Fazuľa, ktorú možno jesť na množstvo spôsobov na raňajky, obed i večeru, je bez pochýb výnimočná potravina. Nielen pre jej chuť, druhovú rozmanitosť či široké pole možností využitia v kuchyni, ale aj pre to, aké látky obsahuje.
Typické raňajky sa zvyknúť spájať so sladkou chuťou, ľudia zväčša siahnu po cereáliách, koláčoch, keksíkoch či chlebe s lekvárom. Niektoré potraviny vnímame ako raňajkové, ostatné si počkajú na neskoršie hodiny.
Každý vie, že cestou ku krásnemu úsmevu je každodenná starostlivosť o zuby, používanie správnej pasty, kefky, zubnej nite a ústnej vody.
Ku krásnym a zdravým zubom vám však môžu dopomôcť aj správne zvolené potraviny či nápoje. Dokonca vás niektoré aj prekvapia. Veď kto by si pomyslel, že gumoví medvedíci alebo červené víno sú pre vaše zuby dobré?
Sladkosti a zdravý životný štýl, to si priam protirečí. No nie ak si rozumne vyberiete výživné ingrediencie a pripravíte ostatným koláčiky plné prospešných látok.
Zima, dážď, vietor a potom zas oteplenie. To všetko sprevádza ročné obdobie, v ktorom sa práve nachádzame. Okrem toho k nemu patrí aj chrípka, angína a nepríjemné nachladnutie. Receptov a surovín, ktoré pomôžu týmto chorobám predchádzať a odolávať ich nástrahám nájdete neúrekom. Niektoré z nich sú navyše veľmi jednoduché, dostupné a pravdepodobne ich nájde v kuchyni každý jeden z vás.
Ak ste prestali jesť mäso a bojíte sa, že prídete o potrebné bielkoviny, nevešajte hlavu. To, že mäso je jediným zdrojom bielkovín, je dávno vyvrátený mýtus. Obsahuje ich takmer každá potravina.
Samotná surová ryba, ktorá je najlahodnejšou súčasťou klasického sushi, je nízkotučné, výživné a mimoriadne zdravé jedlo. Práve tieto kúsky plné omega-3 mastných kyselín a nenasýtených tukov sú najväčším zdravotným benefitom sushi.
Zvýšený záujem o zdravý životný štýl podnietil predajcov k rozšíreniu ponuky BIO potravín na pultoch predajní. Pri nákupe však treba byť ostražitý, nie každé BIO označenie znamená, že sa naozaj jedná o BIO výrobok.
V zimných mesiacoch je pre telo obzvlášť potrebný dostatočný prísun vitamínov a vlákniny. Na pultoch obchodov môžete aj v zimných mesiacoch nájsť mnoho zdravých a výživných druhov čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré vám dodajú potrebnú energiu.
Počas Vianoc každoročne stúpa počet žlčníkových záchvatov a ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Štedrá hostina a koláčiky sa v mnohých prípadoch podpíšu aj na hmotnosti. No nemusí to takto dopadnúť, ak dodržíte zopár jednoduchých pravidiel.
Jednou z hlavných príčin neutíchajúcej bolesti bývajú zápaly. Samozrejme, nie je problém kúpiť si vhodné lieky, no ak by ste sa radšej zbavili bolesti prirodzeným spôsobom, pomôžu vám v tom niektoré potraviny.
Cesnak patrí k najstarším známym liečivým potravinám na tejto planéte. V staroveku cesnakom kŕmili vojakov a otrokov, aby boli zdraví a silní. Starí Gréci ho používali na posilnenie bojovného ducha, Hippokrates na ochranu pred malomocenstvom, bolesťou zubov a bolesťou na hrudníku. No a taktiež sa cesnak používal aj na odohnanie upírov. Ako z neho vyťažiť čo najviac dnes?
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Mali by vám dodať dostatok energie až do obeda, naštartovať metabolizmus a dostatočne zasýtiť. Stačí niekoľko malých zmien na to, aby ste deň odštartovali zdravým a vhodným spôsobom.
Milovníci sladkého často zlyhávajú pri jednej diéte za druhou, lebo nedokážu odolať sladkostiam. Prečo? Sladkosti sú nielenže chutné, ale cukor v nich je priam návykový, ostatné chute preň jednoducho prestávajú byť lákavé.
Obľúbené zemiaky sa na tanieri Slovákov ako príloha i hlavné jedlo objavujú niekoľkokrát do týždňa, no často upravené spôsobom, ktorý vášmu zdraviu a hmotnosti veľmi neprospieva. Sami o sebe sú pritom veľmi zdravé.
Keď cítite, že vám dochádza energia a pritom toho potrebujete ešte veľa stihnúť, skúste si dať niektorú z týchto desiatich posilňujúcich potravín. Sú výživné, zdravé a navyše vám dolejú potrebnú dávku energie.
Veľa ľudí sa snaží zhodiť nadbytočné kilogramy a nedarí sa im. Príčinou môže byť to, že na obed aj večer si doprajú veľké teplé jedlo. Je to rovnako nezmyselné ako jesť popoludní viac ako doobeda.
Na tekvicu si v ostatných rokoch vďaka vplyvu západu spomenieme hlavne pred Halloweenom, no táto jesenná zelenina nám prináša oveľa viac než len možnosť urobiť z nej strašidelnú tvár. Má smiešne nízky obsah kalórií a vysoké zastúpenie vitamínov.
Ak sa stravujete podľa zásad zdravej výživy a napriek tomu sa vám nedarí schudnúť, či dokonca priberáte, možno si len nechcete priznať, že váš problém nespočíva v strave. Kupujete si džúsy, zelené čaje vo fľaši či smoothies a milujete ľadovú kávu?
Dlhý čas panoval názor, že najzdravšie potraviny sú tie pestrofarebné – zelené ako špenát, modré ako čučoriedky či červené ako paprika. Americký odborník na zdravú výživu Jonny Bowden s týmto názorom súhlasí, no aj podľa neho existuje pár výnimiek, medzi ktorými nechýbajú huby alebo karfiol.