Horčík je nenahraditeľný pri prenose nervových impulzov, tvorbe zubov, kostí a svalových sťahoch. Je potrebný pre správny metabolizmus. Zdrojom sú najmä orechy, obilniny a listová zelenina. Nedostatok môže viesť k neuromuskulárnej disfunkcii.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Definícia
Horčík je popri draslíku najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom (väčšina je v kostiach).
Ľudské telo obsahuje 25 g. Najbohatšie na horčík sú srdcový sval, kostra, mozog, pečeň a obličky.
Biochemická funkcia:
-
aktivuje viac než 300 enzýmov
-
dôležitý pre tvorbu energie
- stabilizuje bunkové membrány interakciou s fosfolipidmi
- dôležitý faktor prenosu vedenia
- fyziologický antagonista vápniku
-
syntéza bielkovín a nukleových kyselín
- pôsobí proti poruchám srdečného rytmu
Výskyt v potrave:
- pšeničné klíčky
- obilie
-
ryža
- banány
-
orechy
- listová zelenina
Potreba
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravín je 300 mg/deň. Tolerovaná horná hranica príjmu je 350 mg/deň.
Pozrite si aj tento článok:
Koľko vápnika naše telo potrebuje a na čo si dávať pozor?
Nesmie sa podávať:
- pri narušenej funkcii obličiek
- pri pomalom chode srdca
Rizikové skupiny:
Nedostatok horčíka je veľmi rozšírený, no sú isté okolnosti, pri ktorých si treba dávať ešte viac pozor na jeho dostatočnú dávku.
- lieky (preháňadlá, antikoncepcia, aminoglykosidy, diuretiká)
- tehotenstvo, kojenie, veľké športové výkony
- postihnutie čriev (Crohnova choroba)
-
nedostatok vitamínov skupiny B (najmä B1 a B6)
- hyperparatyreóza
- znížené vstrebávanie (vysoký príjem vápniku, bielkovín)
-
vysoký príjem alkoholu
- ochorenie ľadvín
- hnačka, zvracanie, mentálna anorexia, diabetes mellitus (cukrovka)
Príznaky nedostatku:
- arytmia, tachykardia, zvýšený krvný tlak
- hnačka, zápcha
-
ťažkosti so sústredením, depresia, vysoká citlivosť na stres
- bolesti hlavy, migréna
- poruchy spánku, podráždenosť
- svalové kŕče, tetánia
-
predmenštruačný syndróm
- strata draslíku
-
nedostatok vápniku
Príznaky predávkovania:
Zriedkavo, len pri prísune potravou.
Literatúra:
- Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
- Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
- Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
- Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
- RDA. National Academy Press, 1989
- Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
- Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
- Combs G G. The Vitamins, 1992
Prečítajte si tiež:
Jeden z najznámejších minerálov, ktorý naše telo potrebuje