Mrkva v sladkých receptoch už nie je žiadna novinka. Je to dobrá alternatíva, ako nahradiť podstatnú časť múky, pridať do jedálnička zeleninu aj v sladkej variante a trošku spestrenia.
Bulgur je menej známa, možno až exotická surovina. Získava sa z tvrdých odrôd pšenice, kedy sa jej zrná máčajú, uvaria a po vysušení podrtia na menšie kúsky. Varením a namáčaním dochádza k vzniku enzýmov a čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry.
Omáčky sú významným prvkom nielen vo francúzskej kuchyni, ibaže v tej francúzskej sú základom väčšiny ich jedál. Omáčky: biele, hnedé, žĺtkovo-maslové, žĺtkovo-olejové, olejovo-vínové (octové) či paradajkové...
Pizza je jedno z najobľúbenejších fast foodových jedál. V tomto recepte sme nahradili bielu múku zdravšou verziou, špaldovou múkou. Nepoužili sme kečup s aditívami a cukrom, ale ideálne čisté lúpané paradajky (konzervu hľadajte bez cukru).
Blíži sa Veľká noc a takisto aj Zelený štvrtok. V tento deň by sme podľa tradícií mali konzumovať čo najviac zelených potravín. Špenát je preto k Veľkej noci ideálny! Tieto muffiny navyše obsahujú minimum sacharidov, ktoré sme namiesto toho nahradili bielkovinami a tukmi.
Máte radi vajíčka? Čo tak skúsiť si ich pripraviť na pikantnejší francúzsky spôsob? Takéto jedlo podporí vylučovanie tráviacich štiav a vzbudí chuť do jedla.
Máte aj vy radi pečivo, ktoré si sami upečiete, pretože ste si stopercentne istí, čo sa tam nachádza? A isto viete, že to nie je žiadna biela múka, ktorá sa len tvári ako celozrnný výrobok.
Jablká majú nezastupiteľné miesto aj vo francúzskej kuchyni. Známe sú francúzske palacinky s jablkami, ale aj veľa ďalších múčnikov. Francúzi sa radi stravujú v spoločnosti priateľov, jedlo je pre nich spoločenskou udalosťou. Skúste si tak vychutnať aj tento francúzsky kopčekový koláč.
Francúzku kuchyňa a pivo patria k sebe. Polievka je grunt a pivo jej pridá výbornú chuť. Pivo obsahuje veľa vitamínov a ďalších látok, ktoré pri kontrolovanej konzumácii pozitívne podporuje zdravie.
Mnohí poznajú rizoto v kombinácii zeleniny a mäsa. Napadlo vás ale niekedy zameniť mäso za rybu? Tento recept je možno trošku netradičný v tom, že ryba, v našom prípade losos alebo pstruh lososovitý, sa varí vo vode.
Vtáčie mlieko – buď ho milujete alebo nie. Detstvo však pripomína takmer všetkým. Jemné obláčiky plávajúce v kréme a vôňa vanilky. Skúsiť si ho môžete pripraviť i doma.
Kiš, alebo správne quiche je tradičný slaný francúzsky koláč, ktorý sa vyznačuje svojou jemnosťou a tým, že (ako každé francúzske jedlo) dobre vyzerá. Väčšinou sa plní vajíčkami, rozmiešanými s mliekom, syrom, mäsom, morskými plodmi či rôznou zeleninou. Na jazyku sa príjemne rozplýva jemné cesto a popri ňom krásne vynikne chuť plnky.
Syry sú vo všeobecnosti zdravou potravinou. Obsahujú vitamín B12, vitamín D, vápnik, fosfor, zinok, železo, horčík a sodík. Osobitne zdravá a skvelá potravina je mozzarella. Má jemnú chuť a nízky obsah mliečneho tuku. Syr je výborný je v kombinácii s bazalkou.
Bezlepková strava má byť bohatá na bielkoviny s nízkym obsahom tukov a polysacharidov. Tieto rezne z bravčového či kuracieho mäsa sú upravené tak, aby ich mohli aj celiatici. Skúsite?
Tradícia keksíku ku káve je zaužívaná od nepamäti. Takmer v každej kaviarni dostanete ku káve malý keksíček. Väčšinou sú však plné zbytočných cukrov a stužených tukov. A keďže všetko, čo sa pripraví doma, chutí lepšie, prečo si neupiecť aj tieto malé keksíčky ku káve? A dokonca s osviežujúcou pomarančovou príchuťou!
Kuracie prsia sú na prípravu veľmi rýchle, 10 minút z jednej strany, 10 minút z druhej a mäsko je hotové. Na panvici sa dajú skombinovať s čímkoľvek, s ovocím, kokosovým mliekom, bambusovými výhonkami... Ak ste už prejedení klasického mäsa pripraveného na panvici, kurací koláč je zaujímavá alternatíva. Rýchla a chutná.
O tom, že brokolica je zdravá a diétna potravina už dnes zrejme nikto nepochybuje. Je bez tuku, má veľa vlákniny a železa, ktoré podporuje tvorbu krvi. Ak sa chcete inšpirovať, ako si ju pripraviť, skúste tento jednoduchý recept.
Kto by nemal rád domáce čerstvé chrumkavé pečivo? Aj keď musíte dodržiavať bezlepkovú diétu, môžete si pripraviť chutný domáci chlieb. Skúsite to?
Veľa ľudí keď počuje slovo proteín, automaticky si predstaví niečo zlé, nebodaj ešte nejaké hormóny a steroidy, ktoré používajú kulturisti. To však vôbec nie je pravda. Proteín je „prášok“, ktorý je vyrábaný zväčša z mliečnej srvátky, v ktorej sú obsiahnuté aminokyseliny – čo sú stavebné látky bielkovín.
Patríte k ľuďom, ktorí majú problém so zvýšeným cholesterolom? Potom by mala byť vaša strava špeciálne upravená. Vhodná je pre vás určite aj táto lahodná nátierka z makrely.