Reflexná masáž

Tento typ masáže sa odlišuje od tej klasickej technikou hmatov a miestom aplikácie, keďže hlavným cieľom je odstránenie bolestivých, stuhnutých miest a nastolenie príjemného uvoľnenia.

Reflexná masáž Zdroj foto: Shutterstock.com

Charakteristika

Odlišuje sa od klasickej masáže technikou hmatov a miestom aplikácie. Aplikuje sa na miestach, kde došlo k sekundárnym zmenám v dôsledku reakcie na iné primárne ochorenie. Pri reflexných masážach rehabilitačný pracovník uvoľňuje najprv povrchové a potom hlbšie uložené vrstvy a postupne prepracováva aj body maximálnej bolesti. Masáž trvá 15 – 20 minút. Po klasických i po reflexných masážach dochádza k príjemnému uvoľneniu , avšak o 1 alebo 2 hodiny začne zvyčajne pacient pociťovať silnú únavu, malátnosť a potrebu spánku.

Počuli ste už medovej masáži?

Aký je princíp?

Ide o formu špeciálnej reflexnej terapie, pri ktorej sa liečebný zásah vykonáva predovšetkým cestou nervových spojov a zakončení v oblasti zvolených reflexných oblúkov. Je to v podstate manuálny liečebný zásah na povrchu tela, a to v miestach ochorením vyvolaných reflexných zmien. Aplikuje sa v miestach druhotných zmien reflexne vyvolaných ochorením, pričom sa vyhľadávajú miesta so zmenenou citlivosťou kože.

Schéma reflexných zón chodidla Zdroj foto: Shutterstock.com

Kedy sa odporúča reflexná masáž?

Reflexnú masáž vykonávajú iba kvalifikovaní fyzioterapeuti. Je vhodná pri bolestiach z krčnej chrbtice, plecových kĺbov, pri iných funkčných bolestiach, pri migrenóznych bolestiach hlavy, pri neurocirkulačnej slabosti a pri vazoneurózach. Reflexná masáž je obvykle lekárom predpisovaná pri nasledovných stavoch: reflexná masáž chrbta v horných segmentoch hrudnej chrbtice, masáž šije a krku a reflexná masáž bedrových a dolných hrudných segmentov.

Reflexná masáž tiež zlepšuje funkcie vnútorných orgánov, hormonálne funkcie, funkcie nervových buniek a prekrvenie rúk a nôh. Je vhodná pri ochoreniach srdca, dýchacieho aparátu, žalúdka, tenkého a hrubého čreva, taktiež pri gynekologických, neurologických, cievnych a reumatických ochoreniach, pri pooperačných a poúrazových stavoch, ale aj ako prevencia. Okrem lokálnych pocitov môže u pacienta vyvolať i vzdialené pocity a reakcie, napríklad búšenie srdca, krátky dych, bolesť brucha, potenie sa a pocit náhlej únavy. Z tohto dôvodu je vhodnejšie jej naordinovanie lekárom.

Kedy vylúčiť túto masáž?

Kontraindikáciou reflexných masáží sú stavy, ktoré vyžadujú absolútny pokoj, horúčkovité a infekčné choroby, akútne zápaly a plesňové onemocnenie kože. To znamená, že reflexná masáž nôh sa neodporúča, ak máte na nohách otvorené rany, vyrážky, pleseň alebo iné príznaky infekcie či zápalu. Nie je vhodná pri cukrovke, kŕčových žilách ani počas tehotenstva, pri horúčkových, zápalových a infekčných ochoreniach, rovnako ani pri diagnostikovaní nádorových ochorení. Povzbudením činnosti niektorých orgánov môže prísť k subjektívne nepríjemným reakciám, ktoré však odznejú (nevoľnosť, bolestivosť v chorom orgáne a podobne). Súčasná kombinácia reflexnej masáže s masážou klasickou je nevhodná.

Ako sa vykonáva?

Špeciálnou technikou sú postupne ošetrované dosiahnuteľné reflexné zmeny nielen v koži, ale tiež v podkoží, na obaloch svalov, vo svaloch, eventuálne aj na perioste (okostici) niektorých kostných plôch. Na ošetrenie nervových zakončení sa využíva predovšetkým dráždenie, hlavne ťahom. Trecie hmaty bruškami prstov vnorených do kože či podkožia sú vedené dopredu, dozadu, sú krátke alebo dlhé, priamočiare či v tvare krivky. Podľa intenzity ošetrenia, tlaku a sklonu prstu sa robí technika kožná, podkožná či faciálna. U väzivovej reflexnej masáže sa dosahuje priamo posun podkožia proti spodine uchopením kože a podkožia medzi palce a ukazováky. Existujú špeciálne hmaty, napríklad prísuvná špirála, dvojpalcový hmat, pílovitý hmat, medzitŕňový hmat, posuvné chvenie, plošná vibrácia chrbta, prerušovaný ťah vidličkou a podobne. Poznáme štyri základné sústavy reflexnej masáže: sústava pre šiju a hlavu, sústava chrbtová (dorzálna), hrudná (thorakálna) a panvová (pelvická).

Nezabudnite si prečítať: Medová masáž

Vyskúšali ste už tento typ masáže? Ak áno, podeľte sa s nami o svoje skúsenosti zapojením sa do diskusie!