Uhorková diéta

Diéta s uhorkou je ideálna pre tých, ktorí majú problém s komplikovanejšími diétami, zháňaním surovín a podobne. Pretože tu je diétny plán veľmi jednoduchý. Potrebujeme málo potravín a celkové trvanie je len desať alebo štrnásť dní.
Portál lijekizprirode.com prináša informácie o **10-dňovej uhorkovej diéte,** ktorá vám pomôže zhodiť prebytočné kilá. K dispozícii je tiež rozšírená verzia **14 dní, kedy môžete schudnúť až 7 kilogramov.**

Čo tvorí uhorkovú diétu?

Základom diéty je uhorkový šalát, ktorý je možné jesť v neobmedzenom množstve zakaždým, keď sa cítite hladný. Šalát je bohatý na výživné látky a nemusíte sa báť, že vám bude niečo v priebehu 10 dní chýbať. Ostatné potraviny, ktoré sa jedia počas dňa sú: 2 varené vajcia alebo 150 gramov tuniakov bez oleja alebo 150 gramov grilovaného bieleho mäsa, 2 veľké varené zemiaky alebo 3 plátky celozrnného chleba, - 500 g čerstvého ovocia.


Poznáte túto diétu? Prečítajte si o nej:

Ketogénna diéta - chudnutie s klobáskami, slaninou a vajíčkami

Tekutiny

Piť treba najmä čistú vodu, čaj a sem-tam si môžete dať aj kávu bez cukru. Je prísne zakázané piť šumivé nápoje, alkohol.

Odporúča sa pripravovať si aj uhorkové smoothie, ktoré môžete zaradiť do jedálnička, ale pozor, pite ho len čerstvé!

Vzorový jedálniček

Raňajky - 2 natvrdo uvarené vajcia + misa šalátu uhorky

Desiata - 5 sliviek alebo jedno veľké jablko alebo broskyňa či iné sezónne ovocie v celkovej hmotnosti až do 200 g

Obed - opekaný celozrnný chlieb + uhorkový šalát

Olovrant - uhorkové smoothie

Večera - ovocie podľa vlastného výberu (až 300 g)

Ako urobiť uhorkový šalát?

Ingrediencie: 400 g uhorky, 2 dl kyslého mlieko alebo jogurt či kefíru, mladý cesnak, cibuľka.

Príprava: Olúpeme uhorku a nakrájame na veľmi malé plátky. Dochutíme soľou, pomiešame a nalejeme kyslé mlieko, jogurt alebo kefír a znova jemne premiešame. Môžeme pridať i nadrobno nasekaný cesnak a mladú cibuľku.

Ako urobiť uhorkové smoothie?

Potrebujeme: Mladé uhorky, hrsť špenátu, jedno jablko. V prípade potreby, pridáme trochu strúhaného čerstvého zázvoru.

Dobre premiešame, nalejeme do pohárov a posypeme vršok kúskami vlašských orechov či mandlí. Popíjame ihneď, pretože, keď smoothies dlhšie stojí,stráca živiny. Tento nápoj je bohatý najmä na vitamíny K, C,E, B, ďalej na vlákninu, horčík, železo, vápnik a draslík.

Ďalšie pravidlá

Hoci diétu tvorí veľmi jednoduchá strava, budete musieť dávať pozor na kvalitu potravín - skúste použiť iba čerstvú zeleninu a ovocie od dôveryhodného dodávateľa. Každodenná fyzická aktivita je dôležitou úlohou tejto diéty, preto si každý dň doprajte cvičenie, prechádzky či beh.


Pozrite sa aj na túto diétu. Čo na ňu hovoríte?

Ketogénna diéta - chudnutie s klobáskami, slaninou a vajíčkami