Petržlen má okrem iného aj výborné močopudné účinky

Najčastejšie ho používame do polievky, ale pre jeho močopudné účinky je dobrý aj do čaju. Využíva sa i v ľudovom liečiteľstve pri kožných problémoch či angíne. A čo sa týka spracovania v kuchyni, aj z petržlena sa dajú pripraviť zdravé pochúťky.

Aké látky obsahuje petržlen?

Nachádza sa v ňom veľa vody, bielkovín, sacharidov, vlákniny. Sú tu vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová a kyselina patoténová. Z minerálov tu majú zastúpenie vápnik, železo, horčík či fosfor.

Ako pomáha?

  • protizápalové účinky
  • znižuje horúčku
  • prevenciachudokrvnostia osteoporózy
  • čaj z neho má močopudný účinok
  • prečisťuje obličky a močové cesty
  • zlepšuje trávenie
  • podporuje funkciu pečene
  • znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol
  • prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • podporuje hojenie kožných poranení a chorôb
  • podporuje imunitu
  • ochraňuje bunky pred rakovinovým bujnením
  • uvoľňuje telo od vplyvu stresu

Vhodný doplnok pri chudnutí

Petržlen je vhodnou zeleninou pri chudnutí, pretože podporuje spaľovanie podkožného tuku. Veľké množstvo vitamínov a účinných látok zase zabezpečí bezproblémové trávenie. Netreba však zabúdať ani na ostatné zdravé potraviny, aby ste si nespomalili metabolizmus a hlavne dostatočný príjem tekutín, najlepšie čistej vody.

- - - - - -

Odporúčame:

Prečo jesť mrkvu?

Na ženské problémy

Petržlen je podporným prostriedkom pri liečbe širokého spektra gynekologických problémov. Rôzne vývary pomáhajú najmä pri menštruačných kŕčoch alebo aj pri náprave nepravidelného cyklu.

Čistí pleť

Ak máte mastnú pleť so sklonom k vyrážkam, vyskúšajte si ju čistiť čerstvou šťavou z petržlenu, ktorá má protizápalové účinky. Účinná je aj pleťová voda z mätového čaju (250 ml) a 2 lyžicami nasekaného petržlenu.

Petržlen v kuchyni

Okrem toho, že jeho vňať využívame na ochutenie jedál či šalátov alebo do liečivých čajov, dajú sa z neho pripraviť aj iné jedlá.

Petržlenová polievka

Budeme potrebovať 350 g petržlenu, 3 - 4 zemiaky, olej, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 100 ml smotany, petržlenovú vňať. Petržlen a zemiaky očistíme, nakrájame, dáme do hrnca, pridáme cibuľu zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Pridáme smotanu a prevaríme. Ochutíme mletým korením, muškátovým orieškom a nasekanou vňaťou.

Petržlenový koktail

Z hrsti petržlenovej vňate otrhajte lístky a vložte ich do mixéru. K lístkom pridajte 1/3 olúpaného citrónu, lyžicu medu a 400 ml studenej vody. Všetko dôkladne rozmixujte. Potom koktail nalejte do pohárov, ozdobte plátkom citróna alebo iného ovocia a podávajte.


Odporúčame:

Prečo jesť mrkvu?