Výborné jsou palačinky s mákem a cukrem, makové mléko (rozmixovaná voda s mákem), jogurt s nemletým mákem.
Mak - 5 dôvodov, prečo si ho dopriať
Zdroj foto: Shutterstock.com
1. Jedna lyžička maku obsahuje odporúčanú dennú dávku minerálnych látok
Makové semená sú bohaté na mnoho rozličných minerálov – z ktorých najdôležitejší je vápnik (nachádza sa ho tu až dvojnásobne viac ako v mlieku). Tento minerál je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s ním obsahuje mak i fosfor – dôležitý na prenos energie v tele a pri formovaní DNA človeka, zinok – ako súčasť enzýmov, ktoré regulujú tvorbu a vývoj nových buniek alebo tvorbu spermií, mangán – potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov, horčík – pôsobí proti poruchám srdečného rytmu a je významný pre tvorbu energie, a draslík – nevyhnutný pri udržiavaní rovnovážneho stavu vnútorného prostredia organizmu (reguluje množstvo vody v bunkách, má vplyv na tvorbu bielkovín).
2. Makový olej je zázračný
V zdravotníctve zohráva makový olej veľmi významnú úlohu vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín. Kyselina linolová slúži ako ochrana proti srdcovým ochoreniam a infarktu. Kyselina olejová zlepšuje pamäť, znižuje krvný tlak a niekoľko vedeckých výskumov dokazuje, že môže zabrániť rakovine prsníka.
3. Výborný liek proti bolesti a nervovým poruchám
Mnoho ľudí nemá ani len tušenie, že mak je výborným bojovníkom proti bolesti. Dokáže tlmiť bolesť v prípade zápalu, vysokej horúčky, podráždeného brucha a rovnako účinne i uvoľňuje nepríjemné svalové kŕče. Maková aróma má upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, duševnú nerovnováhu a pomáha aj pri neurózach.
4. Mak v kozmetike? Áno!
Makové semená sa spolu s mliekom častokrát pridávajú do regeneračných krémov určených predovšetkým na suchú a popraskanú pleť. Vďaka vysokému obsahu vápnika a horčíka majú pozitívne účinky aj v oblasti nechtov a vlasov.
Výber jedla rozhoduje o tom, ako dnes vyzeráte!
5. Je skutočne nebezpečný kvôli výskytu návykových látok? Áno aj nie.
V niektorých krajinách bolo zakázané pestovanie maku kvôli narkotickým vlastnostiam kvetu rastliny. Je pravda, že nezrelé semená obsahujú alkaloidy (morfín, kodeín,...), ktoré môžu byť návykové, no zrelé semená maku pozostávajú len z minimálneho množstva týchto látok, ktoré majú len minimálny účinok na ľudský organizmus. V prípade tehotných žien sa však odporúča znížiť jeho konzumáciu na minimum.
6. Vyskúšajte ho skombinovať s týmito jedlami
Tradične sa mak používa na posypanie palaciniek, lievancov alebo parených buchiet, vďaka čomu získajú tieto pokrmy ešte lepšiu chuť. Ak však radi skúšate nové jedlá, odporúčame niekoľko tipov:
- Cestoviny so smotanovou omáčkou a makom
- Šalát z kuracích pŕs, hríbov, brokolice, maku a nízkotučného jogurtu
- Hnedá ryža s hráškom a makom
- K jedlu si urobiť šalátový dresing s makom
.....a čo tak lokše, buchty na pare, rezance - posypané makom? Mňam!