Slivky sú plné betakaroténu, antioxidantov a vlákniny. Pomáhajú pri trávení, chránia zdravie srdca a oddaľujú proces starnutia. Okrem toho sú chutné aj na tomto zdravom koláči.
Brusnice patria k plodom, ktoré si zaslúžia úctu aj v medicíne. Vo farmaceutickom odvetví sa môžeme so silnými extraktmi stretnúť pri príprave mnohých vitamínov a liekov. Zvlášť pokiaľ ide o liečbu zápalov močových ciest.
Odborníci odporúčajú brusnice nielen ako vitamínovú bombu, ale aj ako liek proti herpesu vírusu typu 2. Samotné brusnice majú takú silu vďaka obsiahnutým látkam, že zastavujú šírenie a rast všetkých vírusov ľudskom tele. Možností, ako ich konzumovať, je mnoho. Skúste napríklad tento brusnicový koláč od slovenského šéfkuchára.
Brusnice si väčšina z vás spája predovšetkým s brusnicovou omáčkou, ktorú dostanete v reštaurácii k divine, či k sviečkovej na smotane. Ale tieto červené bobuľky sú veľmi nápomocné pri rozličných zdravotných ťažkostiach. Takisto sa z nich dajú pripraviť aj zdravé jedlá.
Chutné müsli bez zbytočného cukru a umelých konzervačných látok? Stavte na také, ktoré si môžete pripraviť i doma. Tento recept na pečené müsli je zdravý a jednoduchý.
Niektorým ľuďom síce veľmi nechutí, lebo im pripomína „chrumkavú vodu“, no pre trávenie je vskutku prínosný. Je bohatý na vodu, ktorá v kombinácii s nerozpustnou vlákninou dobre reguluje pravidelnú stolicu. Navyše si z neho môžete pripraviť niekoľko zdravých pochúťok.
V lete si určite každý z nás rád pripraví nejaký osviežujúci ovocný dezert. Skúste napríklad tento citrónový sorbet, ktorý padne vhod počas horúcich dní.
Radi si na grile občas pripravíte chutný burger? No pritom patríte medzi vegetariánov? Máme skvelú alternatívu pre tých, ktorí mäso nemusia.
Cez leto sa nášmu organizmu prirodzene žiadajú ľahšie jedlá. Namiesto ťažkých mastných jedál a mäsa vyhľadávame často najmä zeleninu. Vyskúšajte napríklad tento zemiakový recept od slovenského šéfkuchára.
Kurča patrí medzi jedno z najobľúbenejších druhov mäsa naprieč zemeguľou. Aj preto sa oplatí vyskúšať tento chutný recept od slovenského šéfkuchára ako stvorený na letnú grilovačku. Grilované kuracie mäso ochutíme trochu nezvyčajnou kombináciou, a to sezamovými semiačkami a zázvorom.
Pstruh patrí k jednej z najpripravovanejších sladkovodných rýb u nás. Niet preto divu, že receptov na grilovaného pstruha nie je nikdy dosť. Pamätajte si však, že platí všeobecné pravidlo "menej je viac". Pstruh je sám o sebe vynikajúci, a preto spravidla stačí pár byliniek, ktoré mu dodajú šmrnc.
Hrozno je vynikajúce, zdravé a navyše aj veľmi tvárne ovocie. Cez leto určite oceníte aj tento recept na svieži šalát podľa slovenského šéfkuchára.
Čučoriedky sú osvedčeným liekom proti hnačke a chránia pred stresom. Majú veľa vitamínu C a betakaroténu, takže sú vhodnou ochranou pred infekciami, najmä pred zápalom ústnej dutiny a hrtana.
Sladučké a plné vitamínov. Také je hrozno. Skúste si z neho pripraviť marmeládu podľa slovenského šéfkuchára. Neobanujete.
Hrozno má nízky obsah kalórií, je sladké, plné vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Telu dodáva poriadnu dávku antioxidantov. Vyskúšajte si z neho pripraviť koláč podľa slovenského šéfkuchára.
V posledných rokoch zaznamenala veľký boom u gurmánov vo Veľkej Británii a USA ako vynikajúca alternatíva k pšenici, kuskusu a ryži. Čím je pre nás pšenica, tým je pre Južnú Amerika quinoa.
Hlávkový šalát je skvelou voľbou ku jedlu pre jeho vysoký obsah vitamínov a zároveň nízkemu počtu kalórii. A vôbec nejde o nudnú zeleninu pre diétujúcich alebo vhodnú len ako "obloha" jedál. Možno budete prekvapení, ako chutne a pestro sa dá pripraviť podľa známeho slovenského šéfkuchára.
Hlávkový šalát má osviežujúcu chuť, je ľahko stráviteľný a obsahuje množstvo živín. Okrem toho ho i rýchlo a chutne pripravíte. Napríklad aj podľa tohto receptu slovenského šéfkuchára.
Máte radi ku jedlu ľahké zeleninové šaláty? Čo tak využiť prvé jarné plodiny a pripraviť si zdravú pochúťku z jarnej cibuľky a reďkoviek? Známy slovenský šéfkuchár má pre vás jeden tip.
Tento skvelý recept na mandľovú pochúťku si určite niekam zapíšte, pretože chutná bábovka nie je výhradne len slávnostnou záležitosťou.