Každé ročné obdobie má svoje čaro, k tomu zimnému patria Vianoce, sneh a mráz. Nie je nič lepšie ako dotvoriť atmosféru a zároveň sa zahriať tradičnými nápojmi ako sú punč, varené víno, grog, alebo aj čaje s aromatickými ingredienciami.
Táto zdravá, dostupná a ľahko spracovateľná potravina posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu a bojuje proti vzniku rakoviny. Okrem toho obsahuje viac vitamínu C ako niektoré citrusy.
Koreniny sú dôležitou súčasťou kulinárskeho umenia. Poznať správne množstvo a odhadnúť chuť je veľmi dôležité. Preto treba vedieť variť aj jesť s mierou.
Zdravé varenie sa stáva novodobým trendom a záujem o neho z roka na rok narastá. Existuje niekoľko hlavných zásad, ktoré treba pri príprave jedla dodržiavať, aby sme pripravili chutný a zdravý pokrm.
Medzi výhody špaldy patrí jej vysoký obsah bielkovín, vlákniny a pozitívny vplyv na imunitný systém. Chuťou pripomína oriešky a dá sa z nej pripraviť takmer všetko!
Či ste alebo nie ste fanúšikom sviatku sv. Valentína, tieto dobroty si môžete pripravovať po celý rok, najlepšie z čerstvého ovocia a zeleniny.
Zeler nabitý zdravím obsahuje množstvo vitamíno a minerálov prospešných pre naše zdravie. Pozitívne pôsobí na naše nervy, pokožku, vlasy i nechty, ale aj pri ochoreniach močových ciest. Okrem toho má toto prírodné afrodiziakum antibakteriálne vlastnosti.
Hoci sú na pohľad malé, obsahujú kvantum potrebných látok. Napríklad mastné kyseliny zabezpečia zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. Vláknina zabezpečí správne fungovanie nášho trávenia a lignany sú výbornou prevenciou proti rakovine. Olej vyrobený z týchto semiačok má liečivé účinky napríklad aj pri popáleninách. A navyše, naozaj nie sú drahé, stoja len pár centov!
Detoxikačné kúry bývajú väčšinou spojené s teplým počasím, kedy je k dispozícii more čerstvej zeleniny i ovocia. Ani v zime ale nemusí organizmus trpieť pod záplavou balastu, ktorý sa do neho dostane prostredníctvom nesprávneho jedla, sladkých tekutín aj zo znečisteného vzduchu.
Zdravo a chutne – známy slogan, ktorý platí nielen v prípade stravy, ale aj nápojov.
K Vianociam neodmysliteľne patria chutné cukrovinky. Ak však nechceme počas sviatkov pribrať značné množstvo kilogramov, pri pečení aj konzumácii sladkostí by sme mali dodržiavať určité pravidlá.
Všetky živé tvory na našej planéte majú rovnaké postavenie a právo na život. Harmonické spolunažívanie, láska a žiaden pocit nadradenosti či podradenosti - to je cieľom životnej filozofie vegánov. Môže byť práve toto spôsob, ako spraviť našu planétu krajším a lepším miestom na život?
Prídete domov a z nákupných tašiek začnete automaticky vykladať potraviny do chladničky. Viete však, ako ich správne uskladniť tak, aby ste väčšinu potravín nemuseli kvôli rýchlemu skazeniu vyhodiť?
Bolo už pri vyhnaní Adama a Evy z Raja, objavení gravitácie ale aj rozpútaní Trójskej vojny. Jablká sú jedným z najstarších, najchutnejších ale aj najzdravších druhov ovocia. Slovensko je doslova posiate tisíckami jabloní, ktoré práve teraz, na jeseň, prinášajú svoje plody. Na to, aby sa dostali na náš stôl teda nepotrebujú precestovať tisícky kilometrov, stačí zájsť do záhradky a odtrhnúť si priamo zo stromu chutné jabĺčko, ktoré v sebe skrýva viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.
V otázke zdravia zohráva strava mimoriadne dôležitú rolu, preto by mala obsahovať všetky potrebné zložky pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Niektorí ľudia sa však rozhodli vyradiť zo svojho jedálnička typy jedál obsahujúce mäso. Je to správne?
Máte dotrénované? Svaly sú napumpované, zničené, kalórie spálené a nastáva jedna z najdôležitejších otázok dňa, čo sa týka stravy – ako to všetko maximálne zužitkovať?
Hľadáte rýchlu formu energiu pred tréningom? Niečo čo vás pripraví na tréning, zlepší vytrvalosť a silu? Niečo čo vás preberie? Tiež mylne siahate po cukre? Aký to má následok na samotný tréning?
Celý život ste v tom, že ste tzv. „sacharidový“ typ a robia vám dobre sladké raňajky? Odhaľte pravdu v našom videu.
Zelenina je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy, no aj napriek tomu je veľa ľudí, ktorí hľadia na zeleninu „cez prsty“. Ako keby sa ju jednoducho nenaučili jesť. Pri správnej príprave a kombináciách jej však odolá len málokto.
Dlhé roky nám vštepujú do hlavy najideálnejší štart dňa – ovsené vločky, orechy, med, sušené ovocie a pod. Keď si uštedríme takéto raňajky, budeme zdraví, krásni a hlavne štíhli! Je to naozaj tak?