quinoa za dobru cenu v overenom eshope:www.biokamo.sk
Quinoa je super zdravá, takto ju pripravíte
Quinoa obsahuje takmer dvakrát toľko vlákniny ako ostatné druhy obilnín
Vláknina v potravinách je významná pri úľave od zápchy, pomáha predchádzať ochoreniam srdca a znižuje vysoký krvný tlak. Navyše znižuje i hladinu cholesterolu, riziko vzniku hemoroidov a pomáha pri chudnutí.
Superpotraviny, ktoré možno nepoznáte
Plodina je bohatá na železo a horčík
Železo pomáha udržiavať naše červené krvinky zdravé a je základom pre tvorbu hemoglobínu. Taktiež nám táto látka prenáša kyslík z jednej bunky do druhej a dodáva ho do všetkých svalov na tele. Železo zvyšuje i funkciu mozgu a reguluje telesnú teplotu. Horčík prispieva ku relaxácií ciev a tým dochádza ku zmierneniu migrény. Okrem toho tiež reguluje teplotu tela, detoxikuje organizmus a je dôležitý pri výrobe energie a tvorbe zdravých kostí a zubov.
Quinoa je bezlepková
Táto plodina je prirodzene bez lepku a tak sa často používa namiesto typických bezlepkových prísad (zemiaky, kukurica, ryža), čím dokáže zvýšiť antioxidačnú a nutričnú hodnotu pri bezlepkovej diéte.
Quinoa má nízky glykemický index
Glykemický index je meradlom toho, ako rýchlo potraviny zvyšujú hladinu cukru v krvi. Je známe, že plodiny s vysokým glykemickým indexom môžu stimulovať hlad a prispievajú ku obezite. Tento ukazovateľ je tiež veľmi dôležitý pre diabetikov, ktorí s musia vyberať potraviny s nízkymi hodnotami.
Pozor! Quinoa má síce index len na úrovni približne 53, čo je nízka hodnota, no na druhej strane má vysoký obsah sacharidov a tak ju treba konzumovať s mierou.
Ako variť s quinoa?
Quinoa s brokolicou a syrom
Suroviny:
- 1 šálka quinoa
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 brokolica
- ½ lyžičky papriky
- Soľ
- Korenie
- Syr na strúhanie
Postup:
V hrnci zmiešame 2 šálky zeleninového vývaru so šálkou quinoa a necháme zovrieť. Po zovretí varíme už len na miernom (až minimálnom) ohni po dobu 15 minút. Počas varenia si nakrájame brokolicu na malé kúsky a tie následne po 10 minútach varenia hodíme do pripraveného hrnca. Po ubehnutí zvyšných 5tich minút, vypneme sporák a uvarenú zmes dochutíme soľou, korením a červenou paprikou podľa chuti. Následne do hrnca pridáme už len nastrúhaný syr (približne 1 šálka) a všetko poriadne zamiešame. Varíme na miernom ohni ešte 5 minút a pochúťka je hotová.
Nezabudnite si prečítať aj: Superpotraviny, ktoré možno nepoznáte
Ďalšie inšpirácie na recepty nájdete aj v nasledujúcom videu:
Zdroj video: YouTube.comMoja zena ju bezne vari ako ryzy, pripadne pridava do polievok. Najlepsie je ju varit vo vyvare z masa a kosti, vtedy chyti vyborne.
Aj moj priatel ju vari takym sposobom ako ryzu a musim uznat, ze mi aj celkom chuti:-)