Pistácie: prečo ich zobkať, plus mňam RECEPT na citrónovo-pistáciové guličky
Zdroj foto: Shutterstock.com
Vaše srdce sa pistáciám poteší
Štúdie ukázali, že dve porcie pistácií denne dokážu rozširovať stiahnuté cievy počas stresu a tým znižujú srdcové zaťaženie. Významný je aj ich obsah aminokyseliny L-arginín, ktorá je dôležitá najmä pre tých ľudí, u ktorých je veľké riziko rôznych ochorení srdca.
Okrem toho sa preukázalo, že konzumácia pistácií znižuje systolický krvný tlak – tlak počas toho, ako sa srdce sťahuje.
Podporia váš imunitný systém
Zdravý imunitný systém vyžaduje dostatočný príjem vitamínu B6, ktorý sa nachádza v pistáciách v značnej miere. Tento vitamín pomáha telu udržiavať si zdravé červené krvinky, zabezpečuje zdravie lymfoidných žliaz a podieľa sa na tvorbe bielych krviniek, ktoré ochraňujú telo pred infekciami.
Pozor! Príliš veľa vitamínu B6 môže spomaliť činnosť mozgu a rovnako aj znížiť účinnosť imunitného systému v boji s infekciami.
Čítajte viac: Imunita - čo zaberá na jej posilnenie?
Pomôžu vám s hmotnosťou
Pistácie sú prvou voľbou pre ľudí, ktorí sa rozhodli pre diétu. Ukázalo sa totiž, že tento typ orechov obsahuje málo kalórií a nasýtených tukov a má vysoký obsah bielkovín a mnoho nenasýtených tukov, ktoré sú významné pre správnu reguláciu telesnej hmotnosti.
Čítajte viac: Ako funguje počítanie kalófií?
Pomoc pre diabetikov
Jedna šálka pistácií obsahuje až 60 % odporúčanej dennej dávky minerálneho fosforu a tým môže pomôcť v prevencií cukrovky 2. typu. V prípade ľudí, ktorí už trpia diabetom, majú pistácie tiež svoje pozitíva. Antioxidanty nachádzajúce sa v pistáciách pomáhajú tlmiť proces glykácie (cukry sa nesprávne napájajú s bielkovinami a tým ich robia neúčinnými), čím dokážu správne kontrolovať diabetes.
Čítajte viac: Aké sú vhodné a nevhodné potraviny pri cukrovke?
Obohatia váš organizmus o vlákninu
Jednou z ďalších zdravotných výhod pistácií je aj to, že sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha pri hladnom trávení. Porcia 30 g pistácií obsahuje približne 3 g vlákniny, čo je dostatočné množstvo na to, aby tráviaci trakt pracoval na optimálnej úrovni.
Čítajte viac: Vláknina v potravinách
Dokážu zlepšiť aj zdravie vašej pokožky
Pistácie sú výborným zdrojom vitamínu E – silného antioxidantu rozpustného v tuku, ktorý je nevyhnutný pre zachovanie celistvosti bunkových membrán a preto sa často odporúča pre zdravú a krásnu pokožku. Vitamín E chráni kožu pred UV žiarením, poskytuje jej každodennú ochranu pred predčasným starnutím a pred rakovinou kože.
Čítajte viac: 5 vecí, ktoré môže prezradiť stav vašej pokožky o vašom zdraví
Vyskúšajte aj netradičný recept na citrónovo – pistáciové guličky
Ingrediencie:
- 1 šálka pistácií
- 230 g smotanového syru (podľa chuti)
- 115 g kozieho syru
- ¾ šálky sušených zmiešaných bobúľ (podľa vlastného výberu)
- ½ lyžice soli
- mleté čierne korenie
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- lyžica jemne nastrúhanej citrónovej kôry
Postup:
Ako prvé nakrájame pistácie na drobné kúsočky a necháme ich v jednej miske. Zoberieme všetky ostatné ingrediencie a zmiešame ich dokopy – najlepšie mixérom, aby sme dostali hustú zmes. Túto zmes necháme chladiť po dobu 1 hodiny. Následne už len vyberieme z chladničky a z hmoty vytvarujeme malé guličky, ktoré potom obalíme v nakrájaných pistáciách.