Myslíte si, že klasický šťavnatý hovädzí burger sa vo svete vegetariánov a vegánov nedá nahradiť? Známy ultrabežec Scott Jurek vás presvedčí o opaku. Vyskúšajte túto chutnú a zdravú alternatívu plnú živín.
Slivkový lekvár je potravina kašovitej konzistencie, vyrábaná zo sladkého ovocia - zo sliviek. Používa sa ako chutná náplň do pečiva. Napríklad aj tohto neodolateľného moravského koláča.
Temne červené, tenké plátky sušeného hovädzieho mäsa pochádzajú zo severu Talianska, z Lombardie. Nasolené mäso sa 2-3 mesiace suší na vzduchu a správne vyzreté má tmavo červenú až purpurovú farbu. Keď si privoniate, ucítite ľahkú sladkastú vôňu, no a tá chuť bresaoly vás zaručene dostane. Napríklad aj v nasledujúcom talianskom rizote.
Dali by ste si sladučké šišky, no chceli by ste si ich pripraviť trochu zdravšie? Nech sa páči, vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára a pochutnajte si na žitno-pšeničných s horkou čokoládou, džemom a pistáciami.
Japonská miso polievka je jednou z najzdravších polievok sveta, a to je zrejme aj dôvod jej vzrastajúcej obľuby. Je zdravou a rýchlou pochúťkou s mnohými benefitmi pre váš organizmus. Pozrite sa, ako ju pripraviť podľa nášho fotoreceptu.
Šťavnaté jabĺčka sú viac ako z 80% tvorené vodou. Zo všetkých druhov ovocia práve ony obsahujú najviac pektínu, vo vode rozpustnej vlákniny s priaznivým vplyvom na črevnú mikroflóru. Sú zdravé a chutné, napríklad aj v tomto koláči.
Obdobie fašiangov je typické hodovaním a množstvom nie vždy zdravého jedla. Skúste to tento rok inak a pripravte si pochúťky zo šetrnejších ingrediencií. Napríklad tieto pampúšiky od slovenského šéfkuchára.
Dali by ste si chutný cheesecake, no ste alergickí na lepok? Nebojte sa, aj pre vás máme skvelé riešenie. Vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára.
Máte chuť na kvalitné mäso a chceli by ste ho nejako oživiť a pritom pripraviť zdravo? Nech sa páči, vyskúšajte kombináciu bravčovej panenky, prosciutta, šalvie a zemiakov.
Losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, kapary zase priaznivo vplývajú na imunitu. Ak spojíte tieto dve ingrediencie do jedného jedla, potešíte svoje zdravie i chuťové bunky.
Zeler je súčasťou niektorých korenín, výborné dochucovadlo, ale hodí sa i k mäsu ako príloha. Presvedčte sa sami v nasledujúcom fotorecepte.
Nechcete sa vzdať poriadneho kúska mäsa? Máme pre vás zdravšiu alternatívu v podobe diétneho teľacieho rezňa so zeleninou.
Aj napriek charakteristickému, často nepríjemnému zápachu, je cesnak odjakživa obľúbený a patrí medzi najúčinnejšie (nielen ľudové) prírodné liečivá. Skvele ochutí mnohé pokrmy, napríklad aj polievky.
Šošovica je bielkovina, ktorá na vašom tanieri funguje rovnako dobre ako mäso. Šalát z nej má sviežu chuť, dá sa jesť sám, ale aj ako príloha. Doplniť ho môžete syrom, napríklad feta.
Aké by to boli Vianoce bez sladkého pečiva, dezertov, čokoládových dobrôt? Iste, treba pri tom myslieť aj na svoje zdravie, preto máme pre vás recept na sladkosť, ktorú si môžete dovoliť bez výčitiek, priamo od slovenského šéfkuchára.
Premýšľate nad zdravšou večerou alebo menším občerstvením? Máme pre vás inšpiráciu v podobe obľúbenej pity a avokáda, plného zdravých tukov. Pozrite sa, akú pochúťku si viete pripraviť aj sami.
Chcete cez sviatky "dzobkať" pri rozprávkach a posedeniach s blízkymi aj niečo zdravšie? Nech sa páči, máme pre vás recept zo zdravých ingrediencií priamo od slovenského šéfkuchára.
Vianoce by sa bez rôznych koláčikov a sladkostí jednoducho nezaobišli. No i vianočné pečenie môže byť zdravšie. Inšpirujte sa receptom od slovenského šéfkuchára na tieto guličky zo zdravých ingrediencií.
Vyskúšajte klasické vianočné koláčiky, obľúbené v mnohých domácnostiach. Upečte si vanilkové rožky v zdravšej verzii podľa slovenského šéfkuchára.
Máte chuť na niečo sladkého ku káve alebo čaju? No uprednostnili by ste zdravšie varianty? Vyskúšajte nasledujúci recept od slovenského šéfkuchára: Biscotti sú chrumkavé talianske keksíky, tradične vyrábané z múky, mandlí, vajec a cukru.