V horúčavách, aké nás sprevádzajú v letných dňoch, je veľmi dôležité správne skladovanie potravín. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza k množeniu mikroorganizmov, pokazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku ochorení.
Dnes očakávame od potravín všetko – úžasnú chuť, vhodnú výživu, dostupnú cenu, pohotovosť a bezpečnosť. Rovnako tomu je aj pri syroch. Môžu však syry spĺňať všetky tieto kritériá? Základnou zložkou syrov je tuk a soľ, no pri striedmej konzumácii patrí medzi významnú zložku zdravého jedálnička. Pozrite sa, čo všetko ešte obsahujú.
Mnohokrát sa stretávame s názorom, najmä u ľudí, ktorí chcú schudnúť, že treba vylúčiť sacharidy. Omyl, sacharidy tvoria dôležitú súčasť potravy, bez ktorej by sme sa nezaobišli. Ich energetická hodnota je totiž veľmi dôležitá.Treba sa však zamýšľať nad ich zdrojom.
Stravovanie v horúcich mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta. Vplyvom vyššej teploty vzduchu a nižšej vlhkosti je ľudský organizmus viacej preťažený, preto treba brať väčší ohľad na správny výber potravín a tekutín.
Aj na vás padá s príchodom jesene väčšia únava a akosi nenachádzate energiu, aby ste dokázali byť aktívny počas celého dňa? Netreba piť hektolitre kávy na prebratie, jesennú únavu dokáže poraziť aj správna strava.
Chcete zhodiť pár kíl, prípadne si udržať líniu, no popritom sa stravovať ako ostatní? Necítite sa na žiadnu diétu a na obmedzovanie v jedle nemáte vôľu? Ak zaradíte do svojho jedálnička nasledujúce potraviny, budete sýti dlhšiu dobu a určite vás neprepadne vlčí hlad. Ktoré sú to?
Existujú potraviny, pre ktoré nie je vhodná príliš nízka teplota narúšajúca ich zloženie. Možno vás niektoré plodiny na zozname prekvapia, preto by ste mali zvážiť, kde ich skladujete.
Nebaví vás už konzumovať stále dookola ten istý druh tekvice? Došli vám všetky nápady na jej prípravu? Vyskúšajte niečo exotickejšie. Nasledujúce druhy nájdete v obchodoch, ale vypestovať si ich môžete aj doma. Dajú sa z nich pripraviť rovnaké pochúťky ak z iných druhov tekvíc, ale v niečom sú predsa iné...
Tekvice využijeme nielen na vyrezávanie svetlonosov v čase Halloweenu, ale aj na prípravu rôznych pochúťok v kuchyni. Použijeme ju do polievok, k mäsu, upečieme z nej chutné koláče, alebo ju jednoducho opečieme. No máme k dispozícii viac druhov tekvíc a každá je vhodnejšia na niečo iné.
V súčasnej dobe zaznamenávame enormný nárast obezity ako u dospelých, tak aj u detí. Jednou z príčin je aj vysoká konzumácia výrobkov z pšenice.
Šéfkuchár Grand Hotela Kempinski High Tatras Tomáš Tejbus pripravil tri zdravé drinky, ktoré počas jesene určite oceníte. Poďte si ich pripraviť s nami.
Každý človek je jedinečný a jedálny lístok by mal zohľadňovať individualitu vnútorného nastavenia organizmu a prispôsobiť tomu jedálny lístok...
Toto exotické ovocie má tú výhodu, že vás aj nasýti aj uhasí smäd. Obsahuje množstvo vitamínov, najmä skupiny B a okrem toho, že ho použijeme v potravinárstve, pomôže nám aj pri skrášľovaní a liečbe niektorých problémov.
Existuje množstvo druhov orechov, viete ale, aké majú jednotlivé druhy účinky? Ktorý druh orechov pomôže chudokrvným, zlepší spánok alebo podporí rast svalov? Predstavíme vám niekoľko z nich a dôvody, prečo by ste ich mali jesť.
Sušené ovocie je populárne pre celý rad dôvodov. Konzumácia takéhoto typu ovocia sa spája s lepším zdravotným stavom, poskytuje nevyhnutné minerály, vitamíny a vlákninu, ktoré potrebujeme každodenne. Aké sú hlavné dôvody, prečo si na desiatu pribaliť do tašky sušené ovocie?
Poznáme to všetci, čo máme deti. To večné zápasenie pri každom jedle, od raňajok, cez obed až po večeru. Želáme si, aby boli zdravé a preto sa snažíme dostať do ich tela čo najviac stravy v jej prirodzenej podobe. Pri sladkom ovocí sa nám to ešte ako tak darí, no pri zelenine akékoľvek naše snaženie zlyháva.
Patria k povinnej výbave takmer každej kuchyne. Veľmi používané sú najmä v zamestnaneckých kuchyniach a bufetoch. Šetria čas aj energie, no naše zdravie nie. Viete, prečo sú vlastne mikrovlnky škodlivé?
Nehľadajte zázračnú tabletku na štíhlosť. Radšej skúste viac počúvať svoje telo a dávajte mu iba to, čo naozaj potrebuje. A ide to aj bez pôstov a hladoviek či konzumácie špeciálnych doplnkov stravy. Tvrdí vášnivá propagátorka zdravého životného štýlu a výživová poradkyňa Zuzana Líšková.
Dni sa nám už pomaly krátia, lístie zo stromov opadáva a spolu s ním i gaštany. Najradšej ich máme pečené, vôňa rozliehajúca sa mestami priláka nejedného z nás. No okrem toho, že sú také dobré, majú aj rôzne zdravotné účinky a neobsahujú žiadne látky, na ktoré by malo ľudské telo intoleranciu.
Pripravte svojim deťom do školy alebo aj sebe do práce chutný a zdravý obed. A ani vás nebude stáť toľko času. Máme pre vás tri podobné alternatívy. Pri všetkých potrebujete tortillu, mäso, zeleninu, omáčky či jogurty a výsledok vyzerá naozaj chutne! Vyberte si!