Vedeli ste, že červená kapusta obsahuje až dvakrát toľko vitamínu C ako citrón? Alebo, že podporuje tvorbu červených krviniek? A to zďaleka nie je všetko. Využite jej zdravotné benefity a pripravte si z nej nasledujúcu pochúťku.
Blíži sa zima a s ňou i chuť na mastnejšie jedlá a pokrmy. Vyskúšajte si pripraviť podľa fotoreceptu bravčovú krkovičku na chutnom cideri.
Červená repa (cvikla) je dvojročná rastlina, zástupca koreňovej zeleniny z čeľade laskavcovité (Amaranthaceae), z ktorej sa konzumuje jej podzemná časť. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, podporuje tvorbu červených krviniek či žlče a dajú sa z nej pripraviť rôzne dobrôtky. Vyskúšajte napríklad nasledujúci recept.
Hrušky majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé. Ale jedno majú všetky spoločné - dajú sa z nich pripraviť chutné koláče, džemy alebo aj nasledujúci jesenný krém.
Hrušky a jablká patria medzi obľúbené jesenné ovocie, plné vitamínov. Mak je zase známy svojím vysokým obsahom vápnika. Spojte tieto zdravotné benefitya upečte si nasledujúci zdravší koláčik.
Bravčová panenka alebo aj panenská sviečkovica patrí k najoceňovanejším a taktiež najdrahším častiam bravčového mäsa. Nachádza sa pod zadnou časťou chrbta, teda pod pruhom bedrovej svaloviny, a vyznačuje sa delikátnou chuťou a jemnou štruktúrou.
Radi by ste si zdravšie zamaškrtili a zároveň pripravili nejaký originálnejší koláčik? Inšpirujte sa nasledujúcim videoreceptom na chutnú čokoládovú pletenku, s ktorou môžete "zhrešiť" bez výčitiek svedomia.
Mrkva sa nám od malička spája najmä so zdravím našich očí. Okrem toho sa v nej nachádzajú látky bioflavonoidy a alfakarotény, ktoré majú vplyv na znižovanie rizika vzniku rakoviny, najmä rakoviny pľúc. Skúste túto zdravú zeleninu pridať napríklad do chutného koláča.
100 gramov čerstvých fíg obsahuje 74 kalórií a vyše 80% ich obsahu tvorí voda. Taktiež sú zdrojom vitamínov, minerálov, a to najmä vitamínu A, B6, C, medi, mangánu, draslíka, kyseliny pantoténovej (B5), vlákniny a enzýmov. No sú nielen zdravé, ale aj chutné. Pri ich spracovaní do jedál a pochutín sa fantázii medze nekladú.
Paprika patrí medzi ľuľkovitú zeleninu. Má červené, žlté, tmavo alebo svetlo zelené plody s viac či menej mäsitou dužinou. Papriky môžu byť tenkostenné aj hrubostenné, môžu mať rôznu veľkosť, dĺžku i šírku. Z papriky sa dá pripraviť množstvo pochúťok, jednou z nich je aj táto "stará dobrá klasika".
Podľa niekoľkých štúdií sa konzumácia kávy spája s významným znížením rizika vzniku cirhózy i rakoviny pečene. Ak nepatríte medzi tých, čo ju pravidelne popíjajú, skúste aspoň niektoré z kávových dezertov. Napríklad nasledujúci od slovenského šéfkuchára.
Mrkva zabezpečuje odstránenie zlej žlče z tela, čím telo detoxikuje. Takisto zabraňuje hromadeniu tuku v pečeni a napomáha lepšiemu tráveniu. Skúste jej účinky využiť napríklad aj s týmto zdravým mrkvovým džúsom.
Využite sezónu tekvíc naplno a pripravte si z obľúbeného druhu hokkaido korenisté zeleninové kari. Jednoduchý postup nájdete v našom videorecepte.
Pravidelnou konzumáciou mrkvy pomáhate svojmu mozgu. Ak budete túto zeleninu pravidelne pridávať do svojho jedálnička, skvalitnia sa vaše kognitívne schopnosti, zlepší sa pamäť. Skúste si z nej pripraviť nasledujúci šalát spolu so zdravým avokádom a cícerom.
Máte chuť si zamaškrtiť a zároveň "dobiť" svoje baterky po náročnom dni? Nech sa páči, vyskúšajte zdravšiu verziu čokoládovo-kávového dezertu od slovenského šéfkuchára
Ricottu radíme medzi krémové syry. Vzniká zo srvátky, čo je zostatková tekutina, ktorá sa tvorí pri výrobe bežných syrov. Je veľmi zdravá, plná vitamínov a dajú sa z nej pripraviť rôzne pochúťky.
Chcete si pripraviť vlastné zdravšie pesto ku cestovinám? Vyskúšajte toto chutné paradajkové so slnečnicovými semienkami a bazalkou. Jednoduchý návod nájdete vo videu.
Máte chuť na zdravú polievku? Vyskúšajte kombináciu mrkvy, spolu s ďalšou zeleninou a kokosového mlieka. Recept na ňu vám prináša slovenský šéfkuchár Peter Varga.
Mrkva obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov. Ak si chcete pripraviť niečo chutné a zároveň zdravé, mrkva je správna voľba. Ľahká polievka z mrkvy ochutená koriandrom je výborným tipom na rýchly obed.
Pripravte si chutný obed, v ktorom hrá hlavnú úlohu zeler. Zeler je vhodný pre reumatikov a diabetikov, upokojuje a podporuje trávenie.