Bedrovník anízový (Pimpinella anisum)
Pozor! Bedrovník anízový by sme si mohli vo voľnej prírode zameniť s jedovatým bolehlavom.
Účinné látky
Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor,draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík. Vitamín A, B (B1, B2, B3 a B6) a vitamín C. Kyselinu listovú, kyselina pantoténovú a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny. Typickú a príjemnú vôňu mu dodávajú éterické oleje.
Teraz je sezóna i týchto plodov. Prečítajte si, prečo ich zberať:
Arónia spomaľuje starnutie a pomáha pri hnačke
Využitie v ľudovom liečiteľstve
Vo farmaceutickom priemysle sa používajú listy a koreň, v ľudovom liečiteľstve zasa semená, ale najmä nálev, ktorý je výborným prostriedok na odkašľanie, prečisťuje dýchacie cesty. V zažívacom trakte uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, pôsobí proti žalúdočným kŕčom, odstraňuje plynatosť, zvyšuje tvorbu žlče, urýchľuje trávenie. Odstraňuje nadbytočnú vodu z tela, prečisťuje obličky a močové cesty.
Nápoj z teplého mlieka a niekoľko zrniečok anízu navodí pokojný spánok.
Žuvanie semien zase zabraňuje nepríjemnému dychu.
Využitie v gastronómii
- Pridáva sa do chleba, do pečiva.
- Hodí sa aj do kompótov (jablká, hrušky) i do zaváranej repy.
- Používa sa na korenenie jedál.
- Štipka anízu rozvonia a ochutí šampiňóny, ryby ale aj ďalšie mäsové jedlá, najmä divinu.
- Ochutí aj likéry a čaje.
Pripravte si anízový čaj
1 ČL podrveného anízu zalejeme vriacou vodu (200 ml ) a necháme asi 15 minút vylúhovať. Precedíme a ešte teplý popíjame 2 až 3 x denne po malých dúškoch počas trvania zdravotných problémov. Môžeme si pridať 1 ČL medu.
Komu nechutí čaj môže si pridať štipku anízu do jogurtu. V odbornej literatúre sa uvádza, že dokonca pomôže aj pri čkaní, ak prehltneme zopár zrniečok a zapijeme vodou.
Poznáte tieto liečivé plody? Prečítajte si o nich: