Vitamín F
Zdroj foto: Shutterstock.com
Vitamín F (esenciálne mastné kyseliny - kyselina linolová, linoleová, arachidonová) – je pre život nevyhnutný. Telo si ho nevie samé vytvoriť, organizmu musí byť preto dodávaný potravou.
Funkcia:
- je základom pre tvorbu a funkciu bunkových membrán
- ovplyvňuje našu energiu, stav vlasov, kože, nechtov
- pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi
- zabraňuje kôrnateniu ciev
- ochraňuje pečeň
- chráni pred vysokým krvným tlakom a nadváhou
- podporuje imunitný systém
- zabraňuje vzniku krvných zrazenín
- chráni organizmus pred ochoreniami srdca a mozgovou mŕtvicou
- pôsobí priaznivo na funkciu prostaty
- ovplyvňuje správnu funkciu zrážania krvi
Výskyt:
- rastlinný olej
- morské živočíchy (langusta, homár)
- ryby (losos, sleď)
- vlašské orechy
- semienka (slnečnica, tekvica, ľan)
- sója
- mandle
- obilné klíčky
- avokádo
- olej z ľanových semienok
Pôsobením tepla a kyslíka je vitamín F znehodnocovaný.
Denná potreba:
Doporučená denná dávka je 6 – 8 mg.
Príznaky pri nedostatku:
- bolesti hlavy
- zníženie krvného tlaku
- poruchy metabolizmu
- kožné problémy
Príznaky pri nadbytku:
- priberanie na váhe
- kožné ekzémy
- akné
Literatúra:
- Zachar, D.: Humánna výživa II, Živiny TU Zvolen, 2004