Jeseň je ako stvorená pre tekvice. Tekvica je veľmi zdravá a dodá vám potrebné vitamíny, ktoré v jeseni ľuďom často chýbajú. Ňoky sú väčšinou známe v podobe zo zemiakov, teda zemiakové pyré. V tomto recepte sme nahradili zemiakové pyré tekvicovým, ktoré tomuto jedlu trošku zníži kaloricé hodnoty a ňokom zase dodá jemnú sladkastú chuť.
Slepačej polievke sa pripisuje úžasný vplyv na zdravie. A prečo nie? Varené mäso a zelenina je diétne jedlo. Navyše látky obsiahnuté v slepačej polievke pôsobia protizápalovo, posilňujú imunitný systém a jej popíjanie upokojuje psychiku. Slepačia polievka zohrieva zvnútra, vhodná je pre telo i dušu.
Koláč je o niečo zložitejší, ale trpezlivosť sa vyplatí a hostia to určite ocenia. Koláč sa podáva so šľahačkou, čokoládou polevou a mletými vlašskými orechmi. Hoci nie je veľmi diétny, raz za čas nám malý kúsok neublíži, najmä ak ho spojíme s výdatným pohybom.
Domáci chlebík je domáci. Vždy viete, čo ste do neho dali. Tento chlebík je ozvláštnený cuketou a cheddarom, ktorý dodá chlebíku krásnu chrumkavú kôrku.
Pečené jablká – zabudnuté jesenné dobroty. Možno sa vám hodí typický nórsky recept ako malé a pomerne rýchle občerstvenie. Pečené jablko si vás získa!
Poznáte tie dni, kedy vás chytí mlsná? Vtedy je čas na sladkú bombu. Ale aj tá môže byť predsa aj bez cukru (namiesto toho použijete med) a ťažkých maslových plniek.
Pečivo podobné naším šiškám a fánkam. Rovnako, ako u nás, aj na Islande ide o pečivo, ktoré sa viaže viac-menej k sviatkom, ale výborne sa hodí aj k čaju počas chladnejších večerov.
Ak patríte k tým, ktorí si radi vychutnávajú raňajky, máme pre vás chutný recept na prípravu ovsenej kaše – so skaramelizovanými hruškami. Sladký štart do rána, ale aj napriek tomu zdravý, pretože tu nenájdete žiaden rafinovaný cukor.
Lietajúci Jakub alebo Flygande Jakob - typické švédske jedlo, plné zaujímavých ingrediencií a úžasnej chuti. Ste zvedaví?
Tekvice sú veľmi zdravé a chutné. Dá sa z nich urobiť plno veci, najznámejšie sú napríklad tekvicový koláč alebo polievka. Tento chlebík je bez múky, preto má jemnú a nadýchanú štruktúru. Dá sa jesť kedykoľvek bez toho, aby nám veľmi zaťažil žalúdok.
Cuketa je ľahká potravina. Obsahuje množstvo vody, ale aj vitamínov a prospešných látok. Často sa používa v redukčných diétach a pri odľahčených jedálničkoch. V tejto polievke sme spojili jemnú chuť cukety s výraznou chuťou slovenského pokladu – bryndze.
Merlúza, tiež hejk alebo morská šťuka, ktorá žije v severovýchodnom Atlantiku, v Stredozemnom a Čiernom mori. Má chutné a málo tučné mäso. Skúste ju na severský spôsob.
Nie sú to typické repáky z kysnutého cesta s plnkou z repy, ani čisto zemiakové placky, i keď na Liptove zemiaky volajú repou. Sú to placky kombinované z repy i zemiakov. Výsledkom je výborná chuť spolu s unikátnymi účinkami na naše zdravie.
Tieto mäsové guličky sa skladajú len z mäsa, vajíčka a mozzarelly. Recept je rýchly, nie veľmi náročný a jednoznačne dokáže okúzliť. Či už na gardenpárty alebo na nedeľnom stole.
Ako krupnik sa označuje – sladký alkoholický nápoj podobný likéru, obľúbený v Poľsku a v Litve. Krupnik je tiež pomenovanie polievky pripravenej z krúp s rôznymi obmenami a prívlastkami, ako poľská, zeleninová, židovská. Základ tvoria krúpky, fazuľa, mrkva, petržlen, zeler, huby, paradajky, kôpor a mäso. Chutná je aj však bez mäsa.
Tekvica hokkaido sa dá pripraviť na veľa spôsobov. Či už na sladko ako koláč alebo na slano. Toto je jedna z príprav na slano, keď sme skombinovali tekvicu, avokádo, vajíčka a vzniklo z toho chutné, jednoduché a zdravé jedlo.
Cuketa je zelenina, ktorú netreba podceňovať. Napríklad je skvelým prostriedkom detoxikácie, nakoľko obsahuje veľké množstvo vody. Tým pádom má aj nízku kalorickú hodnotu, a je vhodná aj do redukčných diét.
V poľských cukrárňach väčšinou nájdeme koláče na plechoch, ktoré si zákazníci kupujú podľa váhy – tvarohové, jablkové, makové. V letnej sezóne si rozhodne nedajú ujsť sladkosti, v ktorých je sezónne ovocie. Veľmi charakteristický je aj tento tvarohový koláč.
Z dostupnej literatúry sa dozvedáme, že slovo „blin“ pochádza zo staroslovanského „mlieť“. Bliny sú vlastne palacinky, lievance plnené sladkou náplňou alebo s kyslou smotanou s kaviárom, prípadne kyslou smotanou a s bylinkami. Namiesto kaviáru môžeme použiť údeného lososa, každému podľa chuti.
Receptov na domáce musli tyčinky je čoraz viac a viac. Domáce müsli tyčinky sú výborné napríklad na malú desiatu na rodinnom výlete. Prinášame vám dva recepty, dve rôzne príchute. Jedny sú limetkovo-osviežujúce spolu s chrumkavým makom, druhé vás nabijú enegiou z arašidov a podmania si vás sladkou chuťou sliviek.