Ďalšie informácie o Vitamíne K si môžete prečítať aj tu detoxtela.sk . Všetky dôležité informácie ako účinky, dávkovanie a podobne.
Vitamín K
Zdroj foto: Shutterstock.com
Bol objavený v r. 1930 dánskymi vedcami. Je nevyhnutný pre funkciu niektorých bielkovín, podieľajúcich sa na zrážaní krvi a potrebný v procese mineralizácie kostí, bunečného rastu a metabolizmu bielkovín cievnej steny. Nie je citlivý na teplo, ale podlieha zmenám, pôsobením silných kyselín a oxidantov.
Názvoslovie:
Existujú dve, prirodzene sa vyskytujúce, formy vitamínu K:
-
vit.K1 (fylochinón) – syntetizovaný rastlinami, využívaný pri zrážaní krvi
-
vit.K2 (menachinón) – produkovaný baktériami, má dôležitú úlohu v nekoagulačných dejoch (metabolizmus a mineralizácia kostí, bunkový rast a metabolizmus bunkovej cievnej steny). Vyskytuje sa v iných orgánoch ako v pečeni, a to vo vyšších koncentráciách ako fylochinón.
Jeho syntetická forma sa nazýva vitamín K3 (menadión) – je vhodný len pre zvieratá (pridáva sa do zvieracích krmív).
Prirodzené vitamíny K1 a K2 sú rozpustné v tukoch a pre optimálne vstrebávanie potrebujú prítomnosť žlče a pankreatickej šťavy. Vstrebávajú sa v tenkom čreve. Nehromadia sa vo väčšom množstve v žiadnom orgáne ľudského tela, a preto je ich potrebné doplňovať denne v potrave.
Pozrite si tiež:
Funkcia:
Vitamín K je v organizme využívaný rôznym spôsobom:
- je nevyhnutný pre zrážanie krvi (syntézu protrombínu)
- potrebný k regenerácii kostí a k vstrebávaniu vápnika (syntéze osteokalcínu)
- pomáha pri trombóze vencovitých ciev
- podporuje správnu funkciu pečene
- pôsobí preventívne voči infekciám u detí
- pôsobí preventívne proti zhubným nádorom
- podporuje dlhovekosť
Na jeho správny účinok vplývajú antibiotiká, RTG žiarenie, prebytok vitamínov A a E, alkohol a minerálne oleje.
Potravinové zdroje:
Najvyššia koncentrácia vitamínu K sa nachádza:
- tmavá listová zelenina – kel, špenát, zelený šalát
- kapusta, kyslá kapusta
- petržlen
- brokolica
- ovos
- raž
- pšenica
- sójové bôby
- fazuľa
- zelený čaj
- pŕhľava
- vajcia
Zdroj: Shutterstock.com
Denná potreba:
Doporučená denná dávka je 0,08 až 0,12 mg (americké štúdie uvádzajú až 0,20 mg). Vyššia dávka je potrebná pri užívaní antibiotík.
Hranica príjmu (bezpečnosť):
K predávkovaniu vitamínom K (K1, K2) nedochádza, lebo telo si vždy vytvorí len jeho prirodzené množstvo. Prípadný nadbytok (syntetický vitamín K3-menadión) má za následok poškodenie bunkových membrán, preto nie je používaný k liečbe nedostatku vitamínu K. Aby došlo k predávkovaniu vitamínom K, človek by musel užiť viac ako 600 mg.
Príznaky pri nedostatku:
-
znížená zrážanlivosť krvi
-
krvácanie z nosa
-
pokles počtu krvných doštičiek
Príznaky pri nadbytku:
Pri prípadnom nadbytku – potenie, horúčka, nechutenstvo, možná porucha krvného obrazu a alergické kožné reakcie. Aj keď je vitamín K rozpustný v tukoch, v organizme je uchovaný len v malom množstve. Bez pravidelného denného príjmu je jeho zásoba rýchle vyčerpaná, ale telo si ho v tzv. cykle vitamínu K dokáže recyklovať.
Rizikové skupiny:
- pacienti užívajúci antagonistov vitamínu K (látky brániace účinku danej látky - napríklad antikoagulanciá)
- jednotlivci s ochorením alebo významným poškodením pečene
- jedinci s poruchami absorpcie tuku
- ženy po menopauze
- novorodenci
Literatúra:
- Zachar, D.: Humánna výživa II, Živiny, TU Zvolen, 2004
- Broulík, P.: Výživa a její vztah ke kostnímu metabolismu, Interní Med. 2009, 11(3)
- Brody, T.: Nutritional Biochemistry 2nd ed. San Diego, Academic Press, 1999
- Ferland, G.: The vitamin K dependent proteins: an update. Nutr. Rev. 1998, 56
Pozrite si informácie aj o tomto vitamíne:
Doplňajte vitamíny v produktoch od -odkaz odstránený-. Ochráňte svoj organizmus a dodajte mu obranyschopnosť.