Pochutnajte si na čokoláde! Kvalitná a v malom množstve telu prospieva
Pravá čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka kakaových bôbov, ktoré sa fermentujú a sušia na slnku a potom sa opražia, aby sa rozvinula ich chuť. Pražené sa vylúpu a zomelú. Počas mletia sa v kakaových bôboch rozpúšťa tuk a vzniká tak horká a mastná kakaové hmota, ktorá je základom čokolády. Potom sa do nej pridávajú rôzneprísady, aby mala typickú chuť - mliečna sušina, cukor, aromatické látky a iné.
Pri výroby čokolády sa používajú tri odrody kakaových bôbov:
1. Odroda Criollo - sú najdrahšie a najcennejšie, pochádzajú z oblasti Mexika a strednej Ameriky. Iba 10% čokolády sa vyrába z týchto zŕn. Sú menej horké a aromatickejšie oproti iným a to ich robí výnimočnými.
2. Odroda Forastero - až 80% čokolády sa vyrába z tohto typu.
3. Odroda Trinitario - hybrid Criolla a Forastera, používa sa pomenej.
Aké čokolády existujú?
- Horká - vysoký obsah kakaa
- Mliečna - okolo 20-30% kakaa
- Biela - obsahuje len kakaové maslo, mlieko a cukor
- Čokolády s prísadami a ochutené čokolády - veľmi obľúbené, ale podiel kakaa je malý
- Bio čokoláda, čokoláda pre diabetikov
- Čokoládové pochúťky- - - - - -
Odopierate si čokoládu? Nemusíte! Pozrite sa, prečo: Musíte sa vzdať čokolády?
Pozitíva čokolády
- ochrana pred zlým cholesterolom
- prevencia pred vznikom trombózy
- prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami
- obsahuje nízky podiel kofeínu
- vysoký obsah antioxidantov
- podporuje tvorbu endorfínov - hormónov šťastia.
Ako si vybrať tú správnu čokoládu a koľko si jej dopriať?
Bohužiaľ, lacné čokolády obsahujú minimálne množstvo tej najdrahšej suroviny - kvalitného kakaového masla a veľmi veľa cukru a náhradných sladidiel. No určite si radšej priplaťte za kvalitnejšiu čokoláda s vysokým obsahom kakaa a doprajte si 1-2 tabličky denne, ktoré vám po celom dni určite dobre padnú, zlepšia vám náladu a telu doprajú látky, ktoré potrebuje (fenoly, antioxidanty).
Čokoláda v malom množstve prospieva. Prečítajte si o tom: Musíte sa vzdať čokolády?