Jarná depresia je sezónna afektívna porucha, ktorá sa prejavuje u niektorých ľudí počas jarnej sezóny. Táto porucha môže byť spôsobená zmenou svetelných podmienok, ktoré ovplyvňujú biologický rytmus tela. Ako bojovať s jarnou depresiou prezradila klinická psychologička lMgr. Barbara Budinská.
Podľa vedcov rastliny v roku 2100 do ovzdušia uvoľnia až o 40% viac peľu, sezóna začne o štyridsať dní skôr a bude o devätnásť dní dlhšia. V súčasnosti alergie postihujú 10-30% dospelých a až 40% detí.
Jar je obdobie, kedy všetko začína kvitnúť a zobúdzať sa po dlhej zime. Neplatí to len v prírode, ale aj pre nás ľudí, ktorí sa potrebujeme v tomto období naštartovať . Na prvý pohľad sa to môže zdať náročné, ale stačí pár zaručených rád a pôjde to ľahko.
Máte radi ku jedlu ľahké zeleninové šaláty? Čo tak využiť prvé jarné plodiny a pripraviť si zdravú pochúťku z jarnej cibuľky a reďkoviek? Známy slovenský šéfkuchár má pre vás jeden tip.
Pozrite si vyhodnotenie súťaže o ceny od Yves Rocher.
Jar je obdobím, keď by sme mali prečistiť nielen náš tráviaci systém, ale takisto aj pleť. Práve ona je výrazným ukazovateľom nášho zdravia. Nemusíte robiť žiadne výrazné zmeny. Stačí, ak jej doprajete pravidelnú starostlivosť s týmito 3 výrobkami.
Už veľmi skoro na jar, v hlbokých lesoch pod stromami, sa objavia a rozvoniavajú listy cesnaku medvedieho. Táto liečivá bylinka musí vyrásť a rozkvitnúť skôr, ako ju zatienia stromy. Keď odkvitne, neostane po nej ani stopa a prihlási sa opäť až na ďalšiu jar...
V minulosti trpeli obezitou najmä králi a veľmoži, pretože ich strava obsahovala bielu múku, cukor a mastné jedlá. Dnes sa „kráľovsky“ stravujeme takmer všetci, aj preto je namieste vrátiť sa ku koreňom našich predkov. Ich spôsob života a návyky v stravovaní boli odjakživa v súlade s prírodou.
Pľúcnik lekársky je, aj podľa svojho názvu, vhodný pre pľúca a dýchacie cesty. Nielen, že zmierňuje dráždenie pri kašli, podporuje i trávenie, vylučovanie a pozitívne pôsobí aj na zdravie pokožky.
Vedeli ste, že púpava patrí medzi najzdravšie potraviny na svete? Nehovoriac o tom, že je jednou zo štyroch najlepších druhov zeleniny, ktorým by sme sa určite nemali vyhýbať.