Liečivá sila potravín podľa piatich elementov
Zdroj foto: Shutterstock.com
Predstavme si päť elementov ako päť zamestnancov v našom tele. Každý jeden z nich pracuje denne a potrebuje dostávať výplatu. Výplatou pre naše orgány je kvalitná a zdravá strava, čo však častoktát telo nedostáva. Keď sa rozhodne dať jeden z našich orgánov „výpoveď“ pre nedostatočnú odmenu, v tele sa to prejaví ako ochorenie. Každý sme prirodzene zdedili po našich rodičoch jeden z elementov slabší. Výberom správnych potravín, chutí či tepelnej úpravy ich vieme posilňovať, no na druhej strane častou konzumáciou nekvalitnej stravy ich ešte výraznejšie oslabujeme.
1. element DREVO – pečeň, žlčník, tkanivá
posilňujúce potraviny - špalda, pšenica, raž, mungo, sója
zelenina - kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel, aj ružičkový
tepelná úprava - naparovanie
chuť a farba - viac kyslá, zelená
Čítajte viac:
Element drevo - pečeň a žlčník
2. element OHEŇ – srdce, tenké črevo, cievy
posilňujúce potraviny - pohánka v kombinácii s kukuricou, červená šošovica
zelenina - cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
tepelná úprava - nasucho praženie
chuť a farba - jemne horká, červená
Pozrite si viac:
Element oheň- srdce, tenké črevo
3. element ZEM – žalúdok, slinivka, slezina, svaly
posilňujúce potraviny – pšeno, ovos, žltý hrach
zelenina - dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol
tepelná úprava - kratšie varenie do 10min.
chuť a farba - sladká, žltá
4. element KOV – pľúca, hrubé črevo, pokožka
posilňujúce potraviny - ryža naturálna, jačmeň, biela fazuľa
zelenina - zeler, petržlen, daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka
tepelná úprava - dlhšie varenie nad 10min.
chuť a farba - pikantná, bledomodrá až biela
5. element VODA – obličky, močový mechúr, kosti
posilňujúce potraviny – pohánka, tmavá fazuľa, azuki fazuľa
zelenina - mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky
tepelná úprava - pečenie
chuť a farba - jemne slaná, tmavá až čierna
Odhaľte JING a JANG v potravinách
Ak je v tele všetko v rovnováhe, tak sa jednotlivé elementy (orgány) navzájom vyživujú a podporujú. Ak však napríklad jeden z orgánov začne pracovať hyperaktívne, namiesto vyživovania orgánu – elementu, ho buď napadne, blokuje alebo ovláda. Napríklad element Voda – obličky, močový mechúr – býva vo väčšine prípadov oslabený u žien. Je to z dôvodu, že ženy konzumujú priveľa ochladzujúcich potravín - cukru (sladkosti, ovocie, koláče), surovej zeleniny či bylinkových čajov. Následne im býva zima, majú zvyčajne studené ruky a nohy. V tele je príliš silný chlad, obličky nedostávajú teplo ktoré potrebujú, čím vzniká nerovnováha medzi elementom Voda a Oheň.
Naše telo je veľmi múdre a dáva nám neustále signály. Ak pochopíme fungovanie piatich elementov, budeme telu dodávať presne to, čo potrebuje. To, že ideme správnou cestou sa odrazí v každej našej činnosti. Budeme ľahšie a efektívnejšie zvládať akúkoľvek činnosť, budeme plní energie a lásky k životu, čo sa následne odrazí na našom výzore. Ľudia, ktorí takto žijú, vyzerajú o 10 až 20 rokov mladšie, sú výkonnejší a šťastnejší ako ich rovesníci. Aj toto je moc liečivej sily potravín podľa piatich elementov.
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.