V roku 2018 takmer polovica ponuky zeleniny v predajniach Kaufland pochádzala od slovenských dodávateľov. Zákazníci prejavujú o domácu produkciu záujem a podpora domácich poľnohospodárov je pre reťazec dôležitá. Záleží mu však aj na tom, akým spôsobom zeleninu pestujú.
Máte už pre rodinu a šibačov napečené? Najlepšie aj nejaké zdravšie dobrotky? Ak ešte stále rozmýšľate nad tým, že by ste tento rok vyskúšali niečo nové, stavte na tohto veľkonočného mrkvového barančeka.
Mrkva sa nám od malička spája najmä so zdravím našich očí. Okrem toho sa v nej nachádzajú látky bioflavonoidy a alfakarotény, ktoré majú vplyv na znižovanie rizika vzniku rakoviny, najmä rakoviny pľúc. Skúste túto zdravú zeleninu pridať napríklad do chutného koláča.
Mrkva zabezpečuje odstránenie zlej žlče z tela, čím telo detoxikuje. Takisto zabraňuje hromadeniu tuku v pečeni a napomáha lepšiemu tráveniu. Skúste jej účinky využiť napríklad aj s týmto zdravým mrkvovým džúsom.
Pravidelnou konzumáciou mrkvy pomáhate svojmu mozgu. Ak budete túto zeleninu pravidelne pridávať do svojho jedálnička, skvalitnia sa vaše kognitívne schopnosti, zlepší sa pamäť. Skúste si z nej pripraviť nasledujúci šalát spolu so zdravým avokádom a cícerom.
Máte chuť na zdravú polievku? Vyskúšajte kombináciu mrkvy, spolu s ďalšou zeleninou a kokosového mlieka. Recept na ňu vám prináša slovenský šéfkuchár Peter Varga.
Mrkva obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov. Ak si chcete pripraviť niečo chutné a zároveň zdravé, mrkva je správna voľba. Ľahká polievka z mrkvy ochutená koriandrom je výborným tipom na rýchly obed.
Aj vás mama v detstve nútila jesť mrkvu, pretože je veľmi zdravá? Mala úplnú pravdu. Mrkva je právom nazývaná kráľovnou zeleniny. Hoci sa s ňou spája predovšetkým starostlivosť o oči, dokáže toho oveľa viac. Niektoré výskumy naznačujú, že už len jedna mrkva denne by mohla až o polovicu znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc.
Milovníci sladkého často zlyhávajú pri jednej diéte za druhou, lebo nedokážu odolať sladkostiam. Prečo? Sladkosti sú nielenže chutné, ale cukor v nich je priam návykový, ostatné chute preň jednoducho prestávajú byť lákavé.
Jesť zeleninu surovú alebo varenú? Mnohí tvrdia, že surové potraviny obsahujú viac živín a varenie môže zničiť časť vitamínov a prospešných enzýmov. No na druhej strane, varenie môže zase pomôcť urobiť niektoré živiny vstrebateľnejšie pre organizmus.