VIDEO: Sladké raňajky - toto spôsobia vo vašom tele!

Dlhé roky nám vštepujú do hlavy najideálnejší štart dňa – ovsené vločky, orechy, med, sušené ovocie a pod. Keď si uštedríme takéto raňajky, budeme zdraví, krásni a hlavne štíhli! Je to naozaj tak?

Tak ako je to s tým sladkým na raňajky? Dlhé roky nám vštepujú do hlavy najideálnejší štart dňa – ovsené vločky, orechy, med, sušené ovocie ... no skrátka samé mňamky! Keď si uštedríme takéto raňajky, budeme zdraví, krásni ... a hlavne štíhli!

A možno to funguje trochu inak!

Zoberme si, že ovsené vločky patria medzi potraviny so stredným až vyšším glykemickým indexom. Ba čo viac, v 100 g sa nachádza viac ako 65 g sacharidov. Takže naozaj dosť glukózy (jednoduchý cukor), ktorá z nich vznikne.

Táto kopa cukru sa nám dostane do krvi a vyplaví nám nadmerné množstvo inzulínu, ktorý prúdi cievami a ukladá ten cukor (a aj iné látky) do buniek – spôsobuje anabolizmus, parasympatikotóniu, útlm. Človek je potom, približne o dve hodiny unavený, chce oddychovať, zíva, cíti sa slabý, má málo energie, málo chcenia niečo vôbec robiť.

Takto si predstavujeme správne „naštartovanie“ a začiatok dňa? Asi nie.

Okrem toho nám sladké jedlo (cestou vyplavenia inzulínu a následnej hypoglykémie, čiže zníženého množstva cukru v krvi) aktivuje neurotransmitter hypokretín (orexín), ktorý nám spôsobuje ďalšie „baženie“ po jedle, prehlbuje únavu.

Viac sa dozviete vo videu!

- - - - - -

Tip na ďalší článok:

Prečo raňajkovať?