Beta karotén - pripraví pokožku na slnečné lúče

Zelenina a ovocie s obsahom beta-karoténov sú výborným prostriedkom ochrany pokožky. Vďaka pravidelnému príjmu týchto potravín vo vašej strave dožičíte koži výživu a potrebnú obnovu a ochranu pokožky zásahom škodlivých slnečných lúčov.

beta_karoten Zdroj foto: Shutterstock.com

Už známa fráza „sme to, čo jeme“ nám napovedá, že potravinami ovplyvňujeme ako budeme vyzerať dnes i o niekoľko rokov. Dostatočným a vyváženým príjmom zdravých potravín dokážeme vyriešiť množstvo zdravotných ťažkostí a tým ochrániť naše telo pred škodlivými vplyvmi.

Prečo jesť mrkvu?

Vystavenie ulrafialovému žiareniu zo slnka a pôsobením voľných radikálov z prostredia prispieva k poškodeniu kože (vrásky, pigmentové škvrny, dehydrovaná pleť, predčasné starnutie, rakovina kože). Aj príjmom beta-karoténov môžeme spomaliť tieto procesy.

Aké sú hlavné prínosy beta-karoténu?

  • Beta-karotén je vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré napomáhajú neutralizovať voľné radikály z biologických procesov v tele i z vonkajšieho prostredia. Voľné radikály môžu poškodiť tuky (lipidy) v bunkových membránach, rovnako ako genetický materiál v bunkách, čo môže byť výsledkom rozvoju rakovinových buniek.
  • Tento významný karotenoid napomáha predchádzať (redukovať) začerveniam, zápalom spojený s úpalom a vzniku pigmetových škvŕn, vďaka jeho silným antioxidačným vlastnostiam. Upratuje v tele voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať bunky a zneškodňuje ich.
  • Zlepšuje komunikáciu medzi bunkami, bráni tvorbe rakovinových buniek.
  • Vitamín A nahromadený v koži poskytuje 24-hodinovú ochranu proti poškodeniu kože slnkom.
  • Približne 20 – 50% z celkového spotrebovaného beta-karoténu sa vstrebáva v zažívacom trakte.
  • Vitamín A je výborným zdrojom výživy pre zdravú kožu. Je dôležitou živinou pre rast a obnovu buniek, spomaľuje procesy starnutia.
  • Odporúčaná denná dávka na vitamín A je pre mužov 5000 IU (800RE) a pre ženy 4000 IU (200 RE). Označenie RE je medzinárodné značenie retinolových jednotiek (1 RE zodpovedá 1 µg retinolu alebo 6 µg beta-karoténu alebo karotén je premeniteľný na 12 µg vitamínu A). Približne jeden hrnček prevarenej nastrúhanej mrkvy obsahuje 15 000 IU vitamínu A.

Aké sú najlepšie zdroje beta-karoténov?

Žlté, oranžové a červené ovocie a zelenina a tmavo zelená listová zelenina. Obsah karoténov v ovocí a zelenie sa môže líšiť v závislosti na ročnom období a stupňa dozrievania. Karotenoidy môžu stratiť niektoré ich účinky počas skladovania v dôsledku pôsobenia enzýmov, svetla a kyslíka. Dehydratácia ovocia a zeleniny môže výrazne znížiť biologickú aktivitu beta-karoténu.


Prečítajte si aj: Prečo jesť mrkvu?