Vitamín B1

Vitamín B1 (tiamín) pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.Tiamín je obsiahnutý v obohatenom chlebe, obilovinách, celozrnných výrobkoch, chudom mäse, cestovinách, rybách, fazuliach a hrachu.

Unavená žena v práci Zdroj foto: Shutterstock.com

Nedostatok vitamínu môže spôsobovať slabosť, únavu a poškodenie nervov. Úplný nedostatok vitamínu B1 vedie k ochoreniu zvanému beri-beri.

Definícia:

Synonymum: tiamín
Aktívna forma: tiamín difosfát
Vitamín B1 je vo vode rozpustný vitamín, ktorý musí byť stále privádzaný prostredníctvom potravy, pretože môže byť skladovaný len v množstve 30 mg.

Biochemické funkcie:

  • základný koenzým všetkých buniek
  • nevyhnutný pre riadené uvolňovanie energie z molekúl sacharidov z potravy
  • tiamín-trifosfát hrá v energetickom metabolizme nervového systému centrálnu úlohu, pretože sa zúčastňuje syntézy acetylcholínu v bunkách a rôznych nervových procesoch

Výskyt v potravinách:

V malých množstvách takmer vo všetkých potravinách živočíšneho alebo rastlinného pôvodu, obzvlášť v celozrnnej múke (napr. pšeničné klíčky, žito, ovosná kaša, ryža, kukurica), kvasniciach, strukovinách, zemiakoch, slnečnicových semienkach, slivkách, hrozne, vajciach, hovädzom mäse a vnútornostiach.

Potreba:

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 1,4 mg.

Bezpečnosť:

Tolerovaná horná hranica príjmu: 50 mg/deň.

Rizikové skupiny:

  • úplne nepostrádateľný pre všetky vekové skupiny
  • v priemyselných krajinách, obzvlášť pri chronickom zneužívaní alkoholu
  • slabá a nedostatočná výživa, porucha vstrebávania (malabsorpcia)
  • vyšší príjem vitamínu B1 je nevyhnutný v tehotenstve, pri dojčení a v období rastu
  • rôzne typy alergií, zvýšená činnosť štítnej žľazy (hypertyreóza), chirurgické operácie, horúčka, chronická hemodialýza
  • v prípade zvýšeného príjmu cukrov, tanínu (čaj a káva) a výrobkov z bielej múky
  • lieky, antikoncepčné tabletky, neuroleptiká
  • vysoký fyzický výkon
  • stres

Príznaky nedostatku:

  • klinický deficit: beri-beri (kombinácia nedostatku vitamínu a bielkovín s parestéziami, kŕčmi a svalovou slabosťou)
  • narušenie duševnej a fyzickej výkonnosti, obtiaže s koncentráciou
  • strata váhy a chuti do jedla, nevšímavosť, znížená tvorba žalúdočných štiav
  • porucha kardiovaskulárneho systému, svalová slabosť, kŕče, únava, depresia, podráždenosť
  • hraničný nedostatok vitamínu B1 je popisovaný u 15 - 30 % americkej populácie

Príznaky hypervitaminózy:

  • V prípadoch dlhodobého alebo terapeutického príjmu ojedinelé zažívacie poruchy, bolesti hlavy, potenie, zrýchlený tep, kožné reakcie

Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992