Zázračná voda

Úvodník
29. júna si pripomíname Medzinárodný deň Dunaja a ZDRAVIE.sk vám prináša prílohu venovanú práve tomuto dňu. Ako veľmi nás rieka Dunaj ovplyvňuje?

29. júna si pripomíname Medzinárodný deň Dunaja a Zdravie.sk prináša prílohu venovanú práve tomuto významnému dňu. Pýtate sa prečo sa najčítanejší portál o zdraví rozhodol zaoberať danou témou a čo má Dunaj spoločné so zdravím?

Na počiatku bola voda

Voda, H2O, aqua, kvapalina bez farby. Nazvime ju hocijako, faktom zostáva, že je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Je najrozšírenejšou látkou na Zemi, zároveň tvorí asi 65% hmotnosti nášho tela. Všetkým je nám zrejmé, že bez vody by sme do niekoľkých dní zomreli. Vlastne, život na Zemi by bez nej nebol vôbec možný. Veď aj tie najjednoduchšie prvé živočíchy vznikli práve vo vode.

Vráťme sa však k otázke prečo Dunaj a Zdravie.sk? Dunaj je druhou najväčšou riekou Európy, odvádza vodu až zo sedemnástich štátov. Viete si predstaviť ten objem vody, ktorý ním denne pretečie? Z nášho územia je až 96 % riek odvodňovaných práve Dunajom. Tak povedzte, má zmysel si spolu s nami pripomenúť význam tejto rieky pre našu existenciu a osláviť jej obrovské prírodné nerastné bohatstvo?

Dunaj trikrát inak

Poďme si povedať prečo je pre nás táto rieka tak dôležitá.

V prvom rade je Dunaj obrovská zásobáreň pitnej vody.

A nie hocijakej. Táto voda spĺňa náročné kritéria na hodnotenie kvality. Obsahuje dôležité prvky, vápnik (cca 60mg/l) a horčík (20mg/l), v takom pomere, ktorý je podľa zistení Svetovej zdravotníckej organizácie prospešný z hľadiska prevencie kardiovaskulárnych ochorení. Pozoruhodné, všakže? A to sme neskončili. Ako je zo zdravovedy známe, vápnik spolu s horčíkom sú základom zubov a kostí, preto je ich príjem dôležitý z hľadiska rastu a ochrany kostí vôbec. Vápnik tiež ovplyvňuje mnohé metabolické procesy v tele, má veľký význam v procese zrážania krvi, napomáha udržiavať srdcový rytmus a zúčastňuje sa pri prenose vzruchov. Pitie takejto vody je teda veľmi jednoduchým spôsobom ako prijať tieto dôležité prvky do organizmu.

Pripomínať význam pravidelného pitného režimu a jeho dôležitosť pre normálnu funkciu organizmu snáď ani nie je potrebné.

Okrem dodávky pitnej vody je Dunaj skvelým miestom pre rekreáciu.

Či už si užívate rieku s jej okolitým bohatstvom z brehu alebo ju sledujete priamo z vody, je nepopierateľne jedinečným miestom k relaxácii a upokojeniu mysle. Kúpanie sa, rybárčenie, opaľovanie na dunajských brehoch, kanoistika či plavba výletnou loďou. To všetko nám Dunaj ponúka.

V neposlednom rade je Dunaj životným prostredím pre existenciu rôznych živých organizmov.

Napadlo vás, že práve vďaka tejto rieke bol možný vývoj tisícok rastlinných a živočíšnych druhov? Lužné lesy, ktoré sa pozdĺž toku Dunaja nachádzajú, sú závisle od riečnej dynamiky. A čo všetko tu môžete nájsť? Veľmi početná je fauna hmyzu, ale aj fauna rýb. Lužné lesy sú významné pre vtáčie spoločenstvá, no aj mnoho druhov cicavcov. Tiež poskytujú priestor pre migráciu mnohých živočíchov, ale aj rastlinných druhov. Ak ste milovníci prírody, toto prostredie je pre vás ako stvorené.

Lužné lesy taktiež veľmi zásadne prispievajú k dobrej klíme, keďže viažu množstvo oxidu uhličitého. Okrem toho sa v mokradiach týchto lesov zadržiava voda, čo prispieva k ochrane proti povodniam a zároveň zmierňuje záplavy. Majú aj ďalšie poľnohospodárske využitie – získavame z nich drevo, z okolitých lúk veľmi kvalitné seno, pre remeselníkov ponúkajú zase vynikajúci materiál na výrobu košíkov. Aj takýto má pre nás ľudí Dunaj význam.

A práve kvôli tomuto všetkému vám prinášame prílohu venovanú Dunaju a významu vody v našich životoch vôbec. Dozviete sa viac o poslaní Medzinárodného dňa Dunaja a o rieke ako takej. Predstavte si, že by ste si pitnú vodu mohli nabrať denne len vo vymedzenom čase, a to do vedra z cisterny pristavenej na určenom mieste. Pre polovicu obyvateľov hlavného mesta bola takáto situácia takmer deväťmesačnou rutinou. Aj o tejto katastrofe si môžete prečítať v aktuálnej prílohe. V ďalších článkoch si prečítate o vode, pitnej vode, jej kvalite, ochrane, ale aj chorobách, ktoré hrozia z pokazenej vody. Taktiež u nás nájdetezoznam vôd určených na aktuálnu kúpaciu sezónu. A mnoho ďalšieho. Želáme vám príjemné čítanie.