úžinou od afrického kontinentu, spoznávame ako turisti, ale tiež prostredníctvom výborného jedla. Kto by nepoznal tortillu, gazpacho či grenadinu?
Máte radi pivo? Potom vás určite potešia nasledovné zdravotné benefity, ktoré ponúka. Nezabúdajte však na to, že aby ste z piva tieto výhody získali, treba ho piť s mierou.
Možno ste si mysleli, že pri budovaní svalovej hmoty vám pomôžu najmä potraviny ako sú vajíčka či kuracie mäso. No pri trénovaní, regenerácii a následnej tvorbe svalov vám bude prospešná aj zelenina.
Pripravte si na raňajky, desiatu či obed jednoduché smoothies, ktoré vám pomôžu pri zhadzovaní kíl.
Dostatočný príjem bielkovín hrá pri cvičení a športovaní dôležitú úlohu, na ktorú netreba zabúdať. Možno bielkoviny nahradiť proteínom z obchodu?