Psoriáza a spúšťacie faktory

Psoriáza je geneticky podmienené ochorenie, ktoré môže dostať len ten, kto v sebe nosí zodpovedajúce gény. Iba tie však nestačia k tomu, aby sa psoriáza prejavila. Štartujú ju isté situácie (tzv. spúšťacie faktory), ktoré rozbehnú prejav ochorenia. Najväčšími „spúšťačmi“ sú psychický stres a infekcie.

Psychický stres

Každý človek má hranicu stresu rôznu. Kým pre jedného psoriatika to môže byť stresové obdobie maturity alebo vysokoškolského štúdia, ktoré mu chorobu odštartuje, iný zareaguje až na stres pri narodení dieťaťa, výpovedi, rozvode či smrti blízkeho. Stresové obdobia môžu byť nielen tými spúšťacími, kedy sa psoriáza vyskytne po prvýkrát, ale sú to zároveň obdobia, kedy sa môžu celkové prejavy psoriázy u človeka zhoršovať. Obdobie zhoršenia ochorenia sa dá vnímať aj ako signál tela, že treba niečo urobiť.

Infekcie a nezdravý životný štýl

Okrem stresu môže psoriáza nastúpiť (najmä u detí a mladých ľudí) po prekonaní infekcie, najčastejšie bakteriálneho pôvodu (sú to najmä infekcie krku, mandlí, nosa, či zubov a ústnej dutiny).

K ďalším spúšťačom psoriázy radíme tiež nezdravý životný štýl (najmä fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu a čiernej kávy, nevhodná životospráva či nedostatok spánku), mnohé zápalové kožné ochorenia či poškodenia kože, ale u niektorých ľudí môžu byť zodpovedné za zhoršenie ochorenia aj niektoré lieky.

Ako si pomôcť

Pre celkovú úspešnosť liečby je veľmi dôležitá prevencia – zdravý životný štýl (zdravá strava, dostatok pohybu, vyhýbanie sa alkoholu a fajčeniu), ale najmä udržiavanie psychickej pohody. Psoriáza je totiž považovaná za jedno z typicky psychosomatických ochorení (psychosomatika je medicínsky odbor, ktorý berie do úvahy bio-psycho-sociálne aspekty).

Zvládanie stresu

Keďže stresu sa však v živote vyhnúť nedá, je oveľa účinnejšie naučiť sa ho zvládať. Nie ho potláčať, ale spracovať. Pre psoriatikov je preto dôležitý nácvik relaxačných techník, redukcia napätia a úzkosti. Snaha o neustále udržiavanie duševnej rovnováhy. Pomáhajú dýchacie cvičenia, spánková hygiena, ale napr. aj autogénny tréning. Vyskúšať môžete aj nasledovné cvičenie (prevzaté z portálu ipsoriaza.cz)

Zavrite oči, uvoľnite sa zhlboka dýchajte. Uvoľnite svaly a snažte sa nemyslieť na žiadne problémy. Ak je vám to príjemné, pustite si relaxačnú hudbu. Nenechajte sa nikým vyrušovať. Predstavujte si ako vám oťažievajú postupne ruky, nohy a viečka. Dostávate sa na miesta, kde je vám dobre a kde by ste chceli v danú chvíľu byť. Nechajte pracovať vašu predstavivosť. Môžete byť pri mori na slnečnej pláži, počúvať šumenie mora. S každou prichádzajúcou morskou vlnou vám psoriáza mizne, vaše postihnuté miesta vám lieči morský vánok a koža sa pozvoľna hojí. Už máte zahojené takmer celé telo. Ste pokojní a vyrovnaní. Nechajte sa unášať touto predstavou...

Ďalšie formy pomoci

Samotné zvládanie stresu sa môže javiť častokrát ako problém. Najmä v ťažších prípadoch sa cítia pacienti sociálne hendikepovaní. Hanbia sa za svoje telo, izolujú sa, cítia prázdnotu, sú frustrovaní, a tým sa psychický stres len znásobuje. Môže z toho vzniknúť akýsi bludný kruh, z ktorého sa len ťažko vymotať. Vtedy určite netreba váhať vyhľadať odbornú pomoc psychológa (pozitívny vplyv psychologickej intervencie v procese liečby psoriázy je dokázaný).

Užitočnými v procese liečby môžu byť tiež pacientske združenia, napr. SPAE (Spoločnosť psoriatikov a atopikov), kde si môžu pacienti vzájomne vymieňať skúsenosti, diskutovať s odborníkmi a byť si nápomocní vo zvládaní ochorenia.