Stavte na paradajky, spomaľujú starnutie a pomôžu schudnúť
Zdroj foto: Shutterstock.com
Červenú farbu im dodáva látka lypokén, ktorá má zároveň i antioxidačné a protirakovinové účinky. Aj keď sú najčastejšie spájané s Talianskou kuchyňou, pochádzajú z Južnej Ameriky.
Rajčiny obsahujú vitamíny A, B, E a C, ktorý v jednej paradajke zastupuje odporúčanú dennú dávku. Ďalej minerály ako draslík, sodík, horčík či železo a stopové prvky ako jód či mangán.
Nachádza sa v nich i kyselina jablčná, pektíny a zrelé plody sú bohaté na vlákninu. Majú antioxidačné vlastnosti, pôsobia antiskleroticky a protizápalovo.
Obsahujú Lykopén, antioxidant, nevyskytujúci sa takmer v nijakom inom jedle. Ten dokáže našu pokožku ochrániť pred škodlivým UV žiarením. Zaujímavosťou je, že v minulosti sa predpokladal vyšší výskyt lykopénu v sýto červených paradajkách. Neskôr sa však zistilo, že sú to práve tie s menej výrazným sfarbením, ktoré tejto látky obsahujú viac.
Pozrite si tiež:
Prečo jesť skôr tie väčšie a ťažšie paradajky?
Na čo všetko majú priaznivé účinky?
- znižujú obsah cholesterolu v krvi, podporujú jeho vylučovanie z organizmu
- preventívne pôsobia proti vzniku aterosklerózy a srdcových chorôb
- znižujú krvný tlak
- zvyšujú imunitu
- pôsobia proti rakovine
- podporujú vylučovanie žalúdočných štiav, zlepšujú trávenie
- podporujú činnosť obličiek a pečene
- čistia krv, vyplavujú toxíny
- znižujú únavu
- spomaľujú starnutie
- napomáhajú obnove buniek a majú priaznivé účinky na pleť * veľmi prospešné sú aj na kosti
Vedeli ste o rajčinách aj toto? Prečítajte si:
Prečo jesť skôr tie väčšie a ťažšie paradajky?
Chudnite s paradajkami!
Okrem toho, že sú zdravé a chutné, bohaté na výživné látky, neobsahujú tuk a majú veľmi nízky glykemický index a tiež obsah soli a cukru. Čiže sú vhodné pre tých, ktorí bojujú s kilogramami navyše alebo si chcú udržať štíhlu figúru.
Táto zelenina vám súčasne umožní stravovať sa diétne a pritom neochudobniť telo o dôležité látky. Aby ich vaše telo všetky dokázalo využiť, musíte konzumovať rajčiny nie samé, ale určite aspoň so syrom, celozrnným pečivom alebo v šaláte.
Rozmaznávajte vašu pleť rajčinovými maskami!
Proti starnutiu
- dve stredné paradajky
- pár kvapiek citróna
- lyžičku olivového oleja
Všetko spolu zmiešajte a masu naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút.
Čistiaca maska
- polovicu rajčiny rozpučte
- pridajte dve lyžice bieleho jogurtu a dobre premiešajte
Naneste na očistenú pleť a nechajte 20 minút pôsobiť.
Na hydratáciu
- dve olúpané paradajky
- lyžica medu
Zmiešajte dohromady a doprajte osvieženie slnkom vysušenej pleti. Nechajte pôsobiť asi 15 minút.
Paradajky v jedle
Paradajky sú dobré aj samé alebo ako príloha k jedlám, ale je škoda ich nevyužiť aj inak. Dá sa z nich napríklad urobiť aj chutná polievka s bazalkou, omáčky, ďalej domáce nátierky či kečup, ktoré sú určite zdravšie, ako tie z obchodu. Pridať ich môžete aj do sviežeho šalátu, výborné sú najmä v kombinácii so syrom, uhorkami a paprikou.
Tipy na konzumáciu
- Paradajková pasta - Zmiešajte 1 až 2 pretlačené strúčiky cesnaku s 1 až 2 pokrájané cibule s 8 až 10 naporcovanými paradajkami a čajovou lyžičkou sušeného/čerstvého oregana, bazalky, skrátka akýmikoľvek bylinkami, ktoré máte radi. Varte 35-40 minút, následne odstavte z plotne, pridajte olivový olej, soľ, čierne korenie a rozmixujte.
- Sú skvelou prísadou do strukovinových a zeleninových polievok.
- Vychutnajte si klasický, taliansky šalát s pokrájanou cibuľou, rajčinami, mozzarelou a olivovým olejom.
- Vyrobte si domácu salsa omáčku z rajčín, cibule a čili papričiek.
- Chcete vyskúšať niečo netradičné? Pripravte si studenú polievku gaspacho z rajčín, uhoriek, papriky, cibule a sezónnych byliniek či korenín. Ale pozor, táto dobrota sa podáva studená.
- Alebo jednoducho stavte na klasiku - vychutnajte si ich na maslovom chlebe.
Pozrite si aj tento článok: