Pálenie záhy je bežný zažívací problém, ktorý postihuje zdravého človeka iba príležitostne. Ak sa objavuje častejšie, môžeme už hovoriť o chronickom ochorení nazvanom refluxná choroba pažeráka. Na pálenie záhy sa zvykne odporúčať mlieko ako najlepší liek. Bohužiaľ, príznaky ešte zhoršuje.
Či už si prinesiete domov zeleninu z obchodu, alebo si ju nazbierate z vašej záhrady, správne skladovanie je kľúčovým faktorom pri udržaní jej čerstvosti a kvality. Keď sa zelenina začína rozkladať, stáva sa aktívnou pre škodlivé mikroorganizmy.
Spracovaných a konzervovaných sardiniek je na celom svete približne dvadsať druhov. Sú k dispozícii balené v oleji, vo vode, so štipľavou či jemnou paradajkovou omáčkou. Sú k dispozícii aj údené.
Stévia je rastlina pochádzajúca zo subtropických a tropických oblastí Južnej aj Severnej Ameriky. Z jej listov je možné získať náhradné prírodné sladidlo. Sladidlo zo stévie neobsahuje žiadne kalórie a je 200–300-krát sladšie než cukor.
Po stáročia sa cesnak používa nielen ako potravina. Ako liek ponúka celý rad zdravotných výhod pre ľudí všetkých vekových kategórií. Strúčik tejto štipľavej a páchnucej rastliny obsahuje silné liečivé látky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe alebo prevencii niekoľkých bežných chorôb.
Čerstvú tekvicu môžeme konzumovať iba počas krátkeho obdobia v roku. Aj preto sa zdajú byť tekvicové konzervy a zaváraniny výhodnou celoročnou potravinou. Konzerva tekvica je oveľa pohodlnejšia, pretože je už uvarená a roztlačená.
Vedieť, čo je príčinou vašich brušných kŕčov po jedle kešu orieškov vám môže pomôcť liečiť príznaky. Kŕče v bruchu sú väčšinou iba uväznené plyny v tráviacom trakte. Nadmerné alebo ťažké kŕče však môže byť príznakom aj vážnejšieho zdravotného stavu. Ak máte kŕče dlhšie ako niekoľko hodín, alebo sa neustále zhoršujú, mali by ste navštíviť lekára.
Vyprážanie potravín zvyšuje množstvo prijatého tuku a kalórií. Jedlo s vysokým obsahom tuku a kalórií akým je aj to chutné, chrumkavé a vyprážané, zvyšuje riziko mnohých zdravotných problémov.
Ak máte astmu a záujem o prírodné spôsoby ako zabrániť alebo liečiť príznaky, ponúkame vám zdravú stravu, ktorá kladie dôraz na určité potraviny a živiny, ktoré môžu byť pri astme užitočné. Ovocie a zelenina poskytujú telu rad užitočných živín, ako sú vitamíny, minerály a antioxidanty.
Človek je súčasťou prírody, a preto aj fyziologické procesy, ktoré v ľudskom tele prebiehajú, sú z veľkej časti ovplyvnené vonkajšími podmienkami. Každý jedinec má v sebe biologické hodiny, ktoré sa riadia ročným obdobím, počasím, ale aj striedaním dňa a noci.
Paradajky boli kedysi považované za jedovaté. Vtipné, vzhľadom na to, čo o nich dnes vieme, koľko majú pre nás zdravotných výhod. Paradajky majú prospešné karotenoidy, najmä lykopén, farbivo, ktoré dáva paradajkám ich začervenanie.
Ste na nízkokalorickej diéte? Potom najhoršou zložkou, ktorú sme však často nútení konzumovať, je práve strúhanka. A viete, že aj ona sa môže zmeniť na diétnu a zdraviu prospešnú? Stačí na to pár jednoduchých krokov v kuchyni.
Pitie príliš horúceho čaju môže spôsobiť rakovinu pažeráka. Ľudia by preto mali podľa nich horúce nápoje pred konzumáciou najprv nechať vychladnúť. S rakovinou pažeráka sa spájal najmä tabak a alkohol, no podľa novej štúdie sú to aj vriace nápoje.
Koľko a aký druh minerálnej vody by mal človek denne vypiť, závisí od obsahu minerálov vo vode. Minerálne vody majú dopĺňať denný pitný režim, ktorého základom by mala byť voda s nižšou mineralizáciou, to znamená do 500 miligramov na liter.
Máte za sebou raňajky? Obsahovali aj ovocie, konkrétne banány? A ktoré si na konzumáciu vyberáte najčastejšie? Obávate sa zrelých, prežltnutých s čiernymi bodkami, či už nie sú staré? O ich dobu konzumácie strach mať nemusíte.
Mnoho ľudí si mýli pojmy alergia a intolerancia. Kým alergické reakcie sú okamžité a často životu nebezpečné, u intolerancie to neplatí. Reakcie sú oneskorené, až 72 hodín po konzumácii, príznakov je veľké množstvo, priamo neohrozujú život a človek si ich zriedkavo dokáže diagnostikovať sám.
Dávate si najradšej na maslový chlieb plátok obľúbenej salámy? Je to aj tradičný tovar, s ktorým sa vraciate z každého nákupu? Potom by ste o saláme mali niečo vedieť, čo sa vám nemusí páčiť. Slovo "saláma" v sebe ukrýva mix pomletého mäsa, kože, chrupaviek.
Podľa výrobcov a medzinárodných agentúr na kontrolu liečiv a zdravia, by mal byť plastový obal bezpečný na použitie aj v mikrovlnnej rúre. Na druhej strane nás tí istí ľudia varujú, že by sa plast nemal dotýkať jedla počas ohrievania.
Aj vás hnevá, keď vidíte niekoho jesť kvantá jedla a nepriberá, zatiaľ čo vy máte kilo navyše len z pohľadu na jedlo? Ľudia s rýchlym metabolizmom sa majú proste fantasticky. Metabolizmom meriame schopnosť tela páliť kalórie za deň.
Mnohokrát ste už počuli niekoho hovoriť, že ak chcete schudnúť, nemali by ste jesť v noci? Alebo, že jesť príliš neskoro, je istý recept na zvýšenie telesnej hmotnosti. Napriek tomu, čo už o vyjedaní chladničky za súmraku viete, pravda je niekde inde.