V lete sa nám akosi prirodzene žiadajú ľahšie jedlá. Chutia nám zdravé veci, na ktoré si v iné ročné obdobia ani nespomenieme. Skvelým osviežujúcim tipom je aj tento ovocno-zeleninový šalát s tofu.
Grilujete a zišlo by sa vám niečo svieže a zdravšie ku mäsu či klobáskam? Pripravte si obľúbený šopský šalát s domácimi pizza tyčinkami, ktoré potom dorobíte na grile.
Letná sezóna plná chutného ovocia sa nám blíži. Aj vy už máte v hlave rôzne predstavy, ako využijete zdravé pochúťky, ktoré ponúkne záhrada? Možno vás tiež inšpirujeme nasledujúcim receptom na osviežujúci šalát z jahôd, bobuľového ovocia a rukoly.
Nechcete sa vzdať poriadneho kúska mäsa? Máme pre vás zdravšiu alternatívu v podobe diétneho teľacieho rezňa so zeleninou.
Šošovica je bielkovina, ktorá na vašom tanieri funguje rovnako dobre ako mäso. Šalát z nej má sviežu chuť, dá sa jesť sám, ale aj ako príloha. Doplniť ho môžete syrom, napríklad feta.
Pravidelnou konzumáciou mrkvy pomáhate svojmu mozgu. Ak budete túto zeleninu pravidelne pridávať do svojho jedálnička, skvalitnia sa vaše kognitívne schopnosti, zlepší sa pamäť. Skúste si z nej pripraviť nasledujúci šalát spolu so zdravým avokádom a cícerom.
Brusnice si väčšina z vás spája predovšetkým s brusnicovou omáčkou, ktorú dostanete v reštaurácii k divine, či k sviečkovej na smotane. Ale tieto červené bobuľky sú veľmi nápomocné pri rozličných zdravotných ťažkostiach. Takisto sa z nich dajú pripraviť aj zdravé jedlá.
Hrozno je vynikajúce, zdravé a navyše aj veľmi tvárne ovocie. Cez leto určite oceníte aj tento recept na svieži šalát podľa slovenského šéfkuchára.
Dôležitou a cennou zeleninou pre každú kuchyňu je šalát siaty alebo šalát hlávkový (lactusa sativa). Ide o jednoročnú bylinu, ktorej konzumnou časťou sú listy s veľkým obsahom vitamínov a minerálov.
V posledných rokoch zaznamenala veľký boom u gurmánov vo Veľkej Británii a USA ako vynikajúca alternatíva k pšenici, kuskusu a ryži. Čím je pre nás pšenica, tým je pre Južnú Amerika quinoa.