Ani s cviklou to netreba prehaňať. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny, červená repa pôsobí ako prírodné preháňadlo.
Zdravá a krásna vďaka červenej repe
Dá sa použiť, ako koreňová, ale tiež ako listová zelenina. Rozhodne je to zdravá potravina, ale netreba ju ani preceňovať, nepripisovať jej zázraky.
Bojovník za zdravie a krásu
Červená repa myšlienku, že je bojovníkom za zdravie a krásu potvrdzuje práve svojim zložením. Bohatá je na dôležité minerálne látky. Jód, zinok a meď, ktoré sú zodpovedné za pevné nechty a vlasy, pre pružné cievy je dôležitý kremík. Horčík a draslík zase zabraňuje prekysleniu organizmu a pomáhajú znižovať hladinu kyseliny močovej. Vitamín C podporuje imunitný systém, vitamín E spomaľuje starnutie, vitamín skupiny B a kyselina listová podporujú rast tkaniva.
Ako ešte môže červená repa ovplyvniť zdravie?
Červená repa je ešte stále nedocenenou potravinou, z dostupných zdroj sa dozvedáme, že spotreba u nás predstavuje v priemere asi ½ kg na osobu ročne, pričom odborníci odporúčajú až 3 kilogramy. Konzumácia červenej repy má svoj význam, ale tiež treba dbať na to, aby sme si k nej pridali zeleninu bohatú na vitamín C (kapusta, chren, citrón), čím sa zneškodňujú dusičnany. Čítajte viac o dusičnanoch v zelenine.
Prečo je dobré zaradiť červenú repu do jedálnička?
- Podporuje srdcovo-cievny systém, spevňuje cievy, znižuje tlak krvi a varená znižuje cholesterol
- Celé telo zbavuje toxických látok, významne neutralizuje najmä toxíny v mozgu
- Zlepšuje funkciu štítnej žľazy
- Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami
- Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče, predchádza zápche
- Odporúča sa ako súčasť diéty pri chorobách pečene a ateroskleróze
- Je vhodná pri redukčných diétach, obsahuje veľa vlákniny, má nízky obsah tuku a minimum kalórii, urýchľuje metabolizmus.
Výživová bomba
Pohár šťavy z červenej repy má úžasné účinky a naštartuje organizmus správnym smerom. Domáci odšťavovač sa určite vyplatí. Ak nám nechutí samotná, môžeme si ju kombinovať napríklad s jablkovou šťavou. Výborný je energetický nápoj zo sušenej cvikly: 1 – 1,5 dl teplej vody (nie horúca ani studená), ½ KL sušenej cvikly, 1 KL medu a 5-6 kvapiek citrónovej šťavy. Konzumácia sa odporúča pred jedlom maximálne 2x denne po dobu 14 dní, na jar i na jeseň. Čítajte viac o zázračných účinkoch cvikly.
Využitie červenej repy v gastronómii
Najčastejšie používame buľvu červenej repy. V surovom stave je výborná na šaláty (strúhaná, nakrájaná na tenké plátky, či rezance) kombinovaná s kapustou, s jablkami a rôznymi zálievkami. Varená, dusená a sterilizovaná je vhodná, ako príloha k jedlám alebo na polievky. Hodí sa aj na sladko, napríklad na mafiny. Využitie cviklu i pri pečení.
Pikantný šalát z červenej repy
Extra zdravý, extra chutný a nenáročný.
Suroviny: 300 g červená repa, 300 g zeler, 150 g mrkva, 1 väčšie jablko, 2 PL strúhané chrenu, 2 PL hustý biely jogurt, 3 PL posekané vlašské orechy.
Zálievka: 4 PL olivový olej, 2 PL vinný ocot, prípadne šťava z citróna, 4 strúčiky prelisovaný cesnak a podľa chuti soľ.
Postup: Repu, zeler, mrkvu a jablko nastrúhame. Pridáme chren, biely jogurt, zálievku a všetko dobre premiešame. Na záver môžeme a nemusíme posypať posekanými orechmi.
Červená repa je určite správna voľba, ak sa chceme prejesť k zdraviu a ku kráse!
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.