Výber jedál, ktoré konzumujete, môže vo veľkom ovplyvniť spôsob akým vaše telo trávi. Obzvlášť cez sviatky, keď je na stoloch veľké množstvo jedál, by ste si na mali dávať pozor na to, čo všetko zjete.
Táto plodina je známa aj pod názvom slnečnica hľuznatá, sladký zemiak či „židovský zemiak“, a hoci je na slovenskom trhu ťažko dostupná, jej účinky stoja za to. Napríklad pomáha pri pokazenom žalúdku, upravuje hladinu cukru v krvi a krvný tlak.
Obdobie vianočných sviatkov sa vyznačuje nielen príjemnou atmosférou v kruhu rodiny, ale aj obrovským množstvom jedla, ktoré je poukladané na stole. A odolať sladkým cukrovinkám je priam nemožné....
Mandľové mlieko je zdravý a výživný nápoj s nižšou kalorickou hodnotou. Má vysokú nutričnú hodnotu a zároveň nižšiu kalorickú hodnotu. Toto mlieko je ako nápoj používané už stáročia. Je alternatívou pre ľudí trpiacich alergiou na živočíšne mlieko, intoleranciou laktózy a pre ľudí, ktorí nechcú konzumovať živočíšne mlieko.
Petržlenová vňať pôvodom zo Stredomoria môže dodať telu celý rad vitamínov – ako vitamín A, K, V, tiamín, riboflavín i mnoho ďalších. Je tiež dobrým zdrojom železa, horčíka, draslíka i ďalších minerálnych látok.
Táto štipľavá zelenina je bohatá na vitamíny, dokáže zlepšiť imunitu i spaľovanie tukov a používa sa aj ako afrodiziakum. Existuje asi 3000 druhov chilli papričiek líšiacich sa stupňom štipľavosti, za ktorú môžu látky zvané kapsacinoidy.
Hovoríte si, že jesť samotné chilli vás nebaví a omáčky sú pre vás už všedné? Spravte si niečo originálnejšie! Čo tak vyskúšať cheesecake dezert, zeleninovú polievku alebo čaj? Nebojte sa, aj tie netradičnejšie kombinácie sú veľmi chutné.
Tofu vyrobené zo sójového tvarohu je prirodzene bezlepkové a nízkokalorické, pričom neobsahuje žiadny cholesterol a je výborným zdrojom bielkovín i železa. Aké benefity prináša pre vaše zdravie?
Stredomorská strava predstavuje spôsob stravovania sa, ktorý kladie dôraz najmä na zeleninu, ovocie, ryby a celozrnné produkty. Je to novinka prinášajúca mnoho zdravotných benefitov, a preto by ju mal každý vyskúšať.
Existujú ľudia, ktorí neodídu z domu do práce bez toho, aby vo svojej kabelke či taške nemali zbalený vlastný obed. Mnohí kolegovia sa zvyknú na tento počin pozerať prekvapene či nechápavo, no jedná sa o veľmi praktickú vec, ktorú sa oplatí vyskúšať. Prečo?
Pochutiť si na nich môžeme v šalátoch, jednohubkách či na pizzi. Aký je medzi týmito dvoma druhmi rozdiel? A prečo by ich mali do svojho jedálnička zaradiť aj ľudia, ktorí chcú schudnúť?
Hoci olivy patria k exotickejším druhom ovocia, aj u nás sa tešia veľkej obľube. Dôvodom je ich univerzálna chuť, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Vyskúšajte jednoduché recepty, v ktorých olivy zohrávajú dôležitú úlohu.
Najmä počas zimy je veľmi dôležité dopriať si potrebnú dávku ovocia a zeleniny niekoľkokrát denne. A môžete pri tom zapojiť aj svoju kreativitu a vyrobiť si zdravé smoothies. Využite tie správne kombinácie ovocia, zelenina, korenín a olejov a nabite sa energiou.
Ak dôjde k prekysleniu organizmu, určite je za tým nesprávna strava a rýchle jedenie - nesprávne pohryzené a spracované jedlo. Častou príčinou sú aj diéty, najmä jednostranné. Veľmi ľahko a rýchlo podľahneme novým diétnym trendom, z ktorých sa mnohé po čase ukážu ako neúčinné, odborne nepodložené. Nezabúdajme, že tak, ako môže byť strava našim liekom, môžem byť aj jedom.
Ak chcete mať krásne vlasy, mnohokrát nestačia rôzne masky a kúry. Problém lámavých, suchých alebo krepovitých vlasov môže byť aj v nedostatku potrebných látok, ktoré telu dodávate zvnútra. Pozrite sa, čo by nemalo chýbať na vašom tanieri, ak chcete mať bezproblémovú hrivu.
Viete, ktoré potraviny sú pre naše telo na jeseň najlepšie? No predsa tie, ktoré dozrievajú ako posledné. Stále platí, že pre naše zdravie sú najdôležitejšie tie potraviny, ktoré sú tradičné pre určitý región. Ktoré sú to?
Nie každý má čas na to, aby si varil každý deň. Niektorí z nás cestujú, iní žijú s rodinnými príslušníkmi s vlastným jedálničkom a niektorí len jednoducho nemajú čas na varenie. To však ešte neznamená, že nemôžete jesť zdravo.
Kozí syr sa vyznačuje kyslejšou príchuťou, no i tak ho obľubuje mnoho ľudí po celom svete. Skúste aj vy vyskúšať tento jedinečný druh syra, ktorý poteší aj vaše zdravie.
Jeseň so sebou neprináša len chladné počasie, ale aj mnoho dozrievajúcich plodín, z ktorých možno doma urobiť chutné pochúťky. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami, vďaka ktorým si pripravíte lahodné jedlá.
Pšeno je výbornou plodinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácej kuchyni. Poskytuje nášmu telu množstvo výživných látok a zároveň ulahodí aj našim chuťovým bunkám.