Snažíte sa otehotnieť už niekoľko mesiacov alebo ste sa len teraz rozhodli pre tento veľký krok? Pridaním niektorých potravín do svojho jedálnička zvýšite svoju plodnosť a šancu na zdravé dieťa.
Chren sa už od nepamäti používa v mnohých domácnostiach a kuchyniach vďaka svojim pozitívnym a mnohostranným účinkom. V čom dokáže pomôcť a ako ho pripraviť?
O zdravom stravovaní čítame a počujeme zo všetkých strán. Každý si ale hneď pod zdravým stravovaním predstaví výrazne vyšší rozpočet na potraviny. Zostavili sme preto rebríček tých najzdravších a najlacnejších potravín a jedál, ktoré si môže dovoliť každý.
Obličky sú jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele. Každý deň sa cez ne filtruje približne 200 litrov krvi, z ktorej sa odstraňujú látky škodlivé pre náš organizmus. Ak chcete pomôcť ich fungovaniu, pripravte si doma jednoduchý a chutný nápoj.
Mnoho ľudí vylúčilo túto lahodnú, arašidovú pochúťku zo svojho jedálnička v domnení, že vďaka svojej výbornej chuti nemôže byť zdravá, tobôž nie počas držania diéty. Opak je však pravdou. Táto dobrota má mnoho pozitívnych účinkov, o ktorých ste ani netušili.
Myslíte si, že od tmavého piva rastú ženské prsia? Čo je pravdy na tom, že sa tmavé pivo dofarbuje? A naozaj sa z neho priberá?
Rebarbora predstavuje unikátnu zeleninu, ktorá je bohatým zdrojom vlákniny a minerálnych látok. Ak rozmýšľate nad tým, ako ju využiť vo svojej kuchyni, vyskúšajte si napríklad upiecť rebarborový koláč s tvarohom.
Aby ste si mohli doma vyrobiť zelené smoothie, nemusíte ísť len na trh. Listy púpavy, fialiek, ďateliny či pŕhľavy môžete nazbierať takmer všade, aj na petržalskej hrádzi...
Aj vy každé doobedie v práci netrpezlivo čakáte len na to, kedy konečne nadíde čas obeda? Pár minút pred koncom roboty už cítite ozývajúci sa žalúdok, ktorý volá po niečom na jedenie? Netrýznite takto svoje telo a doprajte mu správnu a vyváženú desiatu, ktorá vás nabije energiou a zvýši váš entuziazmus do práce.
Wasabi je japonská koreňová zelenina, ktorá by sa dala opísať aj ako veľmi ostrý japonský zelený chren, chuťou pripomínajúci pikantnú horčicu. Dráždi viac dýchacie cesty než jazyk. Používa sa ako prísada, najmä v japonskej kuchyni. Na našom trhu ho nájdeme vo forme pasty alebo prášku.
Pohánka je jednou z potravín, ktoré si postupne opäť získavajú svoje právom zaslúžené miesto v našich jedálničkoch. Vďaka svojmu zloženiu a obsahu sa dokonca zaraďuje medzi superpotraviny.
Niektorí ľudia sa domnievajú, že môže vzniknúť závislosť na potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru a následne k prejedaniu a obezite. Znamená to azda, že na potraviny by sme mali nazerať rovnako ako na alkohol či cigarety? Alebo ide len o zámenu pojmov “závislosť na jedle”, “chuť na jedlo” a “porucha príjmu potravy”?
Hoci sa makové semienka používajú v kuchyni už od nepamäti, len málokto z nás vie aké pozitívne účinky majú pre naše zdravie. Či ich použijeme ako ozdobu na vrch jedál alebo ako korenie do pokrmov, môžeme si byť istí, že pre náš organizmus to bude len prínosom.
Jar je tu v plnej sile, najvyšší čas dostať zo seba nánosy chladnej zimy a tešiť sa z chutných a čerstvých potravín. Šalátová zelenina, špenát, jarná cibuľka, špargľa: dajte im zelenú. A nezabudnite, že ich kombinácia s rastlinnými tukmi robí v tele zázraky.
Kurkuma nie je len obyčajnou koreninou. Pozitívne vplýva na funkciu pečene ale aj na kvalitu našej pleti. Prípravou čarovného elixíru z nej dokonca môžete úspešne bojovať proti rakovine.
Vedeli ste, že púpava patrí medzi najzdravšie potraviny na svete? Nehovoriac o tom, že je jednou zo štyroch najlepších druhov zeleniny, ktorým by sme sa určite nemali vyhýbať.
Produkcia hlienu sa môže zvýšiť, keď je telo pod tlakom, najmä v období prechladnutí a vírusov chrípky. Príliš veľa hlienu v dutinách znamená opuchy a oslabenie zmyslov ako je chuť, čuch, ale aj zrak. Zástancovia anti-hlienovej stravy tvrdia, že tieto nepríjemné príznaky môžete znížiť špecifickou výživovou stratégiou.
Počuli ste už o lahodnom, krémovom jogurte, ktorý obsahuje až dvakrát väčšie množstvo proteínu? Reč je o gréckom jogurte, ktorý sa stáva čoraz viac populárnejším a bez ktorého si mnohí ľudia už ani nevedia predstaviť svoje raňajky. Pýtate sa čo je na ňom také výnimočné?
Červená repa je jedna z najliečivejších a najvšestrannejšie použiteľných potravín. Zdravá strava je jeden zo spôsobom ako dosiahnuť status: „vyzerať lepšie, cítiť sa lepšie a mať sa lepšie“, k čomu červená repa určite pomáha.
V oblastiach Stredozemného mora je olivový olej už štyritisíc rokov elixírom života. Patrí k najkvalitnejším rastlinným olejom. Sú v ňom zachované účinné látky, najmä ak je lisovaný za studena.