Prečo vymeniť pšenicu za ovos a raž

V súčasnej dobe zaznamenávame enormný nárast obezity ako u dospelých, tak aj u detí. Jednou z príčin je aj vysoká konzumácia výrobkov z pšenice.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Pšenica

Pšenica má vysoký glykemický index, čo znamená, že sa po jej konzumácii prudko zvýši hladina inzulínu v krvi. Ak je vysoká dlhodobo, spôsobí to hromadenie vnútorného tuku a následne zdravotné komplikácie ako sú cukrovka, hypertenzia, ochorenie srdca a ciev.

Sledujte si obvod pása

Obvod pása je takou prvou kontrolkou a veľa prezradí o vašom zdravotnom stave. Väčší obvod pása signalizuje zvýšené hromadenie vnútrobrušného tuku a tým aj väčšie riziko, že dostaneme srdcový infarkt, či cievnu mozgovú príhodu, prípadne cukrovku. U žien by obvod pása nemal presiahnuť 80 cm a u mužov 94 cm.

Ovos a raž - obilniny pre zdravie a silu

Z výživového hľadiska sú to najhodnotnejšie druhy obilia. Vďaka vysokej nutričnej hodnote by sme ich mali konzumovať každý deň. Ovos a raž majú posilňujúce účinky pri vyčerpaní organizmu a únave. Sú zdrojom energie vďaka nízkej glykemickej záťaži, takže pri ich trávení nedochádza k výrazným výkyvom inzulínu. Postupné uvoľňovanie cukru pomáha udržiavať energiu na dlhší čas. Obsahujú kvalitné tuky, bielkoviny a sacharidy. Ovos a raž sú najlepším zdrojom ľahko rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Obsahujú vitamíny B1 a E, zinok a mangán. Koncentrácia horčíka a železa je dokonca vyššia ako v mäse. Prevaha nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať tvorbu cholesterolu. OVOS a RAŽ obsahujú aj malé množstvo lecitínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje fungovanie nervového systému a tiež prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu.

Prečo jesť ovsenú kašu a ako si ju pripravíte rýchlo a chutne

Prečo radšej ovos a raž ako pšenica?

  • Posilňujú nervový systém
  • Odstraňujú pocit únavy
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • Pomáhajú pri srdcovo-cievnych ochoreniach
  • Znižujú krvný tlak
  • Zvyšujú imunitu organizmu
  • Pomáhajú pri problémoch s trávením
  • Pomáhajú pri alergiách
  • Prospievajú k zdraviu vlasov, koži a nechtom

Bežne dostupné formy

  • Ražný chlieb 100% - výborne sa hodí aj na obed alebo večeru v kombinácii so strukovinou
  • Ražné cestoviny – vyskúšajte ražné cestoviny s kozím syrom
  • Ovsené vločky
  • Ražná a ovsená múka

Vyskúšajte zdravé recepty z ovsených vločiek:


Prečítajte si tiež:

Prečo jesť ovsenú kašu a ako si ju pripravíte rýchlo a chutne