Zbožňujem jeho krémovú chuť, porovnanie obyčajného a gréckeho je neporovnateľná. Jediná nevýhoda, že obsahuje asi viac tuku, preto ho nemôžem jesť až tak často.
Prečo by sme mali jesť grécky jogurt?
V čom sa odlišuje od obyčajného jogurtu?
Oba typy jogurtov (biely grécky alebo obyčajný) sú s nízkym obsahom tuku, kalórií, plné vápnika a živých bakteriálnych kultúr, no grécky jogurt je oproti svojmu „konkurentovi“ predsa len v niečom výnimočný. Veľkou výhodou je, že sa z jeho zloženia odstraňuje tekutá srvátka, laktóza a cukor, vďaka čomu obsahuje až dvojnásobné množstvo proteínov, ktoré prispievajú k budovaniu svalovej hmoty. Odstraňovanie srvátky pri jeho výrobe má za dôsledok i jeho jemnú a krémovú chuť, ktorá očarí každého konzumenta.
Bielkoviny sú nevyhnutné pre život
Chcete vedieť viac o jeho nutričných hodnotách?
Proteín – vďaka vysokému obsahu bielkovín je grécky jogurt ideálnou voľbou pre vegetariánov, ktorí často krát bojujú s nedostatkom potrebných živín. Na druhej strane vysoký obsah proteínov udržuje človeka dlhšie plného, zatiaľ čo v prípade obyčajného jogurtu má človek už po 20tich minútach pocit, že je opäť hladný.
Sodík – jedna porcia gréckeho jogurtu obsahuje v priemere 50 miligramov sodíka, čo je približne polovica množstva, ktoré obsahuje väčšina obyčajných jogurtov. Príliš veľa soli môže zvýšiť krvný tlak a vyvolať riziko ďalších srdcových problémov. Pri viacerých diétach sa odporúča znížiť denný príjem sodíka a rovnako aj v prípade, že máte vysoký krvný tlak, cukrovku alebo chronické ochorenie obličiek.
Vápnik – pri procese odstraňovania srvátky, laktózy a cukru stráca grécky jogurt istú časť vápnika v porovnaní s bežným jogurtom, no i tak sa v kombinácií s mandľami a semiačkami odporúča ako vhodný doplnok do stravy pre človeka s nízkou hodnotou vápnika.
Ako zistiť či kupujete kvalitný grécky jogurt?
V každom obchode sa už v súčasnosti nachádza obrovské množstvo rozličných gréckych jogurtov a niekedy je ťažké vybrať si ten správny druh. V prvom rade si vždy prečítajte ingrediencie. Kvalitný grécky jogurt by mal obsahovať len mlieko a živé aktívne kultúry, nič viac. Vďaka obsahu živých aktívnych kultúr je nabitý probiotikami, ktoré podporujú trávenie, posilňujú imunitu a dokonca zabraňujú i kvasinkovým infekciám. Ak natrafíte na cereálie alebo granulovitú výživu s označením "grécke", myslite na to, že v tomto prípade sa už jedná o potraviny, ktoré obsahujú vyššie množstvo cukru na rozdiel od gréckeho jogurtu.
S čím kombinovať grécky jogurt?
Ak ho volíte k raňajkám, na výber máte zo širokej škály rôznych ovocí – odporúčajú sa jahody, banány, maliny alebo brusnice, a celé to dotvoriť hŕstkou ovsených vločiek. Takto si môžete vyčarovať raňajky bohaté na všetky správne živiny, ktoré potrebuje váš organizmus.
Nielenže sme počuli,my o ňom aj vieme a viac ako 6 mesiacov ho aj konzumujeme.Aj teraz mám veľké balenie v chladničke.Chutný je aj sám osebe,príp.s medom,...
ja teda na novinky neletím, všimla som si ho v obchode a kašlem na neho zvysoka. ALE.. vraj tá lahodná chuť :) a vraj porovnanie obyčajného a gréckeho je neporovnateľná :D ivonka, rozhodne by ti mali zaplatiť za reklamu :D:D asi poruším svoje zásady a aspoň jeden si skusmo kúpim. Nech viem čo je to zač.