Mliečne výrobky zahŕňajú veľké množstvo vápnika, a preto sú prvou voľbou, ak si chce človek doplniť do tela túto minerálnu látku. Aké potraviny ju však majú v sebe tiež?
Jemnozrnná, zdravá cestovina v podobe žltých guľôčok je pomerne známa v našej kuchyni, no aj napriek tomu by si zaslúžila väčšiu propagáciu.
Prišla k nám z Blízkeho východu a pestuje sa už vyše 4000 rokov. No napriek tomu dnes patrí k tým menej známym druhom zeleniny. Kvaka je koreňová zelenina blízka okrúhlici, no je väčšia a menej pikantná. Ku konzumácii sa používajú listy a koreň. Býva bielej, zelenkavej, žltej alebo fialovej farby.
Neviete, čo s kvakou v kuchyni? Táto zelenina sa dá skutočne spracovať na mnoho spôsobov. Pozrite si tieto tri jednoduché recepty a inšpirujte sa!
Všetky vývary - hovädzí, kurací, bravčový, teľací, rybí či zo zveriny, patria k tradičnému stravovaniu a tvoria základ každej kuchyne. Vývar je veľmi výživný, ľahko stráviteľný, chuťovo bohatý a tiež nápomocný pri liečbe mnohých problémov. Robia sa z kostí najlepšie jedného druhu mäsa alebo viacerých typovo podobných a dochucujú sa koreňovou zeleninou a korením.
Najmä počas vianočných sviatkov človek ľahko podľahne veľkému množstvu nie príliš zdravého jedla, čo sa často odrazí aj na nedobrom fungovaní tráviaceho traktu. Isto to mnohí poznáme. Čo tak telo trochu odľahčiť, napríklad aj s týmito nápojmi?
Počas vianočných sviatkov sú stoly vždy plné rôznych sladkých či slaných pokrmov, ktorým človek len veľmi ťažko odolá. Prinášame preto niekoľko tipov, aby ste si prečistili svoj organizmus.
Počas zimných mesiacov dávame nášmu imunitnému systému zabrať, a preto je nutné ho svojpomocne podporovať. Čo konzumovať, aby ste mali silnú imunitu?
Ružičkový kel patrí medzi hlúboviny. Je to jednoročná rastlina, jej ružičky sú rozmiestnené po celej dĺžke stonky a na jednej rastline ich môže vyrásť 20 až 50. Drobné hlavičky ružičkového kelu majú v sebe množstvo účinných látok, ktoré organizmus potrebuje na zdravé fungovanie.
Cholesterol má v tele každý, podstata jeho vzťahu k zdraviu spočíva v tom, aký je pomer medzi dobrým cholesterol HDL cholesterolom (chráni organizmus pred chorobami) a zlým LDL cholesterolom (zodpovedá sa kôrnatenie tepien). Ak je ho v organizme nadbytok ukladá sa na stenách ciev, zužuje ich a znižuje ich pružnosť. Vtedy je potrebné v prvom rade zmeniť stravu.
Miešané drinky a alkohol vôbec je kalorický a ak nás čaká nejaký večierok alebo oslava, môžeme skúsiť tieto chutné nápoje s nižším množstvom kalórií.
Kyslá kapusta ponúka mnoho benefitov pre zdravie človeka. Jej konzumáciou doplníte telu probiotiká, vitamíny, vlákninu a ochránite svoj organizmus pred mnohými ochoreniami.
Pomaranče sú veľmi populárnym citrusovým ovocím, ktoré obľubuje mnoho z nás. Sú obľúbené pre ich šťavnatú, kyslasto – sladkú chuť, no prinášajú i mnoho benefitov pre naše zdravie.
Pomaranče sú obľúbeným ovocím, ktoré je preferované aj v tekutej podobe. Prinášame preto jednoduchý recept, vďaka ktorému si pripravíte chutný ovocný nápoj.
Aj vám sa zdá, že s nástupom zimy sa zvyšuje váš apetít a máte tendenciu konzumovať viac? Určite nie ste sami. Zistite, prečo je tomu tak.
Hurmikaki je ovocie stromu ebenovník rajčiakový, pochádzajúce z Číny. Hoci je podobné rajčine, nemá s ňou nič spoločné. Dozreté ovocie je sladké a má chuť jabĺk, melónu a marhúľ.
Podľa skúseností medicínskych odborníkov sú Vianoce nielen časom pohody a relaxu, ale aj častých návštev lekárskych pohotovostí kvôli zvýšenému výskytu infekčných ochorení, najmä hnačkových, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich ťažkostí.
Hľadáte niekoľko jednoduchých návrhov na občerstvenie, ktoré je chutné a zároveň i nízkokalorické? Prinášame vám niekoľko jedinečných tipov.
Vianočné sviatky sú nielen plné lásky a pohody, ale prinášajú aj mnohé úskalia. Veľké množstvo jedla či rôzne sladké maškrty, ktorým je ťažké odolať. Ako zabrániť naberaniu kíl počas sviatkov?
Vianoce sú obdobím lásky a rodinnej pohody, ktorá je doplnená aj veľkým množstvom chutných pokrmov a sladkých maškŕt. Ako však svoje Vianoce urobiť zdravšími?