Mávate častokrát studené ruky a nohy? Obliekate si medzi prvými sveter keď sa otvorí v izbe okno? Sú vo vašom šatníku prevažne tmavé a modré farby? Je načase začať podporovať vaše obličky a močový mechúr – element Voda.
Zdroj foto: Shutterstock.com
- Yin orgán: obličky
- Yang orgán: močový mechúr
- Zmyslový orgán: uši
- Tkanivo: kosti
- Emócie: strach
- Zvuk hlasu: stonanie
- Ročné obdobie: zima
- Farba: čierna, modrá
- Chuť: slaná
Liečivá sila potravín podľa piatich elementov
Ročné obdobie
Obličky a močový mechúr sú najviac ovplyvnenými orgánmi počas obdobia zimy. Podľa čínskej medicíny obličky predstavujú jadro a základ ľudského tela. Vládnu celej spodnej polovici tela, vrátane pohlavných orgánov a ich rozmnožovacej činnosti. Vďaka adrenalínovým žľazám, ktoré sú umiestnené na vrchole obličiek, poskytujú energiu a teplo celému človeku. Činnosť obličiek bola už od dávnych čias pripisovaná k čistote sluchu. Teplé výdatné polievky, celozrnné potraviny a orestované orechy vytvárajú príjemný pocit harmónie počas chladných dní tohto obdobia. Pre zimné obdobie je charakteristická slaná príchuť.
Odporúčané jedlá
Zelenina: mrkva, červená reďkovka, fazuľové struky
Obilnina: pohánka
Strukovina: azuki, fialová až čierna fazuľa
Korenie: soľ, miso, zázvor, umeocot, sójová omáčka
Byliny: ligurček, praslička
Nevhodné jedlá
Ľudia s oslabeným elementom Voda by mali výrazne obmedziť surovú stravu – surovú zeleninu a ovocie. Surová strava privádza do tela chlad, ktorý obličky nemajú rady. Takisto by sa mali títo ľudia vyhýbať nadmernej konzumácií cukru, či výrazne slaným jedlám. Taktiež studené nápoje a jedlá nie sú vhodné pre ľudí s oslabenými obličkami.
Príprava jedál
Element Voda podporujú jedlá dlho varené, nakoľko prinášajú do tela teplo, ktoré obličky potrebujú. Výbornou formou ako podporiť tento element je aj pečenie.
Jedlá harmonizujúce obličky
Ľudia s oslabenými obličkami a elementom Voda by mali ako prvé pridať do svojho jedálnička strukoviny. Akékoľvek strukoviny výrazne podporujú tento element, najvýraznejšie však fazuľa. Nakoľko ľuďom s oslabenými obličkami býva zvyčajne zima, ako druhé by mali zaradiť do svojej stravy silné, dlho varené zeleninové vývary. Vývary je ideálne dochutiť misom (fermentovaná pasta), ktorý dodá polievke jemne slanú chuť. Ľudia s oslabenými obličkami by mali zeleninu vždy tepelne upravovať, či naparovať, variť alebo len blanžírovať. Vhodné je aj dochutenie umeoctom.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Ako rozpoznáme človeka, ktorého obličky sú zdravé?
Ľudia so zdravými obličkami sú zvyčajne veľmi aktívni, avšak zároveň pokojní, odvážni, ale krotkí a dokážu jednať pri dôležitých situáciách bez stresu.
Príznaky nerovnováhy obličiek
- Problémy s kosťami, hlavne kolenami a krížovou chrbticou
- Problémy s vlasmi, ako je vypadávanie vlasov a ich predčasné šedivenie
- Problémy so zubami
- Strata sluchu, časté ušné infekcie a ochorenia
- Predčasné starnutie
- Nadmerný strach a neistota
- Močové, sexuálne a rozmnožovacie problémy
Prečítajte si aj: Liečivá sila potravín podľa piatich elementov