Polievka je grunt, môže zahriať, osviežiť a tiež zasýtiť. Polievka sa započítava aj do pitného režimu a zeleninová navyše dodá telu aj potrebné vitamíny. Nemáte záhradu? Nevadí, skočte na trh, hlavne nech je zelenina čerstvá.
Ríbezle patria k najzdravšiemu ovociu a sú príjemnou letnou maškrtou. Prospievajú nášmu zdraviu – zlepšujú činnosť srdca a ciev, upravujú problémy s črevami, zabraňujú infekcii močových ciest.
Paradajka, rajčiak, rajčina – počas letných mesiacov určite výborne osvieži. Nie je až tak veľa druhov zeleniny, ktoré majú také všestranne využitie. Ako silný antioxidant posilňuje najmä imunitný systém.
Zelenina je dôležitou súčasťou zdravej výživy. K letu neodmysliteľne patria šaláty z voňavej čerstvej zeleniny. Ak pridáme na kocky nakrájaný nízkotučný tvrdý syr, máme hotovú ľahkú večeru.
Potrebujete rýchlu večeru? Potešiť môžu aj kuracie krídelka. Hoci nemajú veľa mäsa, po vhodnej úprave získame chutnú a šťavnatú delikatesu.
Mrkva je výborná koreňová zelenina, vhodná na prípravu nátierok, šalátov i do polievok. Ak máte dosť času, pripravte si k mrkvovej nátierke domácu bagetku. Okrem toho, že výborne chuti rozvonia celú kuchyňu.
Karfiol - biele „ružičky“ obsahujú zdraviu prospešné látky. Karfiol obsahuje veľa vitamínu C, nájdeme v ňom aj vitamín B12, B9, vitamín H a minerálne látky - vápnik, fosfor, draslík, med, jód, železo a flór. Je ľahko stráviteľný a patrí medzi obľúbené druhy zeleniny, predovšetkým pri redukčnej diéte.
Cukina je výbornou a zdravou letnou zeleninou. Oceníme ju pre nízky obsah kalórii a bohaté zastúpenie vitamínov, minerálov a vlákniny. Cukina je odporúčaná pri reume, cukrovke, pri chorobe obličiek. Výrazne pomáha aj pri redukcii hmotnosti.
Zdravé, rýchle, chutné, čerstvé. Aj tak by sa dali charakterizovať pokrmi pripravované vitariánmi. Okrem skvelej chuti vás prekvapia aj jasnými farbami a prílivom energie, ktorý telu dodajú všetky vitamíny a enzýmy, ktoré sa v nich zachovali. Dobrú chuť!
Neviete ako si doma pripraviť zdravé SMOOTHIES? Prečítajte si náš návod, krok za krokom, pri ktorom určite nešliapnete vedľa. Inšpirujte sa a buďte zdraví.
SMOOTHIES sú čoraz obľúbenejšie raňajky už aj na Slovensku. Obsahujú zdravé cukry a tuky, pričom pri ich tvorení sa fantázií medze nekladú. Naučte sa raňajkovať zdravo, rýchlo a efektívne. Prinášame Vám recepty, ktoré zvládne aj kuchársky amatér.
Tekvicová sezóna je v plnom prúde a vy máte jedinečnú príležitosť pripraviť si túto zdravú pochúťku na viaceré spôsoby. Obsahuje množstvo prospešných látok a zároveň vás zasýti. No v žiadnom prípade nemusíte rátať kalórie, pretože ich má veľmi málo. Pre inšpiráciu vám ponúkame päť receptov.
Oodolajte pokušeniu kúpiť si džem v obchode, vysúkajte si rukávy a vyskúšajte si ho uvariť vlastnoručne. Zabudnite na dlhé hodiny rozvárania ovocia a kvantum pohárov. Nepotrebujete si z plodov predsa vyvariť všetky vitamíny a farbu, ani obdarovať džemom celú rodinu.
Zemiakový šalát patrí medzi obľúbené sviatočné pokrmy. Tento recept je bohatý na vlákninu a tukovo výdatná majonéza, používaná pri klasickom zemiakovom šaláte, je upravená do zdravšej formy s menším obsahom tuku.
Recept na taštičky z lístkového cesta s nivou a hruškou
Recept na šalát s hruškou a kozím syrom
Recept na kuracie plátky s hruškou a s brusnicami
Recept na kura s hermelínom, vínom a hruškou
Recept na rukolový šalát s modrým syrom a hruškou
Recept na šampiňónová nátierka