Lievance na sladko, to pozná každý. Ale čo tak vyskúšať niečo slané? Napríklad takéto lievance s olomouckými syrečkami. Niekomu možno olomoucké syrečky „nevoňajú“, no obsahujú napríklad množstvo bielkovín, ktoré naše telo potrebuje. Ak máte chuť na zdravé slané raňajky alebo večeru, len do toho!
Zanechá vám na jazyku jemnú chuť ako zamat. Túto roládu sa určite oplatí vyskúšať. A čo je plus, môžu ju aj celiatici.
Určite ste už počuli o batátoch – sladkých zemiakoch. Občas je to príjemná zmena v kuchyni. A navyše, obsahujú napríklad vysoký podiel antioxidantov, sú dobrým zdrojom sacharidov, zabezpečujú zdravý chod zažívacieho traktu, majú vysoký podiel draslíka, karoténu, vitamínu A a mnoho ďalších vitamínov a minerálov.
Patizón je jednou z odrôd tekvíc. Ako všetky tekvice, je plný vitamínov a minerálov. Medzi tie najvýznamnejšie patrí železo či draslík. Patizón má nízky obsah sodíka, čo ho predurčuje na dobrú zložku potravy pre ľudí, ktorí trpia srdcovo-cievnymi problémami alebo ochoreniami obličiek.
Zvýšený cholesterol je dnes častým ukazovateľom, žiaľ nielen u dospelých, ale už aj u detí. Najčastejšou príčinou sú zlé stravovacie návyky a stres. Tieto jablkové muffiny si môžete občas dovoliť aj pri nízkocholesterolovej diéte.
Kvaka opäť zažíva svoju renesanciu. Je bohatým zdrojom vlákniny a vitamínu C. Kvaka so zemiakmi, kapustou, mrkvou a petržlenom patrí k najstarším potravinám konzumovaných našimi predkami. Oplatí sa vyskúšať aj túto chutnú polievočku. Je výborná tiež pre ľudí so zvýšenou hladinou cholesterolou v krvi.
Klasické rizoto pozná každý. Na ryži nie je nič zlé, ale predsa len, obsahuje sacharidy. Pokiaľ by ste sa radi vyhli sacharidom, napríklad chcete niečo ľahké na večeru, skúste si pripraviť toto nízko – sacharidové „karfioloto“. Základom je výživný karfiol.
Niet nad domácu kyslú kapustu, no nie vždy máme možnosť naložiť si ju do suda. Ak máte chuť a čas vyskúšajte tento recept, po troch až piatich dňoch ju môžete konzumovať, a navyše máte absolútnu vitamínovú bombu pre zdravie.
Vedeli ste, že brokolica patrí k najzdravším potravinám na svete? Je zbraňou proti rakovine, ale aj obrovskou zásobárňou živín. Polievka z nej vám určite zachutí.
To, že jabĺčka majú množstvo vitamínov a denne by sme ich mali konzumovať v surovom stave, je dnes jasné aj škôlkárovi. Ak však máte viac času a chuti, môžete si ich spracovať do zdravého pyré bez cukru.
Čakáte návštevu? Robíte večierok? Tento chladený osviežujúci nápoj je na to ako stvorený. Pripraviť si ho môžete nielen z jabĺk, ale z hocijakého iného ovocia. Určite bude mať úspech.
Dajte chvíľu pohov sladkému a skúste si pripraviť mandľové hviezdičky. Skvele sa hodia k sviatočnému stolu a určite nimi potešíte aj svojich hostí.
Poznáte to, kráčate okolo fastfoodu a zbiehajú sa vám slinky na všemožné variácie burgrov. Viete ale, že to pre vaše telo nie je zdravé. Ponúkame vám zdravšiu alternatívu burgera. Namiesto mäsa si pochutíte na šošovici a bryndzi.
Rozhodli ste sa začať žiť zdravšie a regulovať svoju životosprávu? Prvým krokom môže byť vlastný obed, ktorý si sami uvaríte a prinesiete do práce. Vyskúšajte tieto chutné recepty!
Ovocie hurmikaki je exotické ovocie, ktoré sa už dlhší čas objavovuje aj v slovenských obchodoch. Niet sa čomu čudovať, je doslova nabité vitamínmi. Vitamíny skupiny B, tiamín, niacín, vitamín C, riboflavín a najmä vitamín A, to všetko v ňom nájdete.
Rozmýšľate nad rýchlou a zdravou večerou či obedom? Tento šalát je ideálny. Je plne vhodný aj pri cukrovkárskej diéte. Navyše, ľadový šalát upokojuje telo, uhorka vyplavuje toxíny a paradajka likviduje tukové vankúšiky.
Zdravá energia prichádza aj z citrónov, o tom určite nikto nepochybuje. Zaradenie citrónov a iných kyslých potravín do denného menu pomôže regulovať hladinu glukózy v krvi. Ak spojíme citrón s kreativitou, využijeme šťavu i kôru, podarí sa nám vytvoriť chutnú a diétnu maškrtu, vhodnú aj pre cukrovkárov.
Špenát je odjakživa považovaný za výborný zdroj železa. A okrem toho obsahuje aj množstvo ďalších vitamínov. Priznajte sa, kedy ste si naposledy dopriali túto vitamínovú bombu? Pripravte si ju na večeru či raňajky v podobe omeletky s kuracím mäskom.
Čo by nám mohlo v týchto chladných jesenných dňoch ulahodiť viac ako niečo sladké pod zub?! Ponúkame výborný recept na chutnú a ZDRAVÚ dobrotu, ktorá vám bezpochyby rozradostní deň!
Sviatky sú už za dverami ako aj naši hostia. Každoročne im pripravujeme hostinu plnú dobrôt, ale tento rok to skúsme trocha inak. Podľa tohto receptu im hravo pripravíte chutnú a hlavne ZDRAVÚ hostinu!