V návale pracovných povinností často jedlo odsúvame na druhú koľaj. Popri všetkom, čo máme na “to do“ liste, nám na raňajky či obed neostáva čas, alebo si jednoducho v pracovnom zápale na jedlo ani nespomenieme.
Orechy patria medzi obľúbené plodiny, ktorými možno ochutiť zdravý šalát alebo si ich nasypať do misky k dobrému filmu. Pozrite sa, prečo by práve tie vlašské mali byť súčasťou vášho jedálnička.
Stravujeme sa naozaj zdravo? Bohužiaľ, podľa mnohých výskumov mnoho ľudí nedostáva základné živiny, ktoré sú potrebné k zdravému fungovaniu organizmu. Nejeme najmä dostatočné množstvo potravín, ktoré obsahujú draslík, vlákninu, vápnik, zinok, horčík, železo, vitamíny A, B6, B9, B12 a D.
Strava a nápoje výrazne ovplyvňujú naše zdravie - vrátane pokožky, vlasov a nechtov. Je preto nutné zamyslieť sa nad tým, čo pravidelne jeme a pijeme. Niektoré druhy ovocia a zeleniny dokážu pozitívne ovplyvniť náš vzhľad.
V súčasnom modernom svete existuje mnoho nových plodín, ktoré svojimi vlastnosťami prinášajú benefity ľudskému zdraviu. Jednou z takýchto plodín je aj obilnina kamut.
Kukuricu podľa všetkého ako prví pestovali Indiáni v Mexiku už pred viac ako 5 000 rokmi, no k nám sa dostala až niekedy v 18. storočí. Je to jednoročná rastlina a dorastá do výšky 1 až 3 metrov. Existuje viacero odrôd kukurice, ale u nás sú najrozšírenejšie lahôdková, kŕmna a pukancová.
Príprava diétnej stravy vyžaduje určitú zručnosť, teoretické vedomosti, najmä pokiaľ ide o zloženie stravy a znalosť technologických postupov, aby bolo zachovaných čo najviac živín. V žiadnom prípade sa nedá postupovať podľa vopred stanovej šablóny, vždy je to podľa individuálnych potrieb chorého.
Mnohí ľudia v poslednom čase experimentujú s vynechávaním pečiva a sacharidov. Zdá sa im, že to má dobré účinky na chudnutie. Nenechajte sa však zmiasť, treba rozlišovať medzi rafinovanými obilninami, celými zrnami a rôznymi zdrojmi sacharidov, pretože účinky sa môžu veľmi líšiť.
Šošovicu pozná mnoho gazdiniek, ktoré na ňu nedajú v žiadnom prípade dopustiť. Je to plodina, ktorá nevyžaduje zložitú úpravu a je hotová už za pár minút.
Určite každý človek, ktorý doma vládne kuchyni a pritom sa chce zdravo stravovať vie, aké je občas ťažké vymýšľať nové veci, ak nechce on, prípadne aj rodina, jesť dookola stále to isté. Týmto úžasne zdravým jednoduchým a rýchlym receptom na cícerovú nátierku nepohrdne nikto. Je vhodná aj pre deti.
Strukoviny nie sú len výborným doplnkom k mäsu alebo do šalátu. Obsahujú aj mnoho výživných látok, vďaka ktorým môžu úspešne bojovať s civilizačnými ochoreniami ako sú cukrovka, vysoká krvný tlak či kardiovaskulárne choroby.
Sezamový olej je jedným z najstarších olejov s liečivými účinkami, vyrábal sa približne už 500 rokov pred naším letopočtom. Tento olej vzniká lisovaním za studena vylúpaných surových semienok, pričom jeho farba je svetložltá. Druhá možnosť výroby je lisovanie pražených semienok. V tomto prípade má olej tmavšiu farbu a výraznejšiu chuť po orieškoch.
Mnoho starých i mladých ľudí v súčasnosti trápi zvýšená hladina cholesterolu, ktorá môže vyvolať celý rad iných zdravotných problémov. Zvýšený cholesterol netreba hneď liečiť liekmi, existuje jeden veľmi účinný liečivý nápoj.
Sladké zemiaky sú čoraz viac obľúbenou prílohou, ktorá sa hodí ku mnohým typom jedál. Okrem svojej príjemne sladkej chuti, sa vyznačujú i mnohými zdravotnými benefitmi.
Určite mnoho z vás pozná tie záludné chvíle v práci, kedy človek dostane neudržateľnú chuť na niečo sladké. Hoci s tým veľa z nás bojuje, len málokto tento boj aj vyhrá.
Avokádo je súčasným trendom v stravovaní a jeho unikátnu chuť by ste mali vyskúšať i vy. Ako si v obchode vybrať to najlepšie?
Avokádo patrí medzi trendové a zdravé potraviny, ktoré by nemali chýbať v kuchyni toho, kto sa snaží spestriť si svoju stravu. Ako si z tejto plodiny pripraviť chutné smoothie?
Patizón patrí do rodiny tekvíc. Je okrúhly a sploštený, má tvar disku s nepravidelne zvlnenými okrajmi. Môže byť bielej, alebo žltej farby, niektoré druhy majú zelené pruhy a škvrnky. Rastú kríčkovito a ich využitie v kuchyni je naozaj pestré.
Čo sa dá spraviť z patizónu okrem toho, že ho vypražíte, obalíte alebo pridáte do šalátu? Ak vám došli nápady, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi.
Nikdy nie je na škodu prečistiť svoj organizmus a dopriať mu rýchlu regeneráciu. Nemusíte držať špeciálne týždňové diéty, aby ste detoxikovali svoje telo.