Hovorí sa: „Kým bryndzu neochutnáte neviete, o čo prichádzate, keď ju ochutnáte už jej neodoláte.“ Týka sa to rovnako domácich, ale aj turistov zo zahraničia. Dnes, nie len na salašoch, ale dokonca aj v niektorých hoteloch reagujú na záujem zahraničných turistov a ponúkajú tradičné slovenské jedla z bryndze, najmä halušky.
Recept kopíruje zvyky z okolia Detvy, takto demikát varil aj môj dedko. Prečo práve z Detvy? A prečo nie! Veď prvá bryndziareň na Slovensku bola založená Jánom Vagačom v roku 1787 práve v Detve.
Bryndzové pagáčiky boli odjakživa srdcovou záležitosťou starých mám. Také nekúpite! Inšpirujte sa a vyčarujte si vôňu a chuť kuchyne starej mamy.
Nátierky nie sú vôbec náročné na čas, a pri troche snahy dokážeme vyčarovať zdravé raňajky, desiatu, či rýchle občerstvenie pre návštevy. Klasickou nátierkou je nátierka bryndzová známa tiež ako šmirkas. Pôvod slova pochádza z nemeckého slova Schmirkäse, čo v preklade znamená roztierateľný syr.
Slané pečivo k vínu alebo k čaju. Vlastná výroba určite poteší členov rodiny, návštevy, najmä počas vianočných sviatkov. Z jedného cesta môžeme vytvoriť a ozdobiť rôzne tvary. Upečme si chutné „ozdoby zjedenie“.
Špargľa je zdravá, ľahko stráviteľná a plná vitamínov. Preto je výbornou voľbou aj pri grilovačke, kde popri množstve mäsa isto padne vhod. Vyskúšajte si ju pripraviť so šunkou, syrom i kaparami.
Leto je obdobím, kedy si najčastejšie pochutíme aj na morských plodoch a príšerkách. Ku nim patria aj obľúbené kalamáre. Vyskúšajte si ich pripraviť plnené so šunkou, syrom, cesnakom.
Máte radi hríby a rozmýšľate, akú netradičnú pochúťku by ste z nich ešte pripravili? Využite grilovaciu sezónu a pochutnajte si na plnených zapečených šampiňónoch, posypaných syrom.
Grilovacia sezóna sa nám spája s mnohými pochúťkami. Často však nepatria k tým najzdravším. Klobásky, špekáčiky, slaninka... Máme pre vás rovnako obľúbenú pochúťku, avšak o niečo zdravšiu. Skúste grilovaný oštiepok na olivovom oleji so zeleninou.
Konzumuje sa surová, varená, pečená aj smažená. Ťažko sa bez nej zaobíde nejaká kuchyňa. Cibuľa tvorí základ väčšiny jedál. To je však len jedna časť jej využitia. Vo veľkom sa používa ako prírodný liek, ktorý funguje už po stáročia.