Quinoa pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestuje až vo výškach 4 000 m nad morom. Podobne ako ryža, má jednoduchú prípravu a hodí sa k mäsu, ale aj na sladko či len tak so zeleninou.
Studená, zdravá a veľmi osviežujúca polievka, obľúbená najmä v Španielsku. Má viacero verzií. Líši sa zložením surovín: uhorka, paradajka, cibuľa, cesnak, avokádo, melón, hrozno, huby, mäso, či morské plody. Niekedy sa do nej pridávajú aj mleté mandle. Ako skrytý pomocník pôsobí chlieb, olivový olej, ocot a soľ.
Určite to dôverne poznáte. Keď vás prepadne hlad, ste schopní zjesť všetko, čo vám vlezie do cesty. A často nejde o nič zdravé. Ak si dáte chvíľu prácu s prípravou domácich zdravých tyčiniek, budete vedieť, čo do seba dávate. Môžete mať jeden kúsok vždy po ruke a hlad vás už nedobehne.
Typické španielske jedlo, ktoré bolo údajne prostredníctvom cestovateľov prenesené do Mexika. Španieli ho považujú za ikonu kuchyne. Zemiaková placka, hrubá asi 3 cm, ktorá sa pripravuje zo zemiakov, vajec a cibule.
Máte chuť na trochu experimentu? Táto výborná slaná torta stojí určite za vyskúšanie. Ideálny nápad pre niekoho, kto nemá rád sladké a chcete mu pripraviť malé potešenie.
Sušené ovocie pokladajú niektorí ľudia za energetickú bombu. Je pravda, že hrozienka sú rýchlym zdrojom energie, ale tiež majú schopnosť eliminovať baktérie v ústnej dutine. Môžeme ich jesť priamo, ale oveľa častejšie ich pridávame do koláčov, alebo do sladkých pokrmov. Pokiaľ je to s mierou nič nepokazíme.
Špargľa je tvorená z 93 % vodou, preto má len veľmi malý obsah kalórií (približne 22 kcal na 100 g špargle). Tým sa dostáva do popredných miest v rebríčku potravín vhodných na redukciu váhy. Alebo na ľahší „snack“.
Ide o taliansky dezert, ktorý pochádza z Florencie, údajne inšpirovaný kopulou florentského Dómu. Niektorí kuchári ho prirovnávajú k čiapočke, kardinálske zucchetto. V každom prípade je to výborný chladený koláč.
Knäckebroty sú chrumkavé, ľahké a dobre skladné. Sú pôvodom zo Švédska a zamilovali si ich snáď všetci. Skúste si ich pripraviť aj po domácky. Nie je to vôbec ťažké.
Ide o regionálne španielske jedlo, ktoré sa vyskytuje v oblasti Valencie. Tamojší obyvatelia ho považujú za svoje národné jedlo. Je z ryže podobné rizotu či pilafu, ktorý je typický skôr pre Východnú a Strednú Európu.
Tento koláčik je rýchly a zdravý. Namiesto bielej pšeničnej múky sme použili trošku zdravšiu alternatívu, špaldovú a ovsenú múku. Ako sladidlo je použitý trstinový cukor a samotné jabĺčka.
Cheesecake je veľmi obľúbený, svieži dezert. Zvyčajne však obsahuje veľa cukru, ktorý je v ňom naozaj zbytočný. Našťastie sa dá pripraviť aj zdravšie.
Crostini je talianske prejedlo - plátky grilovaného alebo opečeného chleba, sendviča, na ktoré použijeme nátierky z mäsa, syrov alebo zeleniny. My sme skúsili hráškové pesto.
Ryžový nákyp je stará klasika. V tomto recepte sme zamenili ryžu za celozrnný kuskus, čo jedlu dodá úplne iný rozmer. Navyše sme nepridali zavárané ovocie, v ktorom sa nachádza cukor, ale ovocie zo zásob z mrazničky.
Kto by si nedal rád pizzu – typické talianske jedlo, ktoré si našlo miesto aj v našich stravovacích návykoch. Pôvodne to bol pokrm roľníkov z oblasti Kampánie pri Neapole. Prvá pizza bola vyrábaná v národných farbách – paradajky, mozerella a bazalka.
Recept je jednoduchý a v Taliansku dosť populárny. Jeho výhoda nie je len v lahodnej chuti a schopnosti rýchlo zasýtiť. Je to bielkovinová bomba pre naše telo, ukrýva v sebe vlákninu, ktorá je prospešná pre naše trávenie.
Ak máte chuť na niečo jarné a nebojíte sa experimentovať, vyskúšajte tento bylinkový chlebík. Je vláčny, mäkký a dokonca ho nemusíte ani krájať. Iba si ho odtrhnete. Hlavnými ingredienciami sú špaldová múka, jogurt, maslo a bylinky. A nebojte sa, ani tá príprava nie je až tak dlhá. A výsledok stojí rozhodne za to.
Cannelloni sú duté valcovité cestoviny, ktoré umožňujú pripraviť pomerne nenáročné jedla s rôznou príchuťou mletého mäsa, so zeleninou plnkou, či syrovou plnkou ochutené typickými talianskymi omáčkami. Nechajte sa inšpirovať talianskou kuchyňou...
Keď sa povie karfiol, čo vám ako prvé zíde na um? Vyprážaný karfiol so zemiakmi, prípadne tatárskou omáčkou? Už asi tušíte, že toto nebude tá najlepšia a najzdravšia cesta ako pripraviť karfiol. Skúsite ho tentokrát inak?
Kanapky (les canapés), ďalšia špecialita francúzskej kuchyne, sú miniatúrne obložené chlebíčky, pripravované na tenkých kúskoch pečiva. Výber potravín je rozmanitý, od nátierok cez mäsové výrobky, syr, ryby, vajcia, či zeleninu.