Máte chuť na niečo sladkého ku káve alebo čaju? No uprednostnili by ste zdravšie varianty? Vyskúšajte nasledujúci recept od slovenského šéfkuchára: Biscotti sú chrumkavé talianske keksíky, tradične vyrábané z múky, mandlí, vajec a cukru.
Obmedzili ste alebo prestali používať bielu múku a snažíte sa zmeniť svoj životný štýl k zdravšiemu? Predstavíme vám niekoľko možností zdravých náhrad, aby ste sa nemuseli ničoho chutného vzdávať.
K Vianociam neodmysliteľne patria chutné cukrovinky. Ak však nechceme počas sviatkov pribrať značné množstvo kilogramov, pri pečení aj konzumácii sladkostí by sme mali dodržiavať určité pravidlá.
Celiakia je ochorenie so sprievodnou komplikáciou zákazu jedenia obyčajného chleba a všetkých produktov, v ktorých sa nachádza klasická múka. Ako s takouto chorobou a vyplývajúcimi obmedzeniami žiť?
Toto exotické ovocie má tú výhodu, že vás aj nasýti aj uhasí smäd. Obsahuje množstvo vitamínov, najmä skupiny B a okrem toho, že ho použijeme v potravinárstve, pomôže nám aj pri skrášľovaní a liečbe niektorých problémov.
Chróm je esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou. Aké je odporúčané denné množstvo?
Medzi výhody špaldy patrí jej vysoký obsah bielkovín, vlákniny a pozitívny vplyv na imunitný systém. Chuťou pripomína oriešky a dá sa z nej pripraviť takmer všetko!
Sladké pokušenie? Môže ním byť aj koláč bez múky, ale zato s tvarohom, ktorý je bohatým a výdatným zdrojom bielkovín, a s orechami, ktoré obsahujú správne tuky (prevažne z rady omega 6, prípadne omega 3 mastných kyselín). Tvarohový koláč nám môže urobiť radosť aj počas Vianoc. Ocenia ho najmä ľudia, ktorí „nemusia“ ťažké maslové plnky. Tento koláč naozaj nikomu neublíži najmä, ak použijeme nízkotučný tvaroh.
Produkcia hlienu sa môže zvýšiť, keď je telo pod tlakom, najmä v období prechladnutí a vírusov chrípky. Príliš veľa hlienu v dutinách znamená opuchy a oslabenie zmyslov ako je chuť, čuch, ale aj zrak. Zástancovia anti-hlienovej stravy tvrdia, že tieto nepríjemné príznaky môžete znížiť špecifickou výživovou stratégiou.
Prečítajte si niečo o definícii bezlepkových potravín a oboznámte sa s niektorými pojmami, ktoré sa v súvislosti s týmto ochorením častokrát skloňujú.