Prečo vymeniť pšenicu za ovos a raž
Pšenica
Pšenica má vysoký glykemický index, čo znamená, že sa po jej konzumácii prudko zvýši hladina inzulínu v krvi. Ak je vysoká dlhodobo, spôsobí to hromadenie vnútorného tuku a následne zdravotné komplikácie ako sú cukrovka, hypertenzia, ochorenie srdca a ciev.
Sledujte si obvod pása
Obvod pása je takou prvou kontrolkou a veľa prezradí o vašom zdravotnom stave. Väčší obvod pása signalizuje zvýšené hromadenie vnútrobrušného tuku a tým aj väčšie riziko, že dostaneme srdcový infarkt, či cievnu mozgovú príhodu, prípadne cukrovku. U žien by obvod pása nemal presiahnuť 80 cm a u mužov 94 cm.
Ovos a raž - obilniny pre zdravie a silu
Z výživového hľadiska sú to najhodnotnejšie druhy obilia. Vďaka vysokej nutričnej hodnote by sme ich mali konzumovať každý deň. Ovos a raž majú posilňujúce účinky pri vyčerpaní organizmu a únave. Sú zdrojom energie vďaka nízkej glykemickej záťaži, takže pri ich trávení nedochádza k výrazným výkyvom inzulínu. Postupné uvoľňovanie cukru pomáha udržiavať energiu na dlhší čas. Obsahujú kvalitné tuky, bielkoviny a sacharidy. Ovos a raž sú najlepším zdrojom ľahko rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Obsahujú vitamíny B1 a E, zinok a mangán. Koncentrácia horčíka a železa je dokonca vyššia ako v mäse. Prevaha nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať tvorbu cholesterolu. OVOS a RAŽ obsahujú aj malé množstvo lecitínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje fungovanie nervového systému a tiež prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu.
Prečo jesť ovsenú kašu a ako si ju pripravíte rýchlo a chutne
Prečo radšej ovos a raž ako pšenica?
- Posilňujú nervový systém
- Odstraňujú pocit únavy
- Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
- Pomáhajú pri srdcovo-cievnych ochoreniach
- Znižujú krvný tlak
- Zvyšujú imunitu organizmu
- Pomáhajú pri problémoch s trávením
- Pomáhajú pri alergiách
- Prospievajú k zdraviu vlasov, koži a nechtom
Bežne dostupné formy
- Ražný chlieb 100% - výborne sa hodí aj na obed alebo večeru v kombinácii so strukovinou
- Ražné cestoviny – vyskúšajte ražné cestoviny s kozím syrom
- Ovsené vločky
- Ražná a ovsená múka
Vyskúšajte zdravé recepty z ovsených vločiek:
Prečítajte si tiež:
Prečo jesť ovsenú kašu a ako si ju pripravíte rýchlo a chutne